Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hoe vaak kom jij in contact met een familiebedrijf?

  • 14 februari 2024
Banner image

Heb je je ooit gerealiseerd dat er een grote kans is dat het bedrijf waar jij na je afstuderen komt te werken een familiebedrijf is? Meer dan de helft van de in totaal circa 300.000 bedrijven in Nederland (met meer dan 1 werknemer) is namelijk een familiebedrijf. En in Overijssel zijn het er relatief nog meer. 63% van alle (vestigingen van) bedrijven in de provincie is een familiebedrijf, bijna 27.500!  

Het feit dat de meerderheid van het eigendom en de zeggenschap belegd is bij één familie, maakt dat een familiebedrijf een aantal bijzondere kenmerken heeft ten opzichte van niet-familiebedrijven. Het is goed om die te herkennen voor het geval je er mee te maken gaat krijgen, als werknemer in een familiebedrijf, of misschien wel als potentiële bedrijfsopvolger!

Een familiebedrijf is in de eerste plaats gericht op de lange termijn en het behoud van het bedrijf voor de volgende generatie(s). Dit is voor families vaak belangrijker dan louter groei en winst maken op de korte termijn. Medewerkers bij familiebedrijven zijn vaker loyaal aan hun werkgever en werken gemiddeld genomen langer bij het bedrijf. Vaak heerst er een familiale sfeer in een familiebedrijf, wat soms heel leuk is, maar soms ook lastig. Zo kunnen conflicten tussen familieleden van invloed zijn op de bedrijfsvoering, omdat werk en privé door elkaar heen lopen.

Ook kan het zo zijn dat de besluitvorming in een familiebedrijf wezenlijk anders verloopt dan in een niet-familiebedrijf: de familie kan bij wijze van spreken tijdens het kerstdiner bedenken een andere strategische koers te willen varen en (als de governance-structuur van het bedrijf dit toelaat) dan gebeurt dat ook!

Hoe kom je meer te weten over familiebedrijven?

Als je meer wil weten over familiebedrijven, zijn er tijdens je studie verschillende manieren om hiermee in aanraking te komen. Wij bieden ondersteuning aan studenten en familiebedrijven op verschillende manieren.

  1. Vakken volgen (bij verschillende opleidingen bestaat een module ‘familiebedrijven’, die soms alleen voor de studenten van die bewuste opleiding open staan, maar soms ook voor anderen):
    1. International Business – Family Business Workshop (5 EC)
    2. Ondernemerschap en Retail Management – De Ondernemende Familie (5 EC)
    3. Finance, Tax & Advice – Family Business Governance  (2 EC)
    4. Communicatie - Storytelling in Familiebedrijven (5 EC)
  2. Open voor alle studenten – Familiebedrijven met impact (15 EC) inschrijven vanaf maandag 11 maart 2024 via Persoonlijke Profileringsruimte
  3. Afstuderen. Elk jaar is er plek voor afstudeerders op thema’s zoals conflicthantering, brede welvaartcreatie, bedrijfs- en arbeidsmarktcommunicatie, strategie, ondernemersecosysteem en -dienstverlening, samenwerking, innovatie. 
  4. Ondersteuning opvolgers. Overweeg je het bedrijf van je ouders over te nemen? Meld je dan bij ons. We kunnen je helpen bij je afwegingen met gesprek, het volgen van een masterclass, of door je in contact te brengen met anderen in dezelfde situatie, of juist met een ervaren ondernemer. 

We hopen je te zien, klop gerust bij ons aan. Onze locatie is gebouw X, 7e verdieping, ruimte X7.44 of mail naar familybusiness@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024