21+ toets
Heb je niet het juiste diploma voor een hbo-studie, maar ben je 21 jaar of ouder? Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je meedoen aan de 21+ toets.
Met de 21+-toets (colloquium doctum) kun je bewijzen dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt voor een opleiding op hbo-niveau. Dit zijn de voorwaarden om deel te nemen:
- Je hebt je via Studielink(opent in nieuw tabblad) aangemeld voor de opleiding.
- Je beschikt bij de start van de opleiding niet over een havo-, vwo- of mbo-niveau-4-diploma.
- Op 1 september ben je 21 jaar of ouder (als je in september start).
- Op 1 februari ben je 21 jaar of ouder (als je in februari start).
-
-
Aanmelden (stappenplan)
Stap 1: Inschrijven Studielink
Meld je via Studielink(opent in nieuw tabblad) aan voor de opleiding. Geef bij het toevoegen van je vooropleiding het volgende aan:
- Laat het veld 'vooropleiding' leeg en klik rechtsonder op 'volgende'.
- Beantwoord de vraag 'Weet je het zeker?' met 'ja'.
- Selecteer de opleiding van je keuze.
- Vlak voor het afronden van je aanmelding, bevestig je de uitspraak 'Ik ben mij ervan bewust dat ik geen vooropleiding heb'.
Na het aanmelden in Studielink is het belangrijk om regelmatig de status te controleren.
Belangrijk: Als je vooropleiding geen toegang geeft tot het hbo (zoals een mavo- of vmbo-diploma), registreer dit dan als 'geen vooropleiding'. Voer je dit diploma toch in, dan zien we mogelijk te laat dat je niet voldoet aan de toelatingseisen. Hierdoor kun je misschien niet op tijd deelnemen aan de toets. Neem bij problemen of twijfel over je toelaatbaarheid contact op met de studentenadministratie(opent in nieuw tabblad).
Stap 2: Aanmelden 21+ toets
Je ontvangt per e-mail een link naar de aanmeldpagina voor de toets. Neem contact op met de studentenadministratie als je een week na aanmelding in Studielink nog geen aanmeldlink hebt ontvangen.
Meld je minimaal twee weken voor de onderzoeksdatum aan voor de toets. De aanmeldtermijn sluit twee weken voor de onderzoeksdatum. In augustus sluit de aanmeldtermijn één week voor de onderzoeksdatum. Let op: op het aanmeldformulier staat alleen de eerstvolgende onderzoeksdatum open voor inschrijving.
Stap 3: Betalen
Voldoe de betaling via iDEAL. Geen betaling betekent geen deelname.
Je ontvangt per e-mail een ontvangstbevestiging van je aanmelding en betaling. Neem binnen drie dagen na je aanmelding contact op met de toelatingscommissie als je de bevestigingen niet hebt ontvangen.Stap 4: Cv en motivatiebrief
Een week voor de toets ontvang je per e-mail een uitnodigingsbrief met meer informatie over de locatie en tijd van de toets. Ook vragen we om je cv en motivatiebrief. Deze moeten uiterlijk twee dagen voor het onderzoek ingestuurd zijn.
Deze achtergrondinformatie helpt ons bij het interpreteren van de onderzoeksresultaten en bij het identificeren van eventuele opvallende zaken of tegenstrijdigheden. Als deze gegevens niet zijn ontvangen, kan de toelatingscommissie besluiten om jouw onderzoek niet te beoordelen.
Deadlines
- Aanmelding moet op de uiterste aanmelddag ontvangen zijn (uiterlijk om 23:59 uur).
- Indien je je na 15 augustus aanmeldt via Studielink, is deelname aan toelatingsonderzoeken voor instroom in september niet meer mogelijk.
- Indien je je na 15 januari aanmeldt via Studielink, is deelname aan toelatingsonderzoeken voor instroom in februari niet meer mogelijk.
Toets in het Engels maken
Is Nederlands niet je moedertaal en beheers je het Engels beter dan het Nederlands? Dan kun je de capaciteitentest (deels) in het Engels maken. Voor toelating tot een Engelstalige opleiding is dit mogelijk voor alle onderdelen. Voor toelating tot een Nederlandstalige opleiding is het toetsen van de Nederlandse taalvaardigheid wel een vereiste. Geef bij je aanmelding onder 'bijzonderheden' aan dat je voorkeur hebt voor een (gedeeltelijk) Engelse testafname.
-
Data en tijd
Dit zijn de toetsdata voor instroom in studiejaar 2024/2025.
Toetsdatum Uiterste aanmelddatum Dinsdag 21-05-2024 Dinsdag 07-05-2024 Dinsdag 18-06-2024 Dinsdag 04-06-2024 Dinsdag 09-07-2024 Dinsdag 02-07-2024 Maandag 26-08-2024 Maandag 19-08-2024 Dinsdag 19-11-2024* Dinsdag 12-11-2024 Dinsdag 21-01-2025* Dinsdag 14-01-2025 * De data in november en januari zijn voor studenten die willen starten in februari. Deelname is daarom alleen mogelijk indien de gekozen opleiding in februari start.
Tijd
Bij grote belangstelling worden zowel ochtend- als middaggroepen gevormd. De ochtendgroep begint meestal om 9.30 uur, de middaggroep om 13.30 uur. Soms zijn er organisatorische redenen om hiervan af te wijken (van maximaal een half uur eerder tot maximaal een half uur later). Een week voor deelname ontvang je per mail een uitnodiging waarin staat op welk(e) dag(deel) en welk tijdstip wij je verwachten.
-
Toetsonderdelen
Het 21+ toelatingsonderzoek van Windesheim bestaat uit:
- Capaciteitentest
- Nederlandse taalvaardigheid
- Engelse taalvaardigheid
Capaciteitentest
De capaciteitentest beoordeelt of je leervermogen en algemene vaardigheden op niveau zijn voor het volgen van een hbo-opleiding. Deze test wordt afgenomen via de computer. Je abstract redeneervermogen, numerieke vaardigheden en verbaal redeneervermogen moeten minimaal van (laag) gemiddeld hbo-startniveau zijn om te slagen.
Nederlandse taalvaardigheidstoets
Je Nederlandse taalvaardigheid (spellingvaardigheid, grammatica, interpunctie) wordt getest met behulp van woorden en zinnen die je als goed of fout moet beoordelen. Je score moet minimaal 75% zijn.
Engelse taalvaardigheidstoets
De Engelse taalvaardigheidstoets test je Engelse lees- en luistervaardigheid, woordenschat en grammaticale beheersing. Deze toets wordt op de computer afgenomen en beoordeelt jouw niveau van Engelse taalvaardigheid. Voor Nederlandstalige opleidingen moet dat minimaal niveau B1 zijn en voor Engelstalige opleidingen niveau C1.
-
Voorbereiding en deelnameregels
Voorbereiding
Dit onderzoek doet een beroep op je aanleg, maar ook op het inzicht en de vaardigheden die je in de loop der jaren hebt opgedaan. Voorbereiding is dus niet nodig en we kunnen ook geen gerichte aanwijzingen geven.
Deelnameregels
- Kom op tijd! In de uitnodiging staat aangegeven waar je je moet melden. Indien je te laat bent, is deelname niet mogelijk, ongeacht de reden.
- Je moet je kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).
Regels tijdens test- en toetsafname:
- Laatkomers kunnen vanaf aanvang van de test/toets niet meer deelnemen.
- Je mag geen verbaal of non-verbaal contact maken met andere deelnemers.
- Je mag niet het werk van andere deelnemers raadplegen of een ander de gelegenheid bieden jouw werk te raadplegen.
- Je mag geen gezichtsbedekkende kleding dragen.
- Mobiele telefoons en smarthorloges moeten worden uitgeschakeld en opgeborgen.
- Jassen en tassen worden op aanwijzing op een centrale plek opgehangen/neergelegd.
- Je mag niet eten of drinken in de computerlokalen.
- Na afloop lever je het werk, de originele opgaven en al het gebruikte en ongebruikte (klad)papier in.
- Je mag geen andere schermen op de computer openen dan het geopende scherm van de test.
- Je mag geen materialen (ook geen schrijfgerei of papier) meenemen het computerlokaal in of uit. Alles wat je nodig hebt, is in de computerruimte aanwezig.
Het niet naleven van deze regels kan worden gezien als fraude en kan aanleiding zijn je toelatingsonderzoek niet te beoordelen.
- Kom op tijd! In de uitnodiging staat aangegeven waar je je moet melden. Indien je te laat bent, is deelname niet mogelijk, ongeacht de reden.
-
Uitslag en herkansing
De uitslagen ontvang je binnen twee weken per e-mail. Als deze termijn niet gehaald wordt, laten we je dat weten. Heb je na twee weken niets van ons gehoord, dan is het verstandig contact op te nemen.
Heb je het 21+ toelatingsonderzoek niet behaald? Enkele dagen nadat je de uitslag hebt ontvangen bellen we je op om de beslissing toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden.
Geldigheid
Een positieve uitslag is 3 jaar geldig.
Herkansing
Deelname is één keer per jaar toegestaan. Er moeten dus 12 maanden zijn verstreken voordat je opnieuw deel kan nemen.
In beroep
Wanneer je het niet eens bent met een beoordeling kun je hiertegen in beroep. In de brief met de uitslag lees je hoe en binnen welke termijn je je beroepschrift moet indienen. Als je overweegt in beroep te gaan, is het raadzaam eerst een persoonlijk gesprek aan te vragen bij de toelatingscommissie. Verder is het mogelijk je door een decaan te laten informeren en adviseren over de bezwaarprocedure.
-
Vrijstellingen
Op grond van sommige diploma’s en certificaten kan vrijstelling verkregen worden voor onderdelen uit het 21+ onderzoek. Waar gesproken wordt over havo- of vwo-certificaten, worden alleen wettelijk erkende havo- en vwo-certificaten geaccepteerd. Toelatingsonderzoeken van andere hogescholen worden niet geaccepteerd.
Vrijstellingen per toetsonderdeel
Taalvaardigheid Nederlands
- Havo- of vwo-certificaat Nederlands
- Uitsluitend voor wie korter dan 5 jaar in Nederland verblijft: NT2-II-diploma, CNaVT-STRT-certificaat of CNaVT-EDUP-certificaat
Taalvaardigheid Engels
- Havo- of vwo-certificaat Engels
- Uitsluitend voor deelnemers van Windesheim TaalNT2 (schakeljaar):
- OOPT-uitslag met beide scores minimaal B1 voor Nederlandstalige opleidingen.
- OOPT-uitslag met beide scores minimaal C1 voor Engelstalige opleidingen (Cambridge certificaat/IELTS/TOEFL: afhankelijk van resultaat en voertaal van de gekozen opleiding).
Rekenvaardigheid
- Uitsluitend voor deelnemers van Windesheim TaalNT2 (schakeljaar):
- wiskundetoets 3F, resultaat minimaal 5,5
Abstract, numeriek en verbaal redeneren
- Voor het capaciteitenonderzoek zijn geen vrijstellingen mogelijk.
Aanvragen vrijstellingen
Vrijstellingen aanvragen kan op het aanmeldformulier voor het 21+ toelatingsonderzoek. De aanvraag kan worden ingediend door de relevante bewijsstukken te uploaden.
Verzoeken die worden gedaan nadat de aanmelding is voltooid, worden niet in behandeling genomen.
De volgende bewijsstukken upload je bij aanmelding:
- Behaalde havo- en vwo-certificaten. Deze kun je vinden in het diplomaregister van DUO(opent in nieuw tabblad). Na het inloggen met je DigiD kun je gratis de bewijsstukken downloaden.
- Andere bewijsstukken upload je ook bij je aanmelding. Documenten moeten ondertekend zijn en bij voorkeur gewaarmerkt.
De toelatingscommissie komt (met uitzondering van schoolvakanties) één keer per week samen en zal dan je vrijstellingsverzoek behandelen. Per e-mail hoor je zo snel mogelijk of je voor het betreffende onderdeel wordt vrijgesteld. Indien het diploma/certificaat vrijstelling geeft, wordt het opgenomen in je dossier. Als dat niet het geval is, verwijderen we het document na het verstrijken van de beroepstermijn.
Modulair onderwijs en vrijstellingen
Het is mogelijk bepaalde vakken uit reguliere onderwijsprogramma’s als cursist bij te wonen. Voor het volgen van dit modulaire onderwijs hanteren opleidingen hun eigen instroomeisen. De wettelijke toelatingseisen zijn op de cursist (nog) niet van toepassing. Indien je als cursist binnen twee jaar alle vakken uit de propedeuse (60 studiepunten) afrondt, kun je verzoeken om op grond van de 21+ toets toegelaten te worden tot de opleiding.
Het programma van 60 studiepunten mag voor maximaal 10 studiepunten uit vrijstellingen hebben bestaan en alle overige studiepunten moeten aantoonbaar binnen twee studiejaren bij Windesheim zijn afgerond. Volg je momenteel cursorisch onderwijs of overweegt je deze route? Neem dan tijdig contact op om meer te horen over de exacte voorwaarden en de wijze van aanleveren van bewijsstukken.
-
Afmelden
Afmelden kan uitsluitend per e-mail aan toelatingscommissie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Als je je minimaal 24 uur van tevoren afmeldt, kom je in aanmerking voor een restitutie van 75%. Bij afmeldingen binnen 24 uur voor aanvang wordt 50% gerestitueerd. Het maakt niet uit wat de reden van afmelding is. Zorg ervoor dat je de betalingsbevestiging en afmeldingsmail bewaart totdat de restitutie is verwerkt.
Als je op een later moment alsnog wilt deelnemen, dien je je opnieuw aan te melden en ook opnieuw de betaling te voldoen. Eerdere betalingen kunnen niet worden verrekend.
-
Contact
Studentenadministratie
Voor informatie over aanmelden voor de opleiding in Studielink, status van je inschrijving en mogelijkheden tot toelaatbaarheid op grond van diploma’s.
088 - 46 99 120(opent in nieuw tabblad)
studentenadministratie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
De balie vind je in H0.35 (in Zwolle).Student Support Centrum (SSC)
Voor informatie over toelatingsonderzoeken in het algemeen.
088 - 46 99 100(opent in nieuw tabblad)
ssc-zwolle@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
De balie vind je in H0.40 (naast de Mediatheek in Zwolle).Toelatingscommissie
Voor informatie over aanmeldingen en afmeldingen voor het toelatingsonderzoek en de afhandeling van je toelatingsonderzoek.
Telefoon: via het SSC (zie hierboven)
toelatingscommissie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Kosten
Deelname kost € 160,-.
Locatie
Hogeschool Windesheim
Campus 2, 8017 CA Zwolle
Plan je route met Google Maps(opent in nieuw tabblad)
Meer over toelating
Kom meer te weten over de toelatingseisen, deficiëntie- of taaltoets.
Bekijk alle toelatingseisen en -toetsen
Eisen en procedure
Lees deze pagina ook in pdf: