Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Via een stage ontdekte Bram de wereld van medische innovaties

  • 17 april 2025
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Via een stage ontdekte Bram de wereld van medische innovaties

Bram Oosterbroek studeerde Werktuigbouwkunde bij Windesheim en kwam door een stage op het idee om een master te volgen bij de UTwente. Zo stapte hij in de wereld van de medische innovaties en kwam vervolgens terecht bij startup Implican. Daar werkt Bram nu dagelijks aan een technische vinding die de kans op lekkages bij darmoperaties in de toekomst waarschijnlijk een stuk kleiner zal maken.

Bram houdt een ogenschijnlijk eenvoudig metalen werktuigje in zijn handen en beweegt het alsof hij een poging doet om het gewicht ervan te schatten. Het heeft nog het meeste weg van een flinke douchekop met handvat. ‘Dit is het apparaat waar ik elke dag aan werk’, vertelt Bram. Het is een innovatief medisch apparaat om een zogenoemde darmanastomose te maken, ofwel het aan elkaar zetten van twee stukken darm waarvan het middenstuk is verwijderd, bijvoorbeeld als gevolg van kanker. Met het apparaat wordt de kans op lekkages, een vaak voorkomende complicatie, een stuk kleiner. Dat is goed nieuws voor de patiënt die een grotere kans heeft op een betere genezing zonder stoma of tweede operatie. Voor Bram is de wereld van medische innovaties er een waarin hij intussen zijn weg heeft gevonden.   

Via een stage naar een master en een nieuw vakgebied

Bram studeerde Werktuigbouwkunde bij Windesheim en liep in het derde studiejaar stage bij het lectoraat Kunststoftechnologie. Het lectoraat deed een opdracht voor het UMC in Groningen, een medische opdracht. ‘Ik vond dat direct interessant omdat je in dat vakgebied ook impact hebt op de patiënt. Daarom besloot ik om de master Biomedische Technologie te volgen bij de Universiteit Twente. Een praktische afstudeeropdracht had mijn voorkeur en zo kwam ik in aanraking met Implican.’

Toekomst bij Implican

Na zijn afstuderen bleef Bram werken bij Implican. Daar is hij nu dagelijks bezig met het innovatie hulpmiddel voor artsen die darmoperaties verrichten. Hij kijkt onder meer naar het mogelijke hergebruik van het apparaat. Duurzaamheid is volgens Bram iets nieuws in de medische wereld. Nu volgt een periode van tests en het mogelijk vergaren van een CE-markering zodat het product officieel voldoet aan EU-eisen. Het uiteindelijke doel is om het apparaat op grote schaal te produceren en op de markt te brengen.

Regionaal innovatie-ecosysteem

Uit de manier waarop Bram invulling gaf aan zijn stage vanuit het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim en vandaaruit besloot om een master te volgen bij de UTwente, blijkt hoe essentieel de contacten tussen partners in de regio zijn. Contacten tussen onderwijsinstellingen, maar ook contacten met het mkb. Innovatie van het mkb is een deel van de puzzel die moet leiden tot oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het innovatieve product van Implican in dit verhaal is daar een mooi voorbeeld van. Om te kunnen innoveren hebben ondernemers een goed functionerend regionaal innovatie-ecosysteem nodig. Dat wil zeggen: een sterk netwerk en een goede beschikbaarheid van en toegang naar kennis, talent en kapitaal. ZWINC is een uitgesproken voorbeeld hiervan. Door samenwerking wil Windesheim een impuls geven aan het versterken van het regionaal innovatie-ecosysteem.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

slide 1 to 4 of 5