Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hoeveel studenten op Windesheim komen er eigenlijk uit een familiebedrijf?

  • 7 december 2023
Banner image

Hoeveel studenten op Windesheim komen er eigenlijk uit een familiebedrijf? 

Dit was de vraag die we regelmatig te horen kregen. Uit een gedetailleerde analyse van de studentendata van Hogeschool Windesheim Zwolle blijkt dat het percentage rond de 20% van het aantal instromende studenten ligt. Een verrassend hoog aantal. Ook blijkt dat een groot aantal van deze studenten al ondernemer is of het graag wil worden. Het grootste aandeel studenten uit familiebedrijven vinden we terug in het domein Business, Media en Recht (BMR). De top drie opleidingen met procentueel de meeste studenten uit familiebedrijven zijn Ondernemerschap & Retail Management (ORM), International Business (IB) en Accountancy (AC).

Studenten uit familiebedrijven zijn ondernemender

In absolute aantallen spannen de opleidingen Bedrijfskunde (BDK), Ondernemerschap & Retail Management (ORM) en Commerciële Economie (CE) de kroon. Daarnaast ligt het percentage studenten uit familiebedrijven dat zelf ondernemer is of de intentie heeft om een eigen bedrijf te starten, twee keer zo hoog als bij studenten die niet uit een familiebedrijf komen. ‘Dat is een belangrijk signaal om nader onderzoek te doen naar de onderwijsbehoefte van deze voor ons zo interessante doelgroep’, zegt associate lector Erik Veldhuizen. Volgens docent-onderzoeker Sander Janssens is het belangrijk dat vooral docenten en opleidingsmanagers zich bewust zijn van de grote populatie studenten uit familiebedrijven. Op dit gebied kunnen we als expertisecentrum en de opleidingen samen optrekken. Een logische vervolgstap is dan ook om samen te kijken wat precies die behoeftes van de studenten uit familiebedrijven zijn.

Meer bewustwording creëren

We willen met deze uitkomsten ook bewustwording creëren bij onze stakeholders buiten Windesheim. Als enige hogeschool in Nederland hebben we een Expertisecentrum Familiebedrijven. Ook nu al hebben we soms studenten van andere hogescholen die bij ons afstuderen. Wij doen praktijkgericht onderzoek naar de ondernemende kracht van familiebedrijven. Dat onderzoek doen we altijd samen met familiebedrijven en levert waardevolle inzichten op. Studenten met een achtergrond in familiebedrijven kunnen hier hun voordeel mee doen. 

Gericht aanbod voor familiebedrijven

We houden ons bezig met verschillende onderzoeksprojecten rondom het thema opvolgingsproblematiek binnen familiebedrijven. ‘Hier liggen ook zeker kansen’, benadrukt Erik. ‘We bereiden potentiële opvolgers al voor op hun rol binnen of buiten het familiebedrijf o.a. door hiervoor gerichte cursussen aan te bieden. 

De komende tijd gaan we aan de slag met de huidige gegevens om te kijken wat er nodig is om de behoeftes van diverse partijen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. 

Bekijk de gedetailleerde analyse van de instroomgegevens van de studentendata (1998 - 2022)(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024