Als logopedist ben jij specialist in taal-, spraak-, stem-, slik- en gehoorproblemen. Een baan waarin je echt iets te zeggen hebt.
Tijdens de deeltijdopleiding Logopedie in Almere verdiep je je in de verschillende aandachtsgebieden en de brede cliëntenpopulatie. Je leert hoe je testen afneemt en interpreteert, behandelplannen opstelt en hoe je cliënten coacht. Als logopedist draag je bij aan de kwaliteit van leven van een diverse cliëntengroep van 0 tot 100+ jaar oud.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Logopedie
Bij deze deeltijdopleiding kun je naast werk en privé kennis, bagage én tools opdoen om de volgende stap te zetten.
-
-
Inhoud studie
Als logopedist heb je te maken met mensen die allerlei spraak-, taal- en zelfs slikproblemen kunnen hebben. Van pasgeboren baby’s tot ouderen en van mensen met een beperking tot beroepssprekers. Bij deeltijd Logopedie in Almere maak je volop kennis met al die doelgroepen. Je leert hoe je testen afneemt en interpreteert. Ook ga je aan de slag met het opstellen van behandelplannen en het coachen van cliënten.
Kennismaken in jaar 1
In het eerste jaar leer je het brede vakgebied kennen. Je ontdekt of het vak van logopedist bij je past. Oriëntatie op het beroep en het creëren van een sterkte basis staat centraal. Je doet kennis op, ontwikkelt vaardigheden en loopt een paar dagen per semester stage.
De theorielessen worden gegeven in een grotere groep, terwijl de vaardigheidslessen en studentbegeleidingslessen plaatsvinden in kleinere groepen van ongeveer 15 studenten. De groep is zeer divers wat betreft leeftijd, vooropleiding, woonplaats en andere achtergronden. Het docententeam bestaat uit 11 docenten met ruime praktijkervaring binnen diverse logopedische vakgebieden.
Verdieping in jaar 2 en 3
In jaar 2 en 3 breid je je kennis verder uit en leer je de verschillende stoornisgebieden en de gehele cliëntpopulatie beter kennen. Deze kennis doe je op tijdens lessen, zelfstudie en in de beroepspraktijk. In deze jaren pas je wat je hebt geleerd direct toe. Bovendien krijg je de ruimte om je eigen leerproces vorm te geven, bijvoorbeeld door de vrije ruimte die je zelf kunt invullen. Zo kun je ervoor kiezen om je kennis verder te verdiepen of juist te verbreden, met zelfs internationale mogelijkheden. Heb je eerder een hbo- of wo-opleiding gevolgd? Dan kun je mogelijk eerder behaalde onderwijselementen gebruiken om jouw persoonlijke profileringsruimte in te vullen. Voor meer informatie hierover, zie het kopje Flexibel studeren.
Jaar 4: logopedist in de praktijk
In de afsluitende fase staat het startbekwaam worden centraal. Het laatste jaar van je studie bestaat uit praktijkuren en het doen van praktijkgericht onderzoek. Je leert het vak namelijk het best door te werken in de praktijk. Ook bouw je tijdens je studie al aan je netwerk.
Als logopedist in opleiding voer je alle taken zo zelfstandig mogelijk uit. Van diagnostisch onderzoek tot het behandelen van cliënten. Voorbeelden van taken van de logopedist:
- Adviesgesprekken voeren
- Voorlichting geven
- Trainingen verzorgen
- Preventiemaatregelen ontwikkelen
- Samenwerken met ouders of partners van cliënten of met andere zorg- en hulpverleners
Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het diploma Bachelor of Science.
Stages
Het aantal stage-uren neemt toe naarmate je studie vordert. In het eerste jaar loop je een aantal dagen per semester stage, terwijl dit in het tweede jaar oploopt naar 1 tot 2 dagen per week. Je kunt zelf je stageplekken uitkiezen, zodat je in je eigen woon- en werkomgeving kunt werken en tegelijk aan je eigen netwerk bouwt.
-
Lesdagen en studiebelasting
Deze deeltijdopleiding geeft ruimte om jouw eigen studietijd in te plannen. Zo kun je je studie makkelijker met werk en privé combineren. Je studeert (online) wanneer het jou uitkomt, met uitzondering van de wekelijkse vaste lesdag en de praktijkuren.
Lesdag
Vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur in Almere.
De kennisvakken bestudeer je grotendeels zelf. Dit doe je via onze digitale leeromgeving. Je bent daarnaast altijd welkom om op locatie te oefenen met materialen.
Studielast
Je moet in totaal 240 ECTS (studiepunten) behalen, wat neerkomt op 60 ECTS per jaar. Eén studiepunt (EC) staat gelijk aan 28 uur studie. Van deze 240 ECTS is 60 EC gereserveerd voor persoonlijke profilering.
Op basis van vooropleiding en ervaring merken we dat deeltijdstudenten vaak minder uren studeren. Gemiddeld besteden studenten zo'n 28 uur per week aan hun studie, inclusief contactonderwijs, praktijkleren en zelfstudie.
Stage
Het aantal stage-uren neemt toe naarmate je studie vordert. In het eerste jaar loop je een aantal dagen per semester stage, terwijl dit in het tweede jaar oploopt naar 1 tot 2 dagen per week.
Toetsweken en themadagen
We werken in twee semesters van 20 weken. Er zijn door het jaar zes tot acht toetsweken. Naast de lesdagen, organiseren we ook themadagen. Deze themadagen zijn op vrijdag en staan in het teken van een specifiek thema. Bijvoorbeeld: beroepsoriëntatie en personal branding.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Wel moet je 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten behaalt.
-
Flexibel studeren
Een onderdeel van de deeltijdopleiding is de persoonlijke profilering. Deze kan ingezet worden om jouw kennis te verdiepen of te verbreden. In sommige gevallen kan de vrije ruimte worden ingevuld met eerder opgedane kennis vanuit een vooropleiding of werkervaring. Dit geeft mogelijkheden tot het versnellen of flexibiliseren van jouw opleiding. Omdat dit altijd maatwerk is, denkt jouw studentbegeleider mee in jouw studieprogramma.
Praktijkleren en flexibiliteit
Je maakt ieder studiejaar praktijkuren. De praktijkuren zullen per jaar toenemen. Zodra je meerdere dagen per week in de praktijk bent, ben je als deeltijdstudent minder flexibel. Je kunt ervoor kiezen om minder praktijkuren per week te lopen of het aantal uren per week te variëren. Hierdoor doe je soms wel langer over je studie. Ook hierbij denkt jouw studiebegeleider graag met je mee.
Begeleiding
De opleiding is kleinschalig. Docenten en studenten kennen elkaar goed. Je leert samen met medestudenten en hebt een studiebegeleider die jou begeleidt in jouw persoonlijke leerroute.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Logopedie
-
-
Beroepen
Als logopedist werk je met (heel jonge) kinderen, jongeren en volwassenen. Je kunt op uiteenlopende werkplekken terechtkomen. Denk aan:
- Allrounder in een logopediepraktijk
- Stemtherapeut voor beroepssprekers, zoals leraren en acteurs
- Instellingen voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen
- Speciaal onderwijs voor hulp bij spraak, gehoor, lezen en schrijven
- Ziekenhuizen op de afdeling keel-neus-oorheelkunde of neurologie
- Revalidatiecentra waar mensen opnieuw leren spreken en slikken
- Verpleeghuizen waar je ouderen helpt die lastig spreken en slikken
- Beleidsmaker bij de gemeente over (preventieve) zorg
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na Logopedie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Neurolinguïstiek
- Master Taalkunde
- Master Spraak- en Taalpathologie
- Master Klinische gezondheidswetenschappen
- Master Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals
- Master Deaf Studies & Communication Needs
Voor sommige masters heb je een pre-master nodig voordat je kunt starten. Wil je meer weten? Stuur een mail naar Sophia Wilkens-Faber: sc.wilkens-faber@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw de Landdrost, Hospitaaldreef 5 in Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken. In het eerst jaar ongeveer € 400,-.
Meer informatie
Highlights opleiding
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Je krijgt te maken met de veelzijdigheid van het beroep en de vele logopedische hulpvragen.
- Elk studiejaar loop je stage, waarbij je kunt kiezen voor een logopedist of een werkveld dat aansluit bij jouw interesses.
- Logopedie is een kleinschalige opleiding waar docenten en studenten elkaar goed kennen.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?