Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hoe circulair doe jij? Tips om meteen mee aan de slag te gaan

  • 20 maart 2025
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Hoe circulair doe jij? Tips om meteen mee aan de slag te gaan

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie – een landelijk initiatief waarin bedrijven, kennisinstellingen en overheden laten zien hoe we slimmer met grondstoffen kunnen omgaan. Ook Windesheim draagt hieraan bij. Het Lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie (NiCE) en team Duurzaam Dichterbij bundelden hun krachten om circulariteit binnen de hogeschool verder te stimuleren. Tijdens het evenement ‘Hoe circulair doe jij?’ gingen studenten, docenten en experts in gesprek over hoe we zelf kunnen bijdragen aan een circulaire economie.

De transitie naar een circulaire economie

Onze economie is nog grotendeels lineair: we winnen grondstoffen, maken producten, gebruiken ze en gooien ze weg. Maar die grondstoffen raken op, en de impact op het milieu is enorm. Een confronterend voorbeeld is Earth Overshoot Day(opent in nieuw tabblad): de dag waarop een land zijn jaarlijkse voorraad natuurlijke hulpbronnen heeft opgebruikt. In Nederland valt deze in 2025 op 5 mei. Vorig jaar was dat nog 1 april, dus we zetten stappen in de goede richting. Maar als we in dit tempo doorgaan, hebben we in de toekomst simpelweg meer dan één aarde nodig.

De R-ladder

Nederland is koploper in Europa als het gaat om recycling: maar liefst 68% van ons afval wordt gerecycled. Hoe komt het dan dat we al op 5 mei door al onze grondstoffen heen zijn? Lector Liesbeth Rijsdijk legt dit uit aan de hand van de R-ladder. De R-ladder biedt een strategie om efficiënter om te gaan met grondstoffen:

  1. Refuse (weigeren) – Koop alleen wat je écht nodig hebt.
  2. Reduce (verminderen) – Kies voor minder en duurzamere producten.
  3. Reuse (hergebruiken) – Geef spullen een tweede leven.
  4. Repair (repareren) – Laat kapotte spullen maken in plaats van vervangen.
  5. Refurbish (opknappen) – Upgrade bestaande producten.
  6. Recycle (hergebruiken van materialen) – Recyclen is natuurlijk goed, maar kost wel veel energie.

Hoe hoger op de ladder, hoe minder grondstoffen we verspillen. Hoewel recyclen dus nuttig is, moeten we hoger op de R-ladder klimmen om écht impact te maken.

Circulair bouwen en ontwerpen

Leyla Godoy van Blossom Architecture liet zien hoe zij circulariteit in de praktijk brengen. Bij hen draait het om hergebruik: alles heeft waarde en niets hoeft verloren te gaan. Zo kloppen kringloopwinkels regelmatig bij ze aan met materialen die niet meer verkocht kunnen worden. Wat voor de een afval is, wordt door Blossom Architecture omgetoverd tot iets nieuws. Ook op Windesheim zie je dit terug. Denk aan:

  • Plafonds van afgedankte lattenbodems – afval van kringloopwinkels.
  • Tafels en stoelen van essenhout – afkomstig van zieke bomen die toch al gekapt moesten worden
  • Plantenbakken van kartonnen kokers – een reststroom uit de industrie.
  • Pantry – gemaakt van bankirai houtdelen van een oude trap en restanten tapijt

Nieuwsgierig naar hoe dit eruit ziet? Bekijk de video hiernaast! 

Hoe doe jij circulair?

Tijdens het interactieve deel van de bijeenkomst deelden deelnemers hoe zij zelf circulairder (willen) leven. Een greep uit hun voorbeelden: 

  • Koop bewuster - Vraag jezelf bij elke aankoop af of je dit écht nodig hebt. Niet alleen duurzaam, maar ook beter voor de portemonnee.
  • Investeer in kwaliteit - Duurzame kleding of producten gaan langer mee. Bijkomend voordeel is dat je deze vaak ook kunt repareren als ze uiteindelijk toch kapot gaan.
  • Repareer en hergebruik - Breng kapotte kleding, tassen en schoenen naar een kleding- of schoenmaker.
  • Deel en leen - Er zijn gebruik platforms om spullen te delen, van gereedschap tot (elektrische) auto.
  • Koop tweedehands of kies voor lease - Oók handig als je als student je eigen onderneming wil beginnen en nog niet veel kapitaal hebt om te investeren.

De deelnemers gingen vol inspiratie verder met hun dag. Wil jij ook aan de slag met circulariteit? Begin! Met kleine, haalbare stappen.

Lectoraat NiCE

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

slide 1 to 4 of 5