Van Windesheim via iLab tót starters van het jaar: Boy Rolloos en Johan Fluit bouwen aan hun toekomst
En dat bouwen doen ze letterlijk, maar dan net een tikkeltje anders. Want deze twee oud-studenten van Windesheim ontdekten al tijdens hun opleiding dat de huidige bouwwijze, die volgens hen nog grotendeels uit de twintigste eeuw stamt, niet meer houdbaar is voor de dag van morgen. Samen wilden ze gaan bouwen aan een betere toekomst. Het resultaat was de start-up Forest Living. Deze maand werden ze op het Regio Zwolle Congres uitgeroepen tot Starter van het Jaar Regio Zwolle 2020.
Boy Rolloos, die in Zwolle Small Business en Retail Management studeerde, en Johan Fluit, oud-student Bouwkunde, zijn blij met hun nieuwe titel. Want het bewijst dé starters van het jaar dat idealen als duurzaamheid en CO2-reductie niet haaks hoeven te staan op zaken als een goedlopende onderneming, marktkansen en een rendabel verdienmodel. Ook de vakjury van de Ondernemersprijs Regio Zwolle ziet de beide Foresters – zoals ze zichzelf noemen – als échte wereldverbeteraars met een sterke visie op de toekomst. “Boy Rolloos en Johan Fluit brengen de bouw en ICT samen. Disruptief, sneller en goedkoper dan elke bestaande oplossing, dat is hun goal. Het ‘verlegoliseren’ van de bouw.”
Hoe het allemaal begon
Wat gebeurt er wanneer een nogal bevlogen bouwkundestudent met z'n eigen bouwonderneming en een idealistische businessstudent met IT-onderneming elkaar ontmoeten op de hogeschool? In het geval van Johan én Boy – hij noemt zichzelf een geitenwollensokkentype, maar dan zonder geitenwollen sokken – ontdekten ze hun gedeelde passie voor de natuur en dé drive om het milieu te ontlasten. Dus besloten ze met z’n tweeën te bouwen aan een betere toekomst door expertise en kennis te bundelen. Met als stip aan die duurzame(re) horizon: groener wonen én bouwen. Tijdens een wandeling in het Hattemerbos kreeg hun idee voor een eigen onderneming vorm: vandaar de naam Forest Living.
Weg met die stenen en dat beton …
“Sinds de industriële revolutie is de bouw nauwelijks veranderd”, zo vertellen beide Foresters. “Maar de maatschappij heeft dat wel degelijk gedaan. Wij vroegen ons daarom af waarom we nog steeds volop bouwen met stenen en beton. Materialen die warmte en kou geleiden, CO2 veroorzaken en niet inspelen op de energietransitie die nu volop gaande is. Bovendien blijven we zo – generatie op generatie – al onze woningen intensief verwarmen en verkoelen en neemt de arbeidsintensiviteit en CO2-belasting van de bouwsector nooit af. Wij vroegen ons dus af: kunnen we niet een stuk klimaatneutraler gaan bouwen?”
Een huis als LEGO
Als oplossing kwamen de beide oud-studenten met een nieuw modulair woningbouwconcept volgens vier principes: houdbaar, schaalbaar, betaalbaar én aanpasbaar. Daarmee was het concept geboren voor losse bouwelementen van kunststof die voor meer dan 90 procent te recyclen zijn. En wil je dit bijna zelfisolerende huis – vol energiebesparende maatregelen, zoals een water hergebruikende douche – op een dag afbreken, dan kun je elementen terugbrengen tot basisgrondstoffen en er weer nieuwe modules van maken. Kortom, een duurzame ‘legolisering’ van het 21-eeuwse bouwen, waarbij de klant zelf dé architect wordt van zijn eigen betaalbare en vooral energiezuinige én groene huis.
Van studentonderneming tot start-up
Maar een idee is nog geen bedrijf. Daarom startten beide jongens op de hogeschool in 2017 een projectgroep op om hun concept in de steigers te zetten – vanuit zowel (bouw)technisch oogpunt als businessperspectief. Meer en meer studenten uit allerlei richtingen sloten zich aan, van bouwkunde, werktuigbouwkunde tot economie. En allen deelden ze dé groene blik. Met hulp van het Centre for Entrepreneurship voor studentondernemers nam Forest Living steeds concretere vormen aan. Daarna sloten Boy en Johan zich aan bij de Green PAC iLab community, dé ondernemershub voor innovatieve start-ups in de maakindustrie van Windesheim, met knowhow op het vlak van groene kunststoffen. Ook het Windesheimlectoraat Kunststoftechnologie en Kennispoort Regio Zwolle(opent in nieuw tabblad) hielpen met subsidies en met een financiële injectie. Zo kon de start-up Forest Living, onder meer met hulp van Oost NL(opent in nieuw tabblad), uitbreiden en een grote groep investeerders aantrekken: “Een mooi voorbeeld van hoe de regionale kennisinfrastructuur ons hielp onze ideeën te realiseren én zo bijdraagt aan innovatie en verduurzaming van de regionale economie”, aldus beide oud-studenten.
Op naar 0 procent
Met hun drive én hulp van experts om hen heen lukte het de heren om hun bedrijf uit te bouwen tot een onderneming met 10 personen. Hun doel is de huidige CO2-uitstoot van de bouwsector terug te dringen van 35 naar 0 procent. Dat ze nu zijn uitgeroepen tot Starter van het Jaar 2020 is voor beide jonge ondernemers tot nu toe dé bekroning op hun werk om de bouw te ‘verlegoliseren’ en te verduurzamen.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)