Help kwetsbare mensen bij het vinden van de juiste zorg. En vervul een belangrijke rol in het actief betrekken van cliënten in hun zorgtraject.
Met je cliënt verzin je creatieve oplossingen voor optimale ondersteuning. Het sleutelwoord is participatie, eigen regie en inschakelen van vrijwilligers en het netwerk rondom iemand met een hulpvraag. In de Associate degree Sociaal Werk leer je in 2 jaar hoe je dit coördineert. En hoe je contact legt met mantelzorgers, organisaties en vrijwilligers.
Bekijk ons volledige aanbod social work opleidingen
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Sociaal Werk
De deeltijdopleiding Sociaal Werk is een flexibele Associate degree. Je kunt zelf kiezen wat je wanneer volgt én hoe je iets afsluit. Je stippelt dus zelf de eindbestemming en tijdsduur van je studie uit.
-
-
Inhoud studie
Je richt je op het werken met (kwetsbare) groepen mensen, die vaak door chronische problemen belemmeringen in hun leven ervaren. Je leert hoe je samen met deze mensen naar diverse creatieve mogelijkheden zoekt. Met de competenties die je opdoet in deze Associate degree kun jij je straks richten op:
- het betrekken van andere hulpverleners
- het gebruikmaken van sociale netwerken rondom mensen
- het professioneel communiceren en samenwerken met betrokken partijen
Onze betrokken en vakdeskundige docenten stimuleren je om een nieuwsgierige, ondernemende en onderzoekende houding te ontwikkelen. Je gaat creatief om met de wensen van de cliënt en de kansen die er zijn. Er zal altijd een passende oplossing gevonden moeten worden. Maatwerk dus. Je ondersteunt burgers, het netwerk om hen heen, mantelzorgers en vrijwilligers. Daarnaast coördineer je de organisatie van de hulpverlening en de begeleiding.
Leeruitkomsten
De opleiding is opgedeeld in semesterprogramma’s. Deze semesters bestaan uit twee of drie leeruitkomsten. Deze zijn geclusterd in herkenbare thema’s waaraan leeractiviteiten gekoppeld zijn. De inhoud van onze leeractiviteiten is samen met het werkveld tot stand gekomen. Je werkt gedurende de opleiding aan verschillende leeruitkomsten. Deze leeruitkomsten toon je aan via toetsing, die je uitvoert in de praktijk. Zo behaal je jouw studiepunten. Hiermee zet je dat wat je leert binnen de opleiding direct in binnen de beroepspraktijk.
Voorbeeld leeractiviteit
Een voorbeeld is het vak methodisch handelen. Daar leer je hoe je aansluit bij ondersteuningsvragen van mensen en hun omgeving. En je leert hoe je hierbij het netwerk inzet bij het bieden van ondersteuning. De leeruitkomst is dat je:
- inzicht ontwikkelt in hoe je verschillende situaties beoordeelt
- hoe je kunt inschatten in welke situaties je hulp moet bieden
- in welke andere situaties je juist moet loslaten
Afgestudeerd
Gefeliciteerd, dan heb jij een erkend diploma op zak: de Associate degree.
-
Flexibel studeren
Je studeert, ontwikkelt jezelf als persoon en als professional en leert bij ons op basis van leeruitkomsten. Het gaat dan om de resultaten van het leren (het doel). En het gaat minder om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma.
Persoonlijke leerroute
De opleiding sluit aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op individuele voorkeuren van onze studenten. We hebben de Associate degree daarom zo opgebouwd dat je keuzes kunt maken in het onderwijsaanbod. Dit houdt in dat jij bepaalt welke leeractiviteiten je wilt inzetten, maar ook voor welke vorm van toetsing je kiest. Ook kun je tijdens je studie keuzes maken waardoor je het studietempo versneld. Wat mogelijk is, hangt af van jouw situatie. Wij bieden:
- keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
Heb je al een mbo 4-diploma Zorg en Welzijn? Meer dan 5 jaar werkervaring? En/of een relevante werkplek op mbo 4-niveau, met soms wat hbo-taken? Dan kun je misschien ook versnellen. Vraag hiernaar tijdens het intake-gesprek.
Studiebegeleiding
Jouw eerste aanspreekpunt in je studie is je studentenbegeleider. Samen maken jullie twee keer per jaar afspraken over leeruitkomsten waaraan je op je werkplek werkt. Ook bedenk je de leeractiviteiten die je daarvoor wilt inzetten. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, je keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé, staat jouw coach klaar. Ook bij deze begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Lesdagen en studiebelasting
De lessen worden op verschillende dagen aangeboden. Bij de intake word je daarover geïnformeerd.
Ook op alle andere dagen ben je welkom op onze campus. Je kunt dan gebruikmaken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht werken. Naast alle lessen moet je rekening houden met zelfstudie. Je gaat 2 tot 3 dagen in de week aan de slag in de praktijk.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Wel moet je 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten behaalt.
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Je verbindt de theorie daar direct met de praktijk en hebt toegang tot actuele en relevante vraagstukken.
Voor wie is deze Associate degree?
- Mbo-professionals die nu in de gehandicaptenzorg, psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg of sociale wijkteams werken. Je wilt graag jouw kennis upgraden naar hbo-niveau
- Zij-instromers die in 2 jaar een diploma op hbo-niveau willen halen
Leerwerkplek
Het is belangrijk dat je een relevante praktijkomgeving hebt waar je je opdrachten kunt uitvoeren. Je kunt daarbij denken aan:
- Een baan of stageplek in het werkveld van Sociaal Werk
- Vrijwilligerswerk bij een relevante organisatie
- Organisaties waarmee je afspraken maakt hoe je beroepstaken en opdrachten uitvoert op Associate degree-niveau
-
Werkplekscan
Met een werkplekscan checken we of jouw werkplek voldoende kansen biedt om aan alle leeruitkomsten te werken. De uitgebreide werkplekscan vindt plaats na aanmelding. De geschiktheid van de leerwerkplek wordt bepaald op basis van:
- werkcontext
- werkomgeving
- begeleiding op de leerwerkplek
- werkzaamheden
Werkcontext
Je bent werkzaam binnen de sector Zorg en Welzijn. Voorbeelden van werkcontexten zijn:
- de gehandicaptenzorg
- de geestelijke gezondheidszorg
- welzijn gerichte ouderenzorg
- asielcentra
Je voert begeleidende taken uit binnen deze werkcontext. Deze begeleiding heeft betrekking op de cliënten, hun systeem, netwerk, mantelzorgers en vrijwilligers.
Werkomgeving
- Je werkt 2 à 3 dagen per week (on)betaald bij jouw leerwerkplek. Je krijgt hier de mogelijkheid voor leren op de leerwerkplek en reflectie.
- Je mag deelnemen aan multidisciplinaire overleggen.
- Je mag deelnemen aan activiteiten zoals conferenties, scholing en trainingen.
- Je hebt toegang tot relevante informatie en mag die gebruiken voor jouw opleiding.
Begeleiding op de leerwerkplek
- Je wordt begeleid en beoordeeld door een beroepskracht met minimaal een diploma op hbo-niveau. Bij voorkeur hbo Social Work.
- Jouw begeleider is op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen het werkveld. Daarnaast kent de begeleider de visie van de hogeschool op werkend leren en lerend werken.
- Jouw leerwerkbegeleider is bereid om samen te werken met jou en jouw studentbegeleider vanuit de opleiding.
Werkzaamheden
Dit zijn de vijf eisen die door de opleiding gesteld worden aan de werkzaamheden op de leerwerkplek:
- Contact maken met de doelgroep, inventariseren van de ondersteuningsvraag en komen tot een oplossingsrichting
- Begeleiden van mensen bij sociaal functioneren in hun leefomgeving
- Preventief en innovatief werken
- Interdisciplinair samenwerken en belangen behartigen
- Professioneel reflecteren en profileren
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Naast een van bovengenoemde diploma's moet je een relevante betaalde of onbetaalde praktijkomgeving hebben die ingezet kan worden als leerwerkplek. Het advies is 2 tot 3 dagen in de week. Daarnaast moet je beschikken over een werkbegeleider voor jouw praktijkopdrachten die je straks op hbo-niveau moet kunnen uitvoeren.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Sociaal Werk
-
-
Beroepen
We leiden je in 2 jaar op tot een op samenwerking gerichte zorgprofessional op hbo-niveau. Samen met cliënten weet je de focus te verleggen. In plaats van ziekte en beperking kijk je naar eigen regie en het zoeken naar mogelijkheden en herstel. Deze skills kun je inzetten in functies als:
- begeleider van mensen met een beperking
- ondersteuner van lichtbeperkte jongeren
- medewerker wijkteam
- ondersteuner in een woonvorm
- ondersteuner op een praktijkschool
-
Vakgebied
Het werkveld vraagt om mensen die denken en doen. Die praktisch gericht zijn, maar wel vanuit kennis en theorie. Jij wordt die denker en doener met coördinerende taken. Je helpt mensen die moeite hebben met controle over hun leven of onderdelen ervan. Of mensen die gewoon een steuntje in de rug nodig hebben. Je helpt bij keuzes en het inzetten van de juiste hulp
Jouw competenties kun je op heel wat plekken inzetten. Eigenlijk overal waar mensen zijn die een hulpvraag hebben en waar jij je kunt inzetten om hen te begeleiden. Denk aan:
- een praktijkschool
- een zorgboerderij
- begeleid wonen
- begeleid werken
- een woongroep
- bij mensen thuis
-
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree Sociaal Werk kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Sociaal Werk doorstromen naar:
- Bachelor Social Work
- Bachelor Verpleegkunde (met extra eisen)
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
- 3 februari 2025
- 1 september 2025
Studieduur
2 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw C, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor je laptop, boeken en studiemateriaal.
Meer informatie
(opent in nieuw tabblad)Faciliteiten
Studenttevredenheid(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Wat is een Associate degree?
Startersinformatie
Highlights Sociaal Werk
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Je bouwt verder op wat jij als professional al weet.
- Een studiecoach helpt je bij het maken van keuzes.
- Ondersteuning van leerwerkbegeleiders via fysieke en online trainingen.
- Betrokken en vakdeskundige docenten stimuleren je om een nieuwsgierige, ondernemende en onderzoekende houding te ontwikkelen.
- Sociaal Werk in Zwolle is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2023).