Bij Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in Zwolle word jij een professional die beweging inzet om mensen met beperkingen of psychische problemen te helpen.
Voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of voor mensen met psychische problemen is beweging belangrijk. Psychomotorische therapie is effectief om deze doelgroep te helpen meer inzicht te krijgen in hun problemen en beperkingen. Een psychomotorisch therapeut helpt ze hun sterke, maar ook zwakke kanten te ontdekken door middel van bewegen en lichaamservaring. Cliënten leren hun problemen te verminderen of er anders mee om te gaan.
Deze opleiding heeft een beperkt aantal plekken (een numerus fixus). Meld je daarom vóór 15 januari aan! Bekijk de toelatingsprocedure.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
Dit is een flexibele studie. Jij bepaalt (mede) wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding dus voor een groot deel zelf uit.
-
-
Inhoud studie
Tijdens deze hbo-studie leer je over ontspanningstechnieken en bewegingsactiviteiten, en ervaar je deze zelf. Je oefent samen met medestudenten en richt je theoretisch op de belangrijkste thema’s in het werkveld van de psychomotorisch therapeut:
- Motivatie en activiteit
- Veerkracht en stress
- Weerbaarheid
- Impulscontrole
Daarnaast verdiep je je thema's als:
- Lichaamsgeoriënteerde methodieken
- Neurologie
- Revalidatiekunde
- Ethiek
- Diagnostiek
- Ontwikkelingspsychopathologie
Je leert een vak het best in een realistische beroepspraktijk. Dat stimuleren wij. Je verbindt daarom de theorie direct met de praktijk. Vanaf de start werk je met actuele en relevante praktijkvraagstukken, en leer je in een setting die je voorbereidt op het echte werk.
Praktijklessen
Je verbreedt tijdens praktijklessen je (vak)methodische kennis in methodische of therapeutische werkplaatsen. Daarnaast verbeter je je therapeutische vaardigheden. Bijvoorbeeld door gesprekken en observatie te oefenen. Of door verschillende interventies toe te passen op gedrag in bijvoorbeeld rollenspellen.
Activiteitspractica
Tijdens activiteitspractica kom je zelf in beweging. Je richt je op verschillende activiteiten in de vorm van sport en spel. Denk aan atletiek, turnen, bewegen op muziek, zelfverdediging en zwemmen. De praktijkonderdelen worden zowel binnen als buiten gegeven. Je onderbouwt ze aan de hand van alle theorieën die je tijdens de opleiding bestudeert. Zo koppel je de praktijk van bewegen ook écht aan de bewegingstheorie.
Supervisie en intervisie
Twee belangrijke elementen in de opleiding zijn supervisie en intervisie. Hierdoor ben je beter in staat naar jezelf en je vak te kijken, wat zorgt voor verdieping en verbetering.
Voor wie?
Deze opleiding is perfect voor sport- en bewegingsprofessionals in zorg en welzijn die hun vaardigheden naar hbo-niveau willen brengen. Overweeg je een carrièreswitch? Deze deeltijdstudie biedt jou de ideale springplank!
Bevlogen docenten
Onze docenten komen uit het werkveld: van de revalidatie en de psychiatrie tot de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Ze hebben een master afgerond, met ieder een eigen expertise in het vakgebied.
-
Opbouw studie: 8 modules
Bij Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie volg je acht modules volgen van elk 30 studiepunten. In elke module staat een taakgebied uit het beroep centraal. De inhoud hiervan is samen met het werkveld tot stand gekomen. Bij iedere module hoort een pakket leeractiviteiten. Deze ondersteunen je bij het behalen en aantonen van de leeruitkomsten. In totaal heb je 240 studiepunten nodig voor je hbo-diploma.
De modules zijn zijn:
1. Cliëntgebonden basis 1 (algemeen baserend)
- Ontwikkelen van vaardigheden in bewegingsgerichte activiteiten
- Basale beïnvloedingsprincipes
- Anatomie, bewegingsanalyse en inspanningsfysiologie
- Inleiding praktijkgericht onderzoek
- Inleiding in de filosofie
2. Cliëntgebonden basis 2 (beroepsspecifiek baserend)
- Ontwerpen, uitvoeren en evalueren van bewegingsagogische arrangementen 1
- Ontwikkelingspsychologie en -psychopathologie
- Legitimering van psychomotorische therapie
3. Thema’s Motivatie & Activiteit en Veerkracht & Stress
- Theorie Motivatie & Activiteit en Veerkracht & Stress
- Integrale opdracht thema Motivatie & Activiteit
- Integrale opdracht thema Veerkracht & Stress
- Ontwerpen, uitvoeren en evalueren van bewegingsagogische arrangementen 2
- Eigen ervaringen en reflecties omtrent lichamelijkheid
4. Thema’s Weerbaarheid en Impulsregulatie
- Theorie thema Weerbaarheid en Impulsregulatie
- Integrale opdracht thema Weerbaarheid
- Integrale opdracht thema Impulsregulatie
- Vaardigheden training en therapie 1
- Supervisie, intervisie en coaching
5. Thema Actuele ontwikkelingen
- Theorie thema Actuele ontwikkelingen
- Supervisie, intervisie en coaching
- Ondernemen
- Vaardigheden training en therapie 2
6. Cliëntgebonden en organisatiegebonden beroepsontwikkeling
- Bachelorstage
- Werkplaats training en therapie
- Supervisie bachelor
7. Professiegebonden
- Afstudeeronderzoek: je doet onderzoek op het vlak van bewegen en lichamelijkheid ( aangrijingspunten van de PMT), bijvoorbeeld op je werkplek
- Groepssupervisie bachelor: je neemt actief deel aan supervisie en intervisie waarbij je reflecteert op ervaringen binnen stage en/of de opleiding
- Thema de Ander en Ik)
8. Minor
Met een minor geef je je eigen invulling aan je studie. Denk aan Speciaal bewegen, Veilig sportklimaat en Sport, therapy for empowerment. Je kunt ook je minor volgen bij een andere opleiding op Windesheim of zelfs bij een andere hogeschool.
-
Lesdagen en studiebelasting
Lesdag
Je hebt een vaste lesdag op woensdag. Verder bepaal jij zelf in overleg waar, hoe en wanneer je studeert – op je werkplek of op Windesheim bijvoorbeeld. Met uitzondering van de colleges en beweegpractica die je in Zwolle volgt. Je krijgt daar les en je wisselt met medestudenten ervaringen uit. Zo leer je van én met elkaar.
Tijdsinvestering
Je gaat zo'n 2 dagen per week actief aan de slag met de leerstof op je eigen werkplek. Deze werkplek bevindt zich in het werkveld van sport en bewegen binnen zorg en welzijn.
Daarnaast moet je rekening houden met zelfstudie. Hoeveel tijd je daaraan besteedt, is sterk afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring.
Studieduur
Deze deeltijdstudie duurt in principe vier jaar. Afhankelijk van eerdere opleidingen en/of werkzaamheden kunnen we via een portfolioassessment kijken of je je studie kunt verkorten.
Doorstroomnorm
Je moet 54 studiepunten halen om door te mogen naar het tweede jaar. Lukt dit niet, dan maak je afspraken over hoe je de ontbrekende punten gaat behalen. Aan het eind van het eerste jaar krijg je dus geen bindend studieadvies, zoals bij sommige andere hbo-opleidingen.
-
Flexibel studeren
Deze hbo-opleiding start in september en duurt normaal gesproken vier jaar, maar bij Windesheim kun je de duur van de opleiding variëren. Je studeert, ontwikkelt en leert op basis van leeruitkomsten. Het gaat om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de wijze waarop het behaald wordt (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma.
Jij bepaalt dus welke leeractiviteiten je wilt inzetten én welke vorm van toetsing je kiest. Dit noemen we flexibel studeren. Welke route past het beste bij jouw situatie?- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde.
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde.
- Maatwerkroute: met werkervaring op zak kun jij leeruitkomsten direct bewijzen en een onderdeel gelijk afsluiten.
Studieduur verkorten
Je kunt soms je studieduur verkorten door je huidige competenties in te brengen via assessments. Maar ook tijdens de studie kun je door bepaalde keuzes je opleiding versnellen. Wat mogelijk is, hangt af van jouw situatie. Wij bieden je:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
Studiebegeleider
Je studiebegeleider is je eerste aanspreekpunt. Voor vragen over je studieroute, toetsvormen of vrijstellingen. Of wanneer je zelf leeractiviteiten wilt inbrengen of balans zoekt tussen studie, werk en privé. Jij hebt de regie over je begeleiding!
-
Werkplek
In deze deeltijdopleiding voer je praktijkopdrachten uit op je (leer)werkplek, zoals observeren van cliënten die deelnemen aan bewegingsactiviteiten. Je observeert en beschrijft dan de nodige therapeutische en/of agogische vervolgstappen.
-
Toelating en aanmelden
Na je opleiding
-
-
Beroepen
Na de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie kun je aan de slag in een breed werkveld. Veel afgestudeerden komen na de opleiding terecht in functies in de:
- Psychiatrie of de revalidatie
- Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
- Zorg voor mensen met een lichamelijke beperking
Ook vinden afgestudeerden steeds vaker hun weg in de (semi)commerciële sector of in het passend onderwijs. Denk aan werk bij leefstijltrainingscentra, opleidingsinstituten voor management of re-integratiebedrijven.
-
Vakgebied
Bij Windesheim krijg je topkwaliteit bewegingsonderwijs dat naadloos aansluit op jouw behoeften, of die van je team of organisatie. Ontdek de nieuwste trends in de sport en blijf groeien in jouw vakgebied.
-
Verder ontwikkelen
Tijdens deze opleiding kun je alvast vakken volgen waarmee je versneld een tweede onderwijsbevoegdheid kunt behalen. Denk aan Gezondheidszorg en Welzijn, Bouwen, Wonen en Interieur, Produceren, Installeren en Energie of Bedrijfseconomie.
Heb je na de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie de smaak te pakken? Zet je studie voort en kies bijvoorbeeld voor onze eigen master in Psychomotorische Therapie. Of ga voor een universitaire master! Hier alvast wat inspiratie voor na je studie:
- Master Psychomotorische Therapie
- Master (Ortho)pedagogiek
- Master Psychologie
- Master Gezondheidswetenschappen
- Master Bewegingswetenschappen
Wil je je in korte tijd verder ontwikkelen? Kies dan voor een post-hbo-opleiding of cursus. Wij bieden onder andere:
-
Startdatum
1 september 2025 (let op: aanmelden vóór 15 januari 2025)
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers én boeken à € 350,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Highlights PMT in Zwolle
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie is een unieke deeltijdopleiding in Nederland.
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Praktijkopdrachten voer je uit op je (leer)werkplek.
- Je bouwt verder op je bestaande kennis en ervaring. Of je nu nieuw bent in het vakgebied of niet.
- Gedurende je hele studie kun je rekenen op persoonlijk advies van je studieroutecoach.
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2025).
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?