Toelating
Om te kunnen studeren op een hogeschool moet je in het bezit zijn van een diploma. Het kan zijn dat je voor een opleiding een bepaald profiel of aanvullende vakken moet hebben gevolgd.
-
-
Toelatingseisen bachelor of Associate degree
- Havo- of vwo-diploma
Met een havo- of vwo-diploma ben je toelaatbaar, maar er kunnen bepaalde eisen gesteld worden aan het profiel of de vakken. De specifieke eisen vind je bij de opleiding van je keuze of in dit schema toelatingseisen.
- Mbo-diploma
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar, maar sommige opleidingen hebben extra toelatingseisen. Deze eisen vind je bij de opleiding van je keuze. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
Wil je een technische hbo-opleiding doen? Meld je dan aan voor het mbo-hbo doorstroomprogramma.
- Diploma onderwijsroute hbo
Als statushouder ben je toelaatbaar met het diploma onderwijsroute hbo, profiel MEI of NTG. Het maakt niet uit bij welke instelling je de onderwijsroute hebt gevolgd.
Opleidingen met extra voorwaarden
Onderstaande voltijdopleidingen hebben extra toelatingsvoorwaarden. Bijvoorbeeld een sportkeuring of toelatingstoets. Check de opleidingspagina voor meer informatie:
- Associate degree Sport in Zwolle
- Alo Pabo
- Global Project and Change Management(opent in nieuw tabblad)
- Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in Almere
- Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in Zwolle
- Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
- Lerarenopleiding Teachers College
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie (numerus fixus)
- Sportkunde
- Universitaire Pabo (niet toegankelijk met havo- of mbo-diploma)
Deeltijdopleidingen met extra toelatingsvoorwaarden:
- Havo- of vwo-diploma
-
Toelatingseisen post-hbo, module of cursus
Om toegelaten te worden tot een korte opleiding moet je minimaal een hbo-diploma hebben of aantoonbaar op hbo-niveau kunnen werken en denken. Daarnaast heb je mogelijk een relevante werkomgeving nodig. Je vindt de specifieke vereisten op de pagina van de post-hbo, module of cursus.
-
Toelatingseisen master
Met een hbo-diploma in een relevant vakgebied kun je meestal beginnen aan een master. Daarnaast heb je mogelijk werkervaring en/of een leerwerkplek nodig. De exacte vereisten vind je op de opleidingspagina.
-
Ik voldoe niet aan de eisen
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bekijk hieronder welk toelatingsonderzoek het beste bij je past.
-
-
Ik ben 21 jaar of ouder, maar ik voldoe niet aan de eisen
Wanneer je 21 jaar of ouder bent, kun je een 21+ toelatingsonderzoek doen. Deze 21+ toets bestaat op Windesheim uit:
- een capaciteitentest
- een Nederlandse taalvaardigheidstoets
- een Engelse taalvaardigheidstoets
Windesheim biedt deze onderzoeken met regelmaat aan.
-
Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken
Het kan zijn dat je een havo- of vwo-diploma hebt waarmee je niet toelaatbaar bent. Dit omdat je geen eindexamen hebt gedaan in één of meerdere verplichte vakken. Dit heet deficiëntie. Deze deficiëntie moet zijn weggewerkt voordat je begint aan de opleiding. Dit kan door middel van een deficiëntietoets waarmee je aantoont dat je over de vereiste kennis beschikt.
Start je in september? Dan moet je voor 1 september je deficiëntie hebben weggewerkt.
Start je in februari? Dan moet de deficiëntie voor 1 februari weggewerkt zijn. -
Ik heb een buitenlands diploma
- Voor een associate degree of bachelor ben je toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4-diploma.
- Voor het een post-hbo of master ben je toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een bachelordiploma.
De studentenadministratie checkt jouw diploma's om vast te stellen of je aan de eisen voldoet. Stuur daarom tegelijk met je aanmelding een kopie van je diploma en cijferlijst op naar de Studentenadministratie.
Nederlandse taaleis
Als je je diploma in het buitenland hebt behaald, moet je voldoen aan de Nederlandse taaleis om toegelaten te worden. Dit kun je op verschillende manieren aantonen:
- Diploma Staatsexamen NT2 II (Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, niveau II)
- Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVt-EDUP of CNaVt-STRT, maximaal 2 jaar oud)
- Erkend havo- of vwo-certificaat voor het vak Nederlands
Heb je geen van deze certificaten, dan kun je ook deelnemen aan de taaltoetsen van Windesheim. De taaltoetsen zijn een last minute alternatief en worden eenmalig in augustus afgenomen.
Meer informatie over de taaltoetsen
Opleidingsspecifieke toelatingseisen
Naast de taaleis hanteren sommige opleidingen aanvullende vooropleidingseisen (zoals eindexamenvakken). Andere opleidingen hebben extra toelatingseisen, zoals een sporttest. Deze extra eisen gelden voor alle kandidaten die willen starten met de desbetreffende opleiding.
-
Ik ben gezakt voor havo/vwo
Je mag helaas alleen met een studie starten als je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma hebt behaald. Had je je al aangemeld voor een studie? Annuleer dan jouw aanmelding voor 31 augustus via Studielink!
We verwelkomen je graag zodra je alsnog geslaagd bent. Vanaf 1 november kun je je aanmelden voor het volgende startmoment in september of februari.
21 jaar of ouder?
Wanneer je 21 jaar of ouder bent, kun je deelnemen aan de 21+ toets om alsnog toegelaten te worden.
-
Contact Studentenadministratie
Heb je vragen over je toelating? Stel ze aan de Studentenadministratie.
Bereikbaar op maandag van 11.00 uur tot 16.00 uur en op dinsdag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.
(opent in nieuw tabblad)
Eerdere studie- of werkervaring?
Je komt mogelijk in aanmerking voor een verkorte opleiding wanneer je al eerder onderwijs hebt gevolgd. Of als je werkervaring hebt opgedaan op hbo- of wo-niveau. En wanneer je eerder een negatief bsa hebt gehad, bestaat er een kans om alsnog te gaan studeren.
-
-
Ik heb een hbo- of wo-propedeuse
Wanneer je al een hbo- of wo-propedeuse hebt, kun je soms in een hoger jaar van een voltijd- of deeltijdopleiding beginnen. Hiervoor is goedkeuring nodig van de opleiding. Dit verloopt als volgt:
- Meld je via Studielink aan voor de opleiding.
- Na je aanmelding in Studielink ontvang je de inloggegevens voor het Sharenet van Windesheim. Daar vind je de contactgegevens van de examencommissie van jouw opleiding. Bij de examencommissie dien je een verzoek in om in een hoger jaar in te stromen.
- De examencommissie beoordeelt in welk jaar je bent toegelaten.
- Je ontvangt een bericht over het besluit.
-
Ik kom (misschien) in aanmerking voor vrijstellingen
Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen voor een vrijstelling:
- Je hebt elders tentamens en examens op hbo- of wo-niveau behaald die qua inhoud, omvang en niveau overeenkomen met het vak of stage waarvoor je vrijstelling wilt.
- Je hebt relevante kennis, vaardigheden of werkervaring op hbo- of wo-niveau opgedaan.
Vrijstelling aanvragen
- Vraag de vrijstellingen aan bij de examencommissie van jouw opleiding.
- De contactgegevens van de examencommissie vind je op Sharenet. Je ontvangt de inloggegevens voor Sharenet nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding.
- Onderbouw je verzoek met gewaarmerkte kopieën van getuigschriften en/of cijferlijsten van geaccrediteerde opleidingen voor hoger onderwijs uit Nederland.
- De examencommissie beslist op basis van de bewijsstukken of je vrijstelling(en) krijgt en zo ja, voor welke studieonderdelen.
-
Ik wil opnieuw aanmelden na negatief studieadvies
Twee jaar na het negatieve studieadvies (bsa) mag je een verzoek schrijven aan de examencommissie. Hierin vraag je om het bindend studieadvies in te trekken. Intrekken zullen ze alleen doen als jij kunt aantonen dat je nu wel met succes de studie kunt afronden.
Wil je contactgegevens van een examencommissie? Neem dan contact op met het Windesheim Informatiecentrum. Geef daarbij aan van welke opleiding je de examencommissie wilt bereiken.
-