Blog: Passief bouwen als antwoord op de energietransitie
De 27e International Passive House Conference in Innsbruck heeft één duidelijke boodschap:
"Retrofit. Have an impact." De nadruk ligt op energie-efficiënte renovaties als cruciaal onderdeel van het behalen van klimaat-doelstellingen. Docent-onderzoeker Mirjam Selhorst-Koekkoek was hier de afgelopen dagen voor het eerst bij aanwezig: “ik neem je graag mee in mijn inzichten en ervaringen.”
Bron headerfoto: Hawkins Brown
Passief bouwen als antwoord op maatschappelijke uitdagingen
In haar keynote benadrukte Diane Urge-Vorsatz de dringende noodzaak van energietransitie in het licht van klimaatverandering. Passief bouwen biedt hierbij een potentieel antwoord, met maximale inzet van energie-efficiëntie en aandacht voor materialen met minimale emissie. Want wat is precies de impact van hout en biobased materialen? Dat besprak Wolfgang Feist in zijn presentatie.
Er zijn landen, zoals Schotland, waar passief bouwen zoveel mogelijk wordt ingezet om zo capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnetwerk te beperken. Sarah Lewis liet in haar presentatie zien dat passief bouwen een positieve impact heeft op het binnenklimaat, de energielasten voor de gebruikers en op de gezondheid van de bewoners.
Internationale voorbeelden en toepassingen
In Londen wordt een gehele wijk een nieuw leven ingeblazen, volgens de passiefhuis-standaard.
Phil Catcheside vertelde in zijn presentatie over de verschillende fases van dit project.
Dan naar de andere kant van de oceaan waar een iconisch gebouw van Marcel Breuer in Connecticut is omgebouwd tot een passief hotel. BRUC Redman Becker, FAIA, LEED AP, CPHD liet ons zien dat ook bestaande gebouwen met de EnerPhit methode (één van de meest strenge en uitgebreide standaarden voor energetische renovatie, bron: outPhit.eu) energie-efficiënt en comfortabel kunnen worden. Na de renovatie bleek niet het gebouw de grootste energiebehoefte te hebben, maar de wasdrogers van het hotel. Deze methode is ook toegepast op onder andere schoolgebouwen, musea en een zwembad.
Inspiratie voor actie
Afsluitend benadrukte Lloyd Alter in zijn presentatie de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak om energieverbruik per persoon te overwegen naast energiezuinigheid per m2. Zijn betoog inspireert tot actie en bewustzijn.
Zelf impact maken?
Ontdek de wereld van passief bouwen en meld je aan voor de cursus
Passiefhuis Ontwerp & Constructie aan Windesheim. Word gecertificeerd als
Passive House Designer of Consultant en draag bij aan een duurzamere toekomst.
- De cursus bestaat uit 11 bijeenkomsten op de donderdagmiddag en -avond.
- Eerste bijeenkomst: 26 september 2024
- Laatste bijeenkomst: 6 februari 2024
- Je sluit de cursus af met een examen
Meer weten?
Neem voor meer informatie en aanmeldingen een kijkje op onze website.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)