Ben jij geboeid door de Duitse taal en cultuur? En zou je niets liever willen dan pedagogische vaardigheden leren, zodat je je kennis kunt doorgeven? Word docent Duits!
Leer de taal perfect spreken, verdiep je in de literatuur en cultuur van Duitstalige gebieden en deel je enthousiasme met leerlingen. Je werkt graag zelfstandig, maar je vindt het ook belangrijk om contact te hebben met docenten en medestudenten. Kies voor de Lerarenopleiding Duits (deeltijd) in Zwolle en maak van je passie jouw beroep!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Duits
Wist je dat de hbo-opleiding tot leraar Duits een flexibele studie is? Dit betekent dat jij (mede) bepaalt wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding dus voor een groot deel zelf uit.
-
-
Inhoud studie
Eerste jaar
Vanaf het eerste jaar zijn alle lessen voor het vak in het Duits. Alle opdrachten worden in het Duits uitgewerkt. Op die manier word je vanaf het begin in de doeltaal ondergedompeld. Je volgt onder andere de vakinhouden:
- Sprachtraining
- Kultur (DACH-Länder) en Jugendliteratur
- Fachdidaktik
Ook volg je ieder jaar een studieprogramma gericht op het beroep van leraar. Hoe motiveer jij je leerlingen en hoe maak je je lessen boeiend en afwisselend? Daarvoor volg je vakken als:
- brede professionele basis
- onderwijskunde
- vakdidactiek
- werkplekleren (stage)
Tweede jaar
In het tweede jaar zet je een volgende stap in het leren lesgeven. De theorie van de moderne vreemde talen-didactiek, didactiek en de Duitse taal worden met de onderwijspraktijk gecombineerd. En je verdiept je in een onderwerp naar keuze van de moderne vreemde talen-didactiek. Er komen de volgende vakinhouden aan bod:
- Sprachtraining
- Kultur (DACH-Länder)
- Fachdidaktik
- MVT-Profilering
Derde en vierde jaar
In het derde en vierde jaar gaan we de verdieping in met literatuurgeschiedenis, cultuur en vakdidactiek. De theorie van (vak)didactiek en de Duitse taal worden met de onderwijspraktijk gecombineerd.
Stage
De stage is een belangrijk onderdeel van de lerarenopleiding. Je loopt in elk studiejaar stage op een school. Dat kan een school voor algemeen vormend onderwijs zijn (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo of mbo).
Buitenlandverblijf
Je verblijft ook met regelmaat in een Duitstalig land. Hiermee maken jouw taalvaardigheid en je culturele kennis een grote sprong voorwaarts! Maar Door de onderdompeling in het doeltaalland til je je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau. Je buitenlandverblijf duurt in totaal zo’n 20 dagen. Dit kun je opsplitsen in kortere periodes door het jaar heen of je plant bijvoorbeeld een aaneengesloten periode in de zomer.
Minor
Wil je je specialiseren in een bepaald aspect van het leraarschap of je juist verbreden? Dat kan! Een deel van je studie vul je in met een minor. Dit is een onderwijspakket van een periode (15 ects). Zo geef je straks zelf invulling en kleur aan je studie. Denk aan minors als Communicatie, Cultuureducatie of Onderwijskundig leiderschap.
-
Lesdagen en studiebelasting
Jouw lesdag
Met onze deeltijdopleiding Duits combineer je werken en leren. De studie is zo opgezet dat je werk en studie gemakkelijk en flexibel mixt. Je hebt een keer in de week les op dinsdag. Ook op andere dagen ben je welkom op onze campus in Zwolle, zodat je gebruik kunt maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht kunt werken. Naast lessen moet je rekening houden met circa 25 uur zelfstudie per week. Vanuit huis doe je (online) theoretische kennis op. Tijdens je studie ga je 1 of 2 dagen in de week aan de slag in de praktijk.
Mogelijkheden tot versnellen
De deeltijdstudie Duits start elk jaar in september. Je hebt zelf de regie over jouw traject. Dit ondersteunen we met de optie om je competenties al in te brengen via assessments. Zo kun je je studieduur verkorten. Ook tijdens jouw studie kun je keuzes maken waarna je de opleiding in versneld tempo kunt doorlopen. Wat mogelijk is hangt af van jouw situatie.
Wij bieden je:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
- Een goede studiebegeleiding
-
Flexibel studeren
Wij sluiten aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op individuele voorkeuren van onze studenten. Wij hebben onze hbo-opleiding daarom modulair opgebouwd. Dit houdt bijvoorbeeld in dat jij bepaalt:
- wanneer je studeert
- hoe je studeert
- welke vorm van toetsing je kiest
Je leert bij ons op basis van leeruitkomsten. Dat betekent dat het gaat om de resultaten van het leren en niet om de wijze waarop die resultaten behaald zijn. Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren.
Routes
Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde
- Maatwerkroute: door werkervaring of afgeronde opleidingen op zak kun jij jouw route versnellen. Je kunt een onderdeel dan gelijk afsluiten.
Online proefstuderen
Via online proefstuderen kun je in een korte periode kennismaken met studeren aan het hbo via een overzichtelijke online leeromgeving. Je volgt gratis het eerstejaarsvak Fachdidaktik 1 en krijgt ondersteuning van onze docent. Door het volgen van deze module krijg je een goed beeld van wat er straks van jou wordt verwacht en of studeren aan het hbo voor jou de juiste keuze is.
Neem hiervoor contact op met Elisabeth Lehrner(opent in nieuw tabblad), docent vakgroep Duits.
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je tijdens je studie de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Dit stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van de setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie uit de opleiding direct met de praktijk. Je hebt meteen toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
-
Werkplekscan
Met een werkplekscan checken we of jouw werkplek voldoende kansen biedt om aan alle leeruitkomsten te werken. De werkplekscan vindt plaats na aanmelding. De scan wordt besproken tijdens jouw intakegesprek en het driegesprek tussen jou, de opleiding en jouw leerwerkplek. De geschiktheid van de leerwerkplek wordt bepaald op basis van:
- werkzaamheden
- werkomgeving
- begeleiding op de leerwerkplek
-
Toelating en aanmelden
Na je Lerarenopleiding Duits
-
-
Beroepen
Nadat je bent afgestudeerd heb je de Bachelor lerarenopleiding Duits op zak en ben je opgeleid tot tweedegraadsleraar. Je mag dan lesgeven in:
- het vmbo
- de onderbouw van havo en vwo
- het mbo
- het volwassenenonderwijs
Je kunt natuurlijk ook doorstuderen. Interessante (vervolg)studies bij Windesheim zijn de master Educational Needs of de master Learning & Innovation. Verder verdiepen in de Duitse taal en cultuur kan natuurlijk ook! Er zijn verschillende masteropleidingen Duitse taal, communicatie en educatie(opent in nieuw tabblad).
-
Vakgebied
Maak kennis met het werkveld van het basis-, voortgezet, speciaal en beroepsonderwijs. Jij kiest een werkveld. Wij helpen je bij het vinden van een opleiding die daarbij past. Met een relevante vooropleiding of met relevante werkervaring kun je mogelijk een versneld traject volgen.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Faciliteiten
Opleidingsvormen
Docent worden
Startersinformatie
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?