Energietransitiebewust en Bekwame Engineer (EBBE)
Dit onderzoek moet bijdragen aan het opleiden van onze techniekstudenten tot energietransitiebewuste en -bekwame engineers (EBBE).
- Lectoraat: Energietransitie
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Mede mogelijk gemaakt door: Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek / Comeniusprogramma
Aanleiding EBBE
De energietransitie is een maatschappelijk vraagstuk waarin engineers een cruciale rol spelen. Op dit moment worden onze techniekstudenten opgeleid tot engineers met een stevige expertise in een specifiek vakgebied. Daarnaast krijgen zij de keuze om zich tijdens de studie te verdiepen in de energietransitie. Echter, om klimaatdoelstellingen te realiseren is het nodig dat alle techniekstudenten tijdens en na hun studie actief kunnen en willen bijdragen aan die transitie.
Doelstelling en uitvoering
Het doel van dit onderzoek is om al onze techniekstudenten op te leiden tot energietransitiebewuste en -bekwame engineers. Onderdeel daarvan is de jaarlijkse Green Award, waarin studenten bewuste en duurzame keuzes maken binnen hun project voor Winnovation.
Vanuit commitment en vanuit mede-eigenaarschap wordt vanuit een Learning Community met studenten, docenten en bedrijven gewerkt aan verbetervoorstellen voor een ‘energietransitie-inclusief’ curriculum. Ook wordt er een didactische tool ontworpen; de broeikascalculator die leidt tot meer bewustzijn en kennis van de energietransitie.
Door de directe link naar de opleidingen kan er geëxperimenteerd worden met nieuwe didactische aanpakken. Bedrijven brengen vanuit het werkveld aanvullende expertise en ervaringen mee. Kortom een rijke leerplek voor werkveld, docenten en studenten.
Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek
Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)(opent in nieuw tabblad) werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs. Dat doet het NRO door onderwijsonderzoek te coördineren en te financieren, en door de verbinding tussen praktijk en onderzoek en tussen beleid en onderzoek te verbeteren.
Comeniusprogramma
Het Comeniusprogramma(opent in nieuw tabblad) draagt bij aan de vernieuwing en verbetering van het hoger onderwijs in Nederland. Dit komt direct ten goede aan studenten en geeft onderwijsprofessionals de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen in hun carrière.
De beurzen, waaronder de Senior Fellowshipbeurs, stellen onderwijsprofessionals in staat om hun ideeën voor onderwijsvernieuwing in de praktijk te brengen.
Inspirerende voorbeelden in Techniekonderwijs
Wij willen docenten helpen bij het creëren van een betekenisvolle leeromgeving waarin studenten zich kunnen ontwikkelen tot toekomstige professionals op het gebied van techniek en duurzaamheid. Hoe leiden wij engineers op die zich bewust zijn van het belang én de snelheid van de energietransitie? En hoe stimuleren wij onze studenten om hier later als professional positief aan bij te dragen? Met deze vragen gaan wij aan de slag in zowel curricula van bacheloropleidingen als Associate degrees en op het gebied van een leven lang ontwikkelen.
Lees hier hoe je EBBE kunt toepassen
Hieronder vind je een aantal toegepaste voorbeelden.
Om daadwerkelijk in actie te komen voor de energietransitie, is het essentieel om
de bereidheid tot verandering te hebben, te weten wat er gedaan kan worden en de
benodigde vaardigheden te bezitten. De kernwoorden willen, weten en kunnen vormen de basis van ons EBBE-profiel. Dit profiel bevat zes eigenschappen die centraal staan voor onze toekomstige engineers: technische expertise, systeemdenken, duurzaamheid, leiderschap & waarden, adaptief vermogen, vaardigheden.
Tool voor Energietransitie Bewuste en Bekwame professionals
In 2023 ontwikkelde een groep studenten in opdracht van het lectoraat energietransitie de Carbon Case Estimator(opent in nieuw tabblad) (CCE). Daarmee wonnen ze de Green Award (Green Award CCE(opent in nieuw tabblad) ). Onlangs heeft een nieuwe groep deze CCE doorontwikkeld tot een applicatie die is opgenomen in het onderwijs van de opleiding HBO-ICT.
Wat is de Carbon Case Estimator?
De Carbon Case Estimator (CCE) is een educatieve tool voor studenten om bewustzijn en vaardigheden in de energietransitie te vergroten. Gebruikers voeren gegevens in over hun vervoersmiddelen, gebruik van hard- en software, projectduur en servergebruik. De CCE berekent vervolgens de CO₂-uitstoot van het project en presenteert de resultaten in grafieken en tabellen. De CCE helpt studenten inzicht te krijgen in de impact van hun keuzes en stimuleert duurzamere beslissingen.
Docenten die de CCE in hun onderwijs hebben geïntegreerd kunnen naar aanleiding van het gebruik van de tool in dialoog met studenten over hun verantwoordelijkheid als toekomstig it professional in de energietransitie. Een andere stap zou kunnen zijn dat studenten een duurzaamheidsparagraaf opnemen in de verantwoordingsdocumenten van een project. Ze kunnen dan, bijvoorbeeld aan de hand van de CCE onderbouwen welke duurzame keuzes zij hebben gemaakt.
Meer weten?
Heb je inhoudelijke vragen over de app? Neem dan contact op met het lectoraat energietransitie: energietransitie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Wil je de app gebruiken, maar loop je vast? Neem dan contact op met het ICTO-team van het domein Techniek: icto-domeintechniek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Technische applicaties
De applicatie bestaat uit een front-end (de website), een backend waarin voor diverse situaties en applicaties de CO₂-waardes zijn opgenomen, en een API om deze databron te ontsluiten. Er zijn diverse duurzaamheids- en inclusiviteitsprincipes toegepast. Voor de ontwikkeling van de applicatie hebben rekening gehouden met een aantal belangrijke punten, waaronder:
- de applicatie is gebouwd volgens green coding principes;
- de applicatie is WCAG 2.2 compliant (inclusiviteit);
- de applicatie is secure (en getest);
- de applicatie draait op groene stroom (van de hostingpartij);
- bij het ontwerp van de website zijn human-centric design principes toegepast;
- voor het beheerproces is GreenITIL gehanteerd
Benieuwd naar de CO₂-voetafdruk die jouw project genereert? De SDG Swiper, ontwikkeld door studenten, identificeert de impact van ieder project op de Sustainable Development Goals (SDG's). Zo krijg je direct inzicht in de ecologische impact van je activiteiten en kun je gerichte maatregelen nemen om deze te verminderen.
Als deelproject van het EBBE-project ontwikkelen we een methode waarbij studenten inzicht krijgen aan welke knoppen ze kunnen draaien om energietransitiebewuste keuzes te maken. En welke knoppen doen er dan eigenlijk echt toe? Bij onze Green Award is dat ook belangrijk: studenten hebben een semester lang ontworpen en geproduceerd. Welke keuzes in het kader van de energietransitie hebben ze daarin gemaakt? De winnaar wordt bekroond met de Green Award.
Onze gebouwde omgeving speelt een cruciale rol in het behalen van alle klimaatdoelstellingen. Bovendien rijzen de energieprijzen de pan uit. Ook wet- en regelgeving stelt steeds meer eisen aan vastgoed. Technische dienstverleners, zoals installatie- en bouwbedrijven, spelen een cruciale rol in het verduurzamen van onze gebouwde omgeving. Daar ligt een grote kans voor bedrijven, maar dit vraagt om een gerichte strategie en aanpak.
Lectoraat Energietransitie
Deze keuzemodule is in samenwerking met het lectoraat Energietransitie tot stand gekomen.
Meer informatie?
Wil je meer weten over deze hogeschoolbrede keuzemodule of wil je je gelijk aanmelden? Klik op onderstaande button.
Deze module is voor professionals die zich verder willen verdiepen en specialist willen worden op het gebied van de energietransitie, duurzaamheid en circulariteit. Het is bedoeld voor professionals bij bouw- en installatiebedrijven zonder technisch beroep, zoals projectleiders, werkvoorbereiders, accountmanagers en andere ondersteunende functies.
Lectoraat Energietransitie
Deze keuzemodule is in samenwerking met het lectoraat Energietransitie tot stand gekomen.
Meer informatie?
Wil je meer weten over deze hogeschool keuzemodule of wil je je gelijk aanmelden? Klik op onderstaande button.
Met het volgen van de opleiding Passief Huis Ontwerp & Constructie in Zwolle sluit je aan bij de koplopers in de bouw- en installatiesector. Je bouwt mee aan een duurzame toekomst. Je leert om nieuwe gebouwen en renovaties te ontwerpen die comfort bieden en die nauwelijks energie verbruiken. Je doet vanuit de wetenschappelijke basis van de passiefhuis ontwerpprincipes praktische kennis op voor jouw projecten. Je ontwikkelt, ontwerpt en bouwt straks gebouwen die klaar zijn voor de toekomst!
Lectoraat Energietransitie
Het lectoraat Energietransitie is betrokken bij deze cursus.
Meer informatie?
Wil je meer weten over deze cursus of wil je je gelijk aanmelden? Klik op onderstaande button.
Energietechniek begint bij de opwekking van elektriciteit, dat wordt getransporteerd naar de eindgebruikers. Maar hoe zit dat in de toekomst als we het hebben over bijvoorbeeld decentrale opwekking of elektrische auto’s? Eén ding is zeker: de vraag naar elektrische energie blijft! In de minor Electrical Energy Engineer leren onze studenten hier meer over.
Lectoraat Energietransitie
Vanuit het lectoraat Energietransitie geeft lector Jeike Wallinga een gastcollege over batterijopslag en waterstof.
Meer informatie?
Wil je meer weten over de minor of wil je je direct aanmelden? Klik op onderstaande button.
In de minor Sustainable Technologies draait het onderwijsmodel om praktijkopdrachten, zodat je door opdrachtgevers uit bedrijven wordt begeleid. De studenten doen onderzoek, interviewen experts, ontwerpen én maken gebruik van de werkplaatsen van Windesheim.
Lectoraat Energietransitie
Vanuit het lectoraat Energietransitie geeft lector Jeike Wallinga een gastcollege over warmteopslag en waterstof.
Meer informatie
Wil je meer weten over de minor of wil je je direct aanmelden? Klik op onderstaande button.
In de minor Thermodynamical Engineer leren onze studenten denken in energiesystemen en gaan ze werken met machines, apparaten en systemen die energie omzetten en/of transporteren.
Lectoraat Energietransitie
Vanuit het lectoraat Energietransitie leveren wij diverse opdrachten aan voor deze minor.
Meer informatie?
Wil je meer weten over de minor of wil je je direct aanmelden? Klik op onderstaande button.
Over de grenzen van opleidingen samenwerken
Samen met studenten, docenten en bedrijven werken wij in een Learning Community aan verbetervoorstellen voor een ‘energietransitie-inclusief’ curriculum. Door de directe link naar de opleidingen kan er geëxperimenteerd worden met nieuwe didactische aanpakken. Bedrijven brengen vanuit het werkveld aanvullende expertise en ervaringen mee.
Daarnaast streven we ernaar om de grenzen van onze opleidingen te doorbreken en een gemeenschap te creëren waarin mensen elkaar kunnen vinden. We geloven in de kracht van samenwerking en interdisciplinair leren. Door contact te leggen met collega's van andere technische opleidingen, kunnen we van elkaar leren en onze kennis en expertise vergroten. Samen kunnen we innovatieve oplossingen bedenken en een positieve impact hebben op de energietransitie.
Meer weten?
Wil je meer weten of ben je benieuwd hoe jij (een van) deze voorbeelden kunt toepassen? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!