Wil jij graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van het complexe landschap binnen zorg en welzijn? Volg dan de deeltijd master Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning.
Je gaat aan de slag om persoonsgerichte zorg en welzijn vanuit het perspectief van de cliënt of patiënt te verbeteren. Dat vereist leiderschap. Je neemt verantwoordelijkheid om andere partijen te motiveren, nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan en je weet de expertise te mobiliseren. Zie jij jezelf deze complexe uitdaging aangaan? Dan is deze master in zorg en welzijn iets voor jou!
Weten of deze master bij je past?
Studieprogramma
De master Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning is een tweejarige masteropleiding voor (toekomstige) leiders binnen zorg en welzijn. Met deze master kun je een effectieve bijdrage leveren aan het organiseren en duurzaam voortzetten van persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Je krijgt naast je werk de ruimte om alle kennis op te doen voor de volgende stap.
-
-
Zo zit jouw master in elkaar
De master Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning is een tweejarige masteropleiding voor (toekomstige) leiders binnen zorg en welzijn. De master brengt je nieuwe kennis en vaardigheden. Hiermee kun jij een effectieve bijdrage leveren aan het organiseren en duurzaam voortzetten van persoonsgerichte zorg en ondersteuning.
Wat leer je bij deze master?
Het organiseren van persoonsgerichte zorg en ondersteuning is complex. Het heeft betrekking op samenwerking tussen meerdere betrokkenen. Bijvoorbeeld: cliënten, disciplines, afdelingen en organisaties. En ook tussen meerdere facetten. Bijvoorbeeld: wetgeving, financiën, onderwijs en personeelsbeleid. In de master leer jij straks de complexiteit van het zorg- en welzijnslandschap begrijpen. Daarnaast kun je de gevolgen van het realiseren van persoonsgerichte zorg en ondersteuning in de praktijk herkennen, analyseren en agenderen. Ook leer je hoe je samen met anderen verbeteringen kunt ontwerpen, implementeren en borgen. Dit doe je door (kleine) revoluties in gang te zetten.
Daarnaast leer je hoe je effectief kunt leidinggeven aan het realiseren en borgen van persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Hierbij werken we met het verbeteren van de quadruple aim. Enhancing patient experience, better health outcomes, improved care team experience en lower cost of care.
Voor wie is de master bedoeld?
- Je bent een professional werkzaam in zorg en welzijn. Of werkzaam vanuit een rol bij een verzekeraar of overheidsinstantie waarbij je te maken hebt met zorg en welzijn.
- Je hebt bij voorkeur minimaal twee jaar werkervaring en een afgeronde hbo-bacheloropleiding. Het is als voorkeur benoemd omdat het handig is dat je de wegen van het werkveld kent. De werkervaring hoeft niet per definitie aansluitend te zijn na het behalen van je bachelor.
- Voor deze master hoef je geen leidinggegevende functie te hebben. Wel ben je een "kartrekker" en pak jij in jouw werkomgeving de verantwoordelijkheid om veranderingen te realiseren.
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Hierin stellen we een passende leerroute samen. We kijken op welke wijze jij aan opdrachten in de praktijk kunt werken. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte praktijkplek. Wij hebben een netwerk en kunnen je van tips voorzien.
Taal van de master
Deze master volg je in het Nederlands. Wel kunnen bepaalde (gast)colleges of literatuur in het Engels gegeven worden.
Begeleiding: studie- en leerwerkplekbegeleider
Gedurende de master krijg je begeleiding in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ook bespreek je met je studiebegeleider je leerroute en studievoortgang. Op je praktijkplek zoek je een leerwerkplekbegeleider voor het werken aan de beroepsproducten waarmee je de leeruitkomsten kunt aantonen. De leerwerkplekbegeleider is een professional op masterniveau die je helpt om te kunnen werken aan beroepsproducten. De leerwerkbegeleider dient met name voor jou als professional beschikbaar te zijn. Richting Windesheim is deze persoon aanspreekpunt, maar deze tijdsinvestering is minimaal. Denk aan ongeveer één keer in het half jaar.
Toetsing
Er is flexibiliteit in toetsing. Zo kun je opdrachten uitvoeren op een manier die past bij jou en je praktijksituatie. Er zijn voorgeschreven toets opdrachten die kunnen helpen bij het aantonen van de leeruitkomsten.
Kennis en vaardigheden worden integraal getoetst. Oftwel, je levert bewijsstukken aan vanuit de praktijk. Hierin toon je aan dat je (onderdelen) van de leeruitkomsten hebt behaald. Je kunt keuzes verantwoorden in mondelinge assessments.
-
Jaar 1: Analyse, leiderschap en patient journey
Het eerste jaar start je met een analyse van complexiteit van persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen leiderschap en het ontwikkelen van een visie hierop. Ook maak je een start met een (kleine) revolutie en het duurzaam verbeteren van de patient journey. Tijdens het werken aan de leeruitkomsten reflecteer je continue op je handelen en je leiderschapsstijlen. Aan de hand van praktijkgericht onderzoek ga je methodisch aan de slag en maak je gebruik van wetenschappelijke literatuur.
-
Jaar 2: Afstuderen: Initiëren, implementeren en borgen
In het tweede jaar ga je aan de slag met het initiëren, realiseren, borgen en opschalen van een (kleine) revolutie. Dit doe je met als doel de persoonsgerichte zorg en ondersteuning te verbeteren.
Afstuderen
Aan het eind van het tweede jaar komt alles samen. Je laat zien dat je beschikt over kennis en leiderschapsvaardigheden om persoonsgerichte zorg en ondersteuning duurzaam te implementeren. Dit doe je binnen het complexe zorg- en welzijnlandschap. Je creëert waarde binnen de quadruple aim. Daarnaast laat je zien hoe je reflecteert op persoonlijk en professioneel handelen. Je hebt een onderzoekend vermogen ontwikkeld en je weet hoe je interprofessioneel handelt. Als je de master succesvol hebt afgerond ben je Master of Arts (MA).
-
Lesdagen en studiebelasting
- De master is zo opgezet dat je werk en studie combineert.
- Eens per twee weken heb je een lesdag op de campus in Zwolle. De lesdag is op maandag.
- Je bent in totaal ongeveer 20 uur in de week bezig met je opleiding.
- Die 20 uur is globaal opgebouwd uit lesdagen, eens in de 2 weken. Daarnaast besteed je tijd aan zelfstudie en werk je in de beroepspraktijk aan praktijkgerichte opdrachten.
- Aan de hand van jouw kennis en vaardigheden kun je je eigen persoonlijke, uitdagende en flexibele leerroute samenstellen. Dit doe je samen met je studentbegeleider.
-
Toelatingseisen
-
-
Vooropleiding
Je bent toelaatbaar tot de master als je in bezit bent van een bachelordiploma.
Dit mag ook een buitenlandse bachelor zijn, mits de Studentenadministratie bevestigt dat deze gelijkwaardig is aan een Nederlands hbo-diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
-
Werk(ervarings)eis
Je werkt gedurende de master in een relevante setting. Daarbij gelden de volgende richtlijnen:
- Je hebt 2 à 3 dagen per week een (on)betaalde baan.
- Je hebt idealiter minimaal twee jaar (relevante) werkervaring.
- Er is een leerwerkplekbegeleider beschikbaar: een professional die jouw aanspreekpunt is en dat van de opleiding. Deze persoon ondersteunt jou bij het uitvoeren van de praktijkopdrachten.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je Master Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning
-
-
Beroepen
Na de masteropleiding kun je werken in het brede domein van zorg- en welzijnsorganisaties. Enerzijds kan dit vanuit je eigen doorontwikkeling in je eigen werkcontext en anderzijds vanuit andere functies. Denk hierbij aan functies zoals:
- ketenfunctionaris
- projectleider
- programmaleider
- beleidsmedewerker
- beleidsadviseur strategisch beleid
- manager
- zorginkoper
- innovatiemanager
- regisseur
- teamleider
- ketenmanager
- zorgcoördinator
- zorgmakelaar
-
Vakgebied
Windesheim is een gerenommeerde opleider op het gebied van leiderschap. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie. Blijf groeien en ontdek de nieuwste trends in leiderschap.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-. Ook maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers of boeken en excursies, ongeveer € 350,- tijdens je gehele masteropleiding. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Meer informatie
Highlights opleiding
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Je leert van elkaar. Je ontmoet andere professionals en gaat samen met praktijkvragen aan de slag.
- Wat je leert pas je meteen toe op een werkplek.
- Er is flexibiliteit in toetsing, zodat je opdrachten kunt uitvoeren op een manier die past bij jou en je praktijksituatie.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
-
Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?