Met de deeltijd Associate degree Pedagogisch Educatief Professional in Almere leer je hoe jij de kinderopvang of het onderwijs versterkt.
Maak kennis met verschillende pedagogische visies, leer hoe je de ontwikkeling van het kind kunt stimuleren en ontwikkel je coachingsvaardigheden. Leer ook hoe je de (meertalige) taalontwikkeling bevordert, ontwikkelingsachterstanden signaleert en leerprocessen kunt begeleiden. Zo kun je zowel kinderen als collega’s goed ondersteunen. Je kunt na de opleiding bijvoorbeeld aan de slag als pedagogisch coach of lerarenondersteuner op hbo-niveau.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Pedagogisch Educatief Professional
Met de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional in deeltijd kun je werk en studie combineren. Je hebt college op donderdag of vrijdag (verschilt per cohort) van 9.00 tot 17.00 uur. Colleges volg je op onze hogeschool in Almere, maar je leert zeker ook in de praktijk. Daarnaast ben je ongeveer 15 uur per week bezig met zelfstudie.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In deze Associate degree kom je van alles te weten over de ontwikkelingspsychologie van kinderen van 0 tot 12 jaar. Daarbij is het belangrijk om goed te leren kijken en luisteren naar kinderen.
Ontwikkelingskansen en onderzoekend leren
In het eerste jaar volg je onder meer een training in observeren. Je leert je waarnemingen te koppelen aan ontwikkeling. Zo signaleer je bijvoorbeeld kansen voor taal- en rekenontwikkeling.
Kinderen leren veel door spelend en onderzoekend leren. Jij leert daarom hoe je:
- leeromgevingen ontwerpt en inricht voor alle kinderen
- kinderen begeleidt en oefent met verschillende instructiemodellen
- een pedagogisch medewerker coacht, zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen
Rijke leeromgeving
Ook de interactie tussen kinderen onderling en tussen jou en het kind is belangrijk. Je leert te sturen op de educatieve kwaliteit door verschillende observatietechnieken toe te passen. Je volgt een training Kind en media over mediaopvoeding. Daarnaast leer je hoe je buitenonderwijs en theatersport inzet in de brede ontwikkeling van kinderen. Onze hogeschool in Almere doet veel onderzoek naar rijke leeromgevingen. Hier kun je als Ad-student ook aan meedoen.
Samenwerken
Later in het studiejaar besteden we aandacht aan de pedagogische driehoek: ouder-kind-professional. Je leert hoe je samenwerkt met ouders, verzorgers en met andere betrokkenen uit de keten. Je oefent bijvoorbeeld met oudergesprekken en leert interdisciplinair te werken als een T-shaped professional.
Werkplek
Wat je leert, pak je direct aan in de praktijk op jouw werkplek. Op je rooster staan comakerships. Dit zijn praktijkopdrachten waarin je onderzoekend aan de slag gaat. Je gaat tijdens de comakerships direct aan de slag met de theorie die je in alle vakken opdoet. Planmatig en samen met je collega’s pak je complexe praktijkvraagstukken aan en verbeter je de kwaliteit van je werkplek.
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 2 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten? Dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Jaar 2: verdiepen en afstuderen
In het tweede jaar ga je dieper in op de samenwerking met andere professionals. Je volgt onder andere de modules:
- rijkdom aan diversiteit
- denken vanuit doen, handelen vanuit overtuigingen
- kansen voor alle kinderen
Ook leer je hoe je je eigen handelen en/of dat van je teamleden bespreekbaar maakt en kunt verbeteren.
Profilering
In het tweede studiejaar bepaal je waarin je je verder wilt verdiepen. Je kunt kiezen uit twee profielen:
- Profiel leraarondersteuner: je verdiept je verder in onderwijsdidactiek op het gebied van taal en rekenen
- Profiel pedagogisch coach: je verdiept je verder op het gebied van exploratief spel
Praktijk en afstuderen
Aan het eind van het tweede studiejaar studeer je af met een afstudeer-comakership. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar het welbevinden of de taalontwikkeling van kinderen op jouw werkplek. Of naar hoe je de buitenwereld als leeromgeving kunt gebruiken. In de afstudeercomaker is het mogelijk om aan te sluiten bij onderzoek van het lectoraat Urban Care & Education.
Diploma behaald
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt feedback van je begeleidende docent en krijgt tips en trucs van je praktijkbegeleider. Tevens heb je steun aan je medestudenten, want jullie leren samen in een professionele leergemeenschap. Klaar? Dan heb jij een erkende titel op zak: de HBO Associate degree.
Van lerarenondersteuner naar leerkracht
Wil je na je Associate degree doorstromen naar de deeltijdopleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)? Dan moet je in het laatste studiejaar een leerwerkplek hebben in het basisonderwijs. Je rondt de Ad Pedagogisch Educatief Professional af en studeert daarna nog 2 jaar aan de Pabo. Je hebt daarna de diploma’s van beide opleidingen op zak!
Van Pedagogisch coach tot Pedagogisch manager
Wil je na je Associate degree doorstromen naar de bachelor Pedagogiek Management Kind en Educatie? Na 2 jaar Pedagogisch Educatief Professional kun je doorstromen naar de bachelor PMK. Je hebt daarna de diploma’s van beide opleidingen op zak!
-
Leer in de praktijk
Deze deeltijdopleiding is erg praktijkgericht. Wat je leert pas je direct toe op je werk. We verwachten daarom dat je een leerwerkplek van minimaal 16 uur per week hebt. Daar voer je praktijkopdrachten uit die gekoppeld zijn aan alle modules uit de opleiding.
Comakerships
In beide jaren voer je comakerships uit. Je gaat dan aan de slag met een praktijkvraagstuk. De instelling waar je werkt of stage loopt, wil bijvoorbeeld weten hoe ze de taalontwikkeling kunnen verbeteren. Of op welke manier je rijke leeromgevingen inricht en kinderen onderzoekend laat leren en spelen. Je gaat aan de slag met dit vraagstuk, ontwerpt en schrijft een plan. Je onderzoekt de rol van andere professionals en komt met verbeteringen.
Afstuderen in de praktijk
Het laatste halfjaar ga je aan de slag met je afstudeercomakership. In jouw werkomgeving doe je onderzoek naar een thema binnen jouw interesses. Je vormt met medestudenten een professionele leergemeenschap zodat je peer feedback ontvangt en samen kennis opdoet. Je ontwikkelt je tot expert en presenteert je bevindingen. We bundelen een samenvatting van alle afstudeercomaekers van de Ad PEP tot een vakpublicatie. Dit doen we in het magazine Kind & Educatie dat we elk jaar uitgeven.
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je tijdens je studie de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Dit stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van de setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie uit de opleiding direct met de praktijk. Je hebt vanaf de start toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Het is bij de start van je Ad-opleiding van belang dat je een relevante praktijkomgeving hebt. Hier voor je je opdrachten uit. Je regelt daarbij zelf een praktijkbegeleider die jou kan begeleiden in de relevante praktijkomgeving. Je kunt daarbij denken aan een baan of stageplek in de kinderopvang of het basisonderwijs. Wil je aan de slag in de regio Almere of Lelystad en ben je op zoek naar een stageplaats? Ons praktijkbureau gaat voor jou op zoek. Zo zorgen we voor goede begeleiding en afstemming met de leerwerkplekken.
Werkplekscan
Via een werkplekscan checken we of jouw praktijkomgeving voldoende kansen biedt om straks aan alle leeruitkomsten te werken. We vinden het belangrijk dat je tijdens je opleiding voldoende ervaring opdoet in de praktijk. Het gaat om minimaal 16 uur per week.
-
Toelating en aanmelden
Na je opleiding Pedagogisch Educatief Professional
-
-
Beroepen
Je richt je op het vergroten van de didactische en pedagogische kwaliteit van: de instelling, je collega’s én jezelf! Daarbij zorg je ervoor dat de ontwikkeling van het kind altijd centraal staat. Dit doe je bijvoorbeeld als:
- Lerarenondersteuner in het primair onderwijs
- Pedagogisch coach kinderopvang (IKK-proof)
- Specialist voor- en vroegschoolse educatie
- Combinatiefunctie binnen een integraal kindcentrum, bijvoorbeeld als lerarenondersteuner en pedagogisch coach
-
Vakgebied
De ontwikkeling van kinderen staat sterk in de belangstelling. Er is dan ook steeds meer behoefte aan hoger opgeleid personeel in de sector. De Ad-opleiding Pedagogisch Educatief Professional sluit perfect aan bij deze behoefte uit het werkveld.
Met je Ad-diploma kun je aan de slag in kinderopvang en basisonderwijs. Jij levert straks een belangrijke bijdrage aan organisaties in de kinderopvang en/of het primair onderwijs. Je zorgt voor een kwaliteitsimpuls voor jouw eigen organisatie en kunt collega’s motiveren, coachen en adviseren.
-
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Pedagogisch Educatief Professional doorstromen naar:
- Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) via zij-instroom (traject op maat met een werkplek op een basisschool)
- Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) (deeltijdstudie met stages)
- Pedagogisch Management Kind en Educatie (deeltijdstudie met leerwerkplek)
Ook kun je doorstromen naar de bachelors Pedagogiek of Social Work. Hiervoor worden studietrajecten op maat ontworpen. Informeer hiernaar bij de betreffende opleidingen.
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw de Landdrost, Hospitaaldreef 5 in Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je in je eerste jaar kosten voor je laptop en boeken (ongeveer € 200,-).
Highlights opleiding
- De Associate degree Pedagogisch Educatief Professional geeft je in twee jaar alle praktische en theoretische kennis die je nodig hebt in de praktijk.
- In het tweede jaar kies je een specialisatie: leraarondersteuner of pedagogisch coach.
- Je doet minimaal 16 uur per week praktijkervaring op, bijvoorbeeld via een baan of stageplek in de kinderopvang of het basisonderwijs.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
-
Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.