De opleiding Social Work in Almere leert hoe je bijdraagt aan een inclusieve en vitale samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft om mee te doen.
Dit betekent dat je leert hoe je iemand kunt helpen en steunen. En welke factoren van invloed zijn op het functioneren van individuen, groepen en de samenleving als geheel. Je ondersteunt en versterkt straks kwetsbare mensen, zodat zij (weer) de controle over hun leven krijgen. Je studeert flexibel, in eigen tempo en geheel volgens jouw wensen. Zo bouw je doelbewust aan je eigen toekomst én aan de toekomst van anderen.
Bekijk ons volledige aanbod social work opleidingen
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma hbo Social Work
Bij de hbo-opleiding Social Work heb je veel flexibiliteit. Je kiest zelf wanneer en hoe je vakken afrondt, en bepaalt grotendeels je doelen en studieduur. Naast de onderwijsroute die leidt naar allround sociaal werker, bieden we specialisaties aan: Welzijn en Samenleving, Zorg of Jeugd.
-
-
Inhoud studie
De opleiding bestaat uit acht modules van elk 30 studiepunten. In elke module staat een taakgebied uit het beroep centraal. Van deze modules vul je er eentje in met een minor die je zelf kiest. Na succesvolle afronding van de opleiding krijg je een erkende titel: Bachelor of Social Work.
De opbouw: 8 modules
Elke module bevat een reeks leeractiviteiten die je ondersteunen bij het bereiken van de leerdoelen en het succesvol afleggen van toetsen. Deze activiteiten variëren van lessen en begeleiding op school, online leren, en vaardigheidstraining tot praktijkervaring op de werkplek. Hieronder vind je een overzicht van de modules en de bijbehorende onderwerpen.
- Contact maken, inventariseren en komen tot een oplossingsrichting
- Onderzoeken van doelgroepen
- Contact maken
- Inventariseren, vraag verhelderen en
- 2. Begeleiden van mensen
- Komen tot een plan en begeleiden van mensen en netwerk
- Begeleiden van een groep
- Morele dilemma's signaleren
- Signaleren en preventief werken binnen de maatschappelijke context
- Analyseren van gemeenschapsfactoren
- Preventieve interventies ontwerpen, uitvoeren en verantwoorden
- Interveniëren in complexe situaties bij sociaal functioneren
- Complexe situaties: systeem werken en beladen thema's bespreekbaar maken
- Pedagogische en gedragsgerichte interventies
- Signaleren en interveniëren bij veiligheidsrisico's
- Werken en ondernemen in en vanuit een organisatie
- Coachen en begeleiden
- Organisatiebewustzijn, leiderschap en teamsamenwerking
- Strategie, verandering en ondernemerschap
- Multi- en interdisciplinair samenwerken, regie, coördinatie en afstemming
- Regie voeren, interdisciplinair werken
- Duurzame samenwerkingsverbanden aangaan
- Profileren van het beroep en bijdragen aan sociale innovatie
- Profilering van het beroep en ontwikkeling tot waarde(n)volle en reflectieve professional
- Onderzoek doen naar brede beroepsvraagstukken ten behoeve van sociale innovatie
- Persoonlijke professionaliseringsruimte (minor)
- Een minor is een apart onderwijsprogramma van een halfjaar. Volg een verdiepende minor, zoals GGZ-agoog of Werken in een gedwongen kader. Of een verbredende minor als Ondernemen of Organisatiegericht coachen en trainen.
We werken nauw samen met de Associate degree Sociaal Werk. Zo volg je samen lessen en wissel je kennis uit met studenten van deze opleiding.
Keuzeprogramma
Tijdens je opleiding kun je je specialiseren in social work of verbreden met een ander onderwerp, zoals "Psychiatrie, Verslaving en Samenleving" voor verdieping in psychiatrische en verslavingsproblematiek. In die keuzemodule leer je hoe je cliënten met een verslaving of met psychiatrische problematiek beter kunt behandelen en begeleiden. En mooi meegenomen: als jij je tijdens het afstuderen richt op GGZ-agoog, kun je een officieel erkend GGZ-agoog-certificaat ontvangen.
- Contact maken, inventariseren en komen tot een oplossingsrichting
-
Flexibel studeren
Je studeert, ontwikkelt en leert op basis van leeruitkomsten. Het gaat om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de wijze waarop het behaald wordt (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren. Welke route past bij jou?
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde.
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde.
- Maatwerkroute: heb je werkervaring op hbo-niveau of eerder verworven competenties, dan kunnen we kijken of je in aanmerking komt voor een kortere studieduur via een maatwerktraject.
Bepaal je eigen koers
Tijdens de opleiding kun je bovendien beslissingen nemen waardoor je het tempo kunt aanpassen. Wat mogelijk is, hangt af van jouw situatie. We bieden:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
Studeren in het buitenland
Wil je tijdens je studie een deel van de opleiding in het buitenland volgen of daar werken of stage lopen? We hebben contact met verschillende buitenlandse hogescholen, zoals in Denemarken, Duitsland en België.
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt is je studentenbegeleider. Jullie maken twee keer per jaar afspraken over leeruitkomsten waaraan je op je werkplek gaat werken en de leeractiviteiten die je daarvoor wilt inzetten. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route en keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé, staat jouw coach klaar. Ook bij deze begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Lesdagen en studiebelasting
Je hebt één dag in de week les op een maandag, donderdag of vrijdag van 9.30 tot 17.30. De exacte dag wordt bepaald door de module die je op dat moment volgt. We streven ernaar om gedurende de hele studie dezelfde dag in te plannen. Tijdens het intakegesprek informeren we je over de lesdag.
Voor de lesdag, het uitvoeren van praktijkopdrachten en zelfstudie moet je uitgaan van gemiddeld 20 uur per week.
We adviseren je om een relevante werkplek, praktijkplek of stageplek te hebben voor ongeveer 2 à 3 dagen in de week. Op alle andere dagen ben je ook welkom op onze campus in Almere om gebruik te maken van onze studiefaciliteiten of samen te werken aan een opdracht.
Doorstroomnorm
Je moet 54 studiepunten halen om door te mogen naar het tweede jaar. Lukt dit niet, dan maak je afspraken over hoe je de ontbrekende punten gaat behalen. Aan het eind van het eerste jaar krijg je dus geen bindend studieadvies, zoals bij sommige andere hbo-opleidingen.
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Je verbindt de theorie daar direct met de praktijk en hebt toegang tot actuele en relevante vraagstukken.
Voor wie is deze opleiding?
Voor (mbo)-professionals in de gehandicaptenzorg, de psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg, sociale wijkteams, het onderwijs en jeugd- en jongerencentra. Professionals die hun competenties willen uitbreiden en upgraden naar hbo-niveau. En die een relevante werk- of stageplek hebben en zelf willen bepalen wanneer, hoe en wat zij leren.
De opleiding is er ook voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Ook dan is een relevante werkplek nodig. Denk aan vrijwilligerswerk, betaalde werkplek of stages.
Leerwerkplek
Het is belangrijk dat je een relevante praktijkomgeving hebt waar je je opdrachten kunt uitvoeren. Je kunt daarbij denken aan:
- Een baan of stageplek in het werkveld van Social Work
- Vrijwilligerswerk bij een relevante organisatie
- Organisaties waarmee je afspraken maakt hoe je beroepstaken en opdrachten uitvoert op hbo-niveau
-
Werkplekscan
Met een werkplekscan checken we of jouw werkplek voldoende kansen biedt om aan alle leeruitkomsten te werken. De uitgebreide werkplekscan vindt plaats na aanmelding. De scan wordt besproken tijdens jouw intakegesprek en het driegesprek tussen jou, de opleiding en jouw leerwerkplek. De geschiktheid van de leerwerkplek wordt bepaald op basis van:
- werkcontext
- werkomgeving
- begeleiding op de leerwerkplek
- werkzaamheden
Werkcontext
Je leerwerkplek in zorg en welzijn valt binnen de werkcontext van het door jou gekozen profiel. De profielen zijn: Jeugd, Zorg én Welzijn en Samenleving. Voor specialisaties gelden mogelijk aanvullende eisen. De specialisaties zijn: Jeugd- en gezinsprofessional, GGZ-agoog en Ervaringsdeskundigheid.
Werkomgeving
- Je werkt 2 à 3 dagen per week (on)betaald bij jouw leerwerkplek. Je krijgt hier de ruimte om te leren en reflecteren.
- Je mag deelnemen aan multidisciplinaire overleggen.
- Je mag deelnemen aan activiteiten zoals conferenties, scholing en trainingen.
- Je hebt toegang tot relevante informatie en mag die gebruiken voor jouw opleiding.
Begeleiding op de leerwerkplek
- Je wordt begeleid en beoordeeld door een beroepskracht met minimaal een diploma op hbo-niveau. Bij voorkeur hbo Social Work.
- Jouw begeleider is op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen het werkveld. Daarnaast kent de begeleider de visie van de hogeschool op werkend leren en lerend werken.
- Jouw leerwerkbegeleider is bereid om samen te werken met jou en jouw studentbegeleider vanuit de opleiding.
Werkzaamheden
Dit zijn de zeven eisen die door de opleiding gesteld worden aan de werkzaamheden op de leerwerkplek:
- Contact leggen met de doelgroep, inventariseren van de hulpvraag en komen tot vervolgstappen
- Begeleiden van mensen en bieden van netwerkgerichte zorg
- Signaleren en preventief werken
- Interventies in complexe situaties bij sociaal functioneren
- Werken en ondernemen in en vanuit een organisatie
- Regievoeren en multi- en interdisciplinair samenwerken
- Professioneel profileren en bijdragen aan sociale innovatie
-
Profielen
Naast de algemene route tot allround social worker, kies je een profiel dat bij je past. Je kunt bij ons kiezen uit:
- Welzijn en Samenleving
- Zorg
- Jeugd
Profiel Welzijn en Samenleving
Als sociaal werker sta je straks midden in de samenleving. En kom je uiteenlopende vragen en behoeftes tegen. Denk aan mensen met schulden, psychische problemen, een verslaving, sociale problemen, opvoedingsproblemen, onveilige situaties voor kinderen – of een combinatie van dit alles. Binnen het profiel Welzijn en Samenleving krijg je een solide basis. Hiermee kun je zo goed mogelijk samenwerken met andere professionals, zoals wijkagenten, leraren, gemeenteambtenaren, medewerkers van woningbouwverenigingen of religieuze instellingen.
Profiel Zorg
Binnen dit profiel ga je in op de ondersteuning van het sociaal functioneren van mensen met langdurige en/of complexe problematiek. Zij hebben ondersteuningsvragen die voortkomen uit bijvoorbeeld ouderdom, verstandelijke beperkingen, psychische kwetsbaarheid, lichamelijke problemen, of een combinatie van deze factoren. Als sociaal werker in de zorg zet jij je in om deze mensen een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Je benadrukt en stimuleert dan vanuit jouw professionele rol hun eigen kracht. Daarbij heb je oog voor het netwerk en steun van steun van familie, buren of vrienden.
Profiel Jeugd
Binnen het profiel Jeugd ligt de focus op de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen en jongeren. Met al jouw kennis kun je ouders, opvoeders en leerkrachten begeleiden en adviseren bij vragen die zij hebben over de opvoeding. Je weet straks hoe je moet omgaan met kinderen en jongeren met gedragsproblemen. Problemen die het gevolg kunnen zijn van hun gezinssituatie, sociale achterstand, een lichamelijke of geestelijke beperking of een verslaving. Ook leer je samen te werken met andere professionals en om te gaan met diverse belangen.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Naast een van bovengenoemde diploma's moet je een relevante betaalde of onbetaalde baan hebben. Ons advies is 2 à 3 dagen in de week. Daarnaast heb je een werkbegeleider nodig voor jouw praktijkopdrachten.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Social Work
-
-
Beroepen
Je bent straks breed inzetbaar in de zorg- en welzijnssector, waar je in uiteenlopende beroepen aan de slag kunt. Wat al deze functies verbindt? Als social worker heb je geleerd mensen, hun netwerk en de omgeving met elkaar in contact te brengen. Zo help je mensen om (weer) op eigen benen te staan. Denk aan een baan als:
- Gezinsbegeleider of jeugdhulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Opvoedkundige
- Woonbegeleider
- Re-integratie begeleider
-
Vakgebied
Het werkveld is voortdurend in beweging. Dit vraagt om een flexibele houding, goede samenwerking en actuele kennis om in te spelen op veranderende wet- en regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen.
De nadruk verschuift van 'zorgen voor' naar 'zorgen dát', met een groeiende focus op de zelfredzaamheid van de burger. Dit maakt jouw werk dynamisch en nooit saai: je ontmoet mensen van diverse culturen, leeftijden en in uiteenlopende situaties. Je draagt bij aan hun welzijn en helpt hen hun plek te vinden in de samenleving. De arbeidsmarkt biedt goede kansen door verschuivingen zoals vergrijzing, de toestroom van vluchtelingen en het vertrek van veel oudere sociaal werkers.
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na de hbo-opleiding Social Work? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of verdiepende cursus! Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning
- Master Sociale Wetenschappen
- Master Pedagogische Wetenschappen
- Cursus Casemanagement Dementie
- Cursus GGZ-agoog
- Module Coaching in Zorg en Welzijn
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw de Landdrost, Hospitaaldreef 5 in Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Highlights hbo Social Work
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- We brengen jouw wensen en doelen in kaart tijdens een uitgebreide persoonlijke intakeprocedure.
- Bouw verder op wat jij als professional al weet.
- Wat je leert pas je meteen toe op een leerwerkplek.
- De bachelor Social Work werkt nauw samen met de Associate degree Sociaal Werk.
- Je krijgt les van inspirerende docenten met veel praktijkervaring.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?