Met de module Begeleiden en coachen van teams (in welzijn en zorg) krijg je handvatten om jouw teams beter te laten functioneren.
Het begeleiden en coachen van teams heeft als uitgangspunt om de samenwerking binnen het team te bevorderen. In deze module ligt de nadruk op het functioneren van teams én de invloed die jij hebt vanuit jouw positie. Je krijgt verschillende modellen en werkvormen aangereikt waarmee je direct in je eigen praktijk aan de slag kunt gaan. De groep waarmee je de module volgt, vormt een belangrijk ervaringsaspect. Je leert hoe jij je beweegt in groepen en met welk effect. Het geven van feedback en gebruik van metacommunicatie vormen hierbij een essentieel onderdeel.
Weten of deze module bij je past?
Studieprogramma Begeleiden en coachen van teams (in welzijn en zorg)
-
-
Inhoud opleiding
In deze module ga je aan de slag met het begeleiden en coachen van een team. Werk je in een team waarin alles op rolletjes loopt? Super, het is de moeite waard om te onderzoeken wat maakt dat dit zo is! Wat dragen jij en jouw teamleden bij aan dit succes? Kun je dat relateren aan theorie?
Een goed functionerend team kenmerkt zich door:
- heldere taakdoelen
- betrokken teamleden
- luisterbereidheid en luistervaardigheid
- wederzijds vertrouwen
- openheid en nieuwsgierigheid
- constructieve kritiek
- beperkte competitie
- een incidentele behoefte aan leiderschap
- heldere afspraken
- een flexibele en variabele rolverdeling
Maar teamwerk is mensenwerk en daarom kan er weleens wat schorten aan bovenstaande kenmerken. Gaat er meer energie uit naar het functioneren van het team dan naar het daadwerkelijke werk? In dat geval is het prettig dat je als begeleider van het team kunt analyseren wat er aan de hand is. Welke interventies je zou kunnen inzetten om het teamfunctioneren positief te versterken. Deze module biedt je verschillende modellen en werkvormen aan die je daar bij kunnen helpen. Ze helpen je bewust te worden wat er onder de oppervlakte kan spelen. Jouw eigen bereidheid om je denken, voelen, handelen en willen onder de loep te nemen vormen hierbij een sleutelrol. In de 7e afsluitende bijeenkomst presenteer je welke interventies je ingezet hebt met jouw team.
Programma
Het programma van de module bestaat uit twee trainingen en intervisie:
- Transactionele Analyse (TA). Hierin maak je kennis met verschillende basismodellen uit de TA.
- Teamcoaching. Hierin leer je welke interventies je kunt inzetten om het teamfunctioneren te beïnvloeden. De TA modellen gebruik je om analyses te maken.
- Intervisie. Je bespreekt samen met je studiegenoten casuïstiek en gaat dieper in op de betekenis van de behandelde theorie
Je rondt de module af met een toets in de vorm van een praktijkopdracht. Hierover geef je een presentatie en voer je een eindgesprek.
-
Studieduur en lesdagen
De module Begeleiden en coachen van teams in welzijn en zorg start twee keer per jaar. De module start in september en februari bij Windesheim in Zwolle en duurt 6 maanden. Je volgt de lessen samen met deeltijdstudenten.
Lesrooster
Je kunt ervan uitgaan dat de lessen aaneengesloten worden ingeroosterd binnen het tijdvak 8.30 en 18.30 uur. Uiterlijk twee weken voor aanvang van de opleiding is het definitieve lesrooster gereed*. Je wordt hierover geïnformeerd via de startinformatie die je ontvangt van onze collega's van het bedrijfsbureau Leven Lang Leren. Je volgt 6 lesdagen en één introductiedag op woensdagen.
*NB. vanaf 3 februari 2025 is de werkelijke start van de modulen, in je lesrooster zie je t.z.t. welke startdatum voor jou van toepassing is.
Online instructiebijeenkomst
We vinden het heel belangrijk dat je als cursist goed voorbereid mee kan doen met deze module. Daarom zijn er aparte online instructiebijeenkomsten georganiseerd waarbij zowel cursisten als reguliere studenten kunnen deelnemen. De data en tijden voor deze online instructiebijeenkomsten zijn:
- Dinsdag 28-01 19:00-20:00 uur
- Woensdag 29-01 09:30-10:30 uur
- Donderdag 30-01 16:00-17:00 uurJe kunt dus zelf een keuze maken welke datum je aanwezig wilt zijn. Onze collega's van bedrijfsbureau Leven Lang Leren zullen je een uitnodiging sturen nadat je aanmelding omgezet is in een inschrijving.
Aanmelding
Sluitingsdatum aanmelding. Wij zien je aanmelding graag tegemoet. Om alles goed te organiseren werken wij met een sluitingsdatum voor inschrijving.
- Start februari 2025: sluitingsdatum 31 januari 2025
Wat mag je verwachten na je aanmelding. Je ontvangt altijd een bevestiging van aanmelding van onze centrale studentenadministratie. Na deze bevestiging van aanmelding krijg je een e-mail van onze bedrijfsvoering(opent in nieuw tabblad). In deze email ontvang je informatie over het proces van inschrijving. Daarnaast hoor je welke informatie je wanneer ontvangt van onze collega's bedrijfsvoering Leven Lang Leren. Je ontvangt die mails via gw-levenlangleren@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Flexibel studeren
Flexibel onderwijs
Deze module richt zich op het vakgebied zorg en welzijn en is een onderdeel van een erkende hbo-opleiding.
Zo kun jij je verdiepen in onderwerpen die voor jou en/of jouw organisatie het meest waardevol zijn.Modules bij hogeschool Windesheim:
• Behandelen afgebakende thema's uit erkende opleidingen
• Volg je samen met reguliere studenten.
• Bieden de mogelijkheid om te stapelen tot een volledig diploma. -
Toelating
Ben je een hbo- of mbo+-professional? Heb je in jouw functie te maken met het begeleiden en/of aansturen van een team? Wil je meer kennis en inzicht krijgen in de manier waarop teams functioneren? De processen die daarbij een rol spelen en hoe jij deze vanuit jouw rol kunt beïnvloeden? Dan is deze module iets voor jou!
Na aanmelding neemt de opleiding contact met je op voor een telefonisch intakegesprek waarin de bovenstaande toelatingseisen worden besproken. Voorafgaand aan de start van de eerste lesdag heb je ook nog een telefonisch startgesprek met de docent van de opleiding. Dit is bedoeld als eerste kennismaking.
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze module past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem dan contact met ons op via onze collega's van de bedrijfsvoering. Mail naargw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Praktijkplek
Je leert vaardigheden het best in de praktijk daarom ga je ook in de werkpraktijk aan de slag. Je hebt als deelnemer aan deze module een relevante werk- of stageplek nodig waarin je in de gelegenheid bent om een team te begeleiden of te coachen.
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | februari 2025 | Aanmelden |
Professioneel begeleiden
Bij Windesheim kun je rekenen op hoogwaardig onderwijs dat perfect aansluit op de behoeften van professionals, teams en organisaties binnen begeleidingskundige vakgebieden zoals coaching en supervisie.
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Na je module Begeleiden en coachen van teams (in welzijn en zorg)
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na deze module heb je kennis over het begeleiden en coachen van teams bij ontwikkelvraagstukken.
- Je hebt handvatten gekregen om interventies in te zetten die bijdragen aan een optimaal functionerend team. Waarbij het resultaat van samenwerking meer is dan de som van de inbreng van de afzonderlijke teamleden.
- Je hebt ervaring opgedaan met het ondersteunen van het team bij het doorbreken van belemmerende en vastliggende patronen. Het omgaan met weerstand en het bevorderen van een klimaat van vertrouwen.
- Door in de praktijk aan de slag te gaan en hierop te reflecteren vergroot je je inzicht, kennis en vaardigheden. Je leert ook hoe je als coach en begeleider hiermee verder kunt in de toekomst.
-
Certificering
Je ontvangt een modulecertificaat wanneer je deelneemt aan de toetsing en deze met een voldoende resultaat afrondt. Hieruit blijkt dat je 15 studiepunten hebt behaald van een erkende hbo-opleiding. Wanneer je niet deelneemt aan de toetsing ontvang je bij voldoende aanwezigheid een bewijs van deelname.
-
Verder studeren
Deze module maakt deel uit van de erkende bacheloropleiding deeltijdopleiding Social Work. Door flexibel onderwijs te volgen kun je stapelen tot een volledig diploma.
-
Kosten
De module kost €1.950-. Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Modulecertificaat