Hoe blijf je als opvolger in een familiebedrijf mentaal veerkrachtig?
En welke rol speelt ‘legacy’ in het omgaan met druk en verwachtingen? Tijdens een tweedaagse bijeenkomst op 3 en 4 april gingen onderzoekers en adviseurs uit binnen- en buitenland samen op zoek naar antwoorden op deze vragen. Het lectoraat Familiebedrijven en het Wittener Institut für Familienunternehmen(opent in nieuw tabblad) (WIFU) brachten hun expertise samen in een tweedaags programma vol praktijkverhalen, dialoog en onderzoeksresultaten.
De kracht én kwetsbaarheid van next genners
Hoe ga je om met loyaliteit naar vorige generaties? Hoe blijf je als persoon overeind in een rol die van alles van je vraagt? Met deze vragen trapten we donderdagmiddag af bij Buitenplaats de Luwte.
De bijeenkomst startte met bijdragen van Heiko Kleve (WIFU) en Sandra Fiedler. Zij gaven verdiepende inzichten over familiedynamiek en de emotionele last die opvolging met zich meebrengt. Daarna gingen de deelnemers aan de slag met een praktijkcasus van een next genner in een internationaal opererend familiebedrijf, waar inmiddels de derde generatie actief is. Centraal stonden vragen als: hoe bereiden we ons als familie goed voor op opvolging, hoe zorgen we voor duidelijke afspraken én hoe borg ik mijn eigen professionele ontwikkeling zonder dat dit een individueel project wordt? De dag werd afgesloten met een goed verzorgd informeel diner.
Leren van spanningen en conflicten in familiebedrijven
Vrijdag verschoof de setting naar Windesheim, waar collega’s van WIFU en het lectoraat maar liefst acht presentaties verzorgden over thema’s als culturele verschillen, social legacy en het doorbreken van genderbarrières. Een voorbeeld hiervan is de presentatie van Erik Veldhuizen, associate lector Familiebedrijven, presenteerde zijn onderzoek naar spanningen in familiebedrijven tijdens opvolgingsprocessen. Zijn studie laat zien hoe rolverschuivingen tussen én binnen generaties tot spanningen leiden als er geen duidelijke afspraken of context zijn. Dit onderzoek leert ons dat conflicten een krachtig leerproces in gang kunnen zetten.
Ook mentale gezondheid kwam nadrukkelijk aan bod. Magdalena Wendt en Philipp Wichelhaus (WIFU) gaven een workshop over de specifieke psychologische uitdagingen waarmee ondernemende families te maken krijgen. Zij pleitten voor het bespreekbaar maken van mentale druk en stress, die vaak onzichtbaar blijven binnen familiebedrijven. Hun bijdrage onderstreepte het belang van destigmatisering en het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën, juist in het samenspel van familie en bedrijf.
Judith van Helvert en Heiko Kleve sloten de dag af met een gezamenlijke reflectie op het programma.
Van én met elkaar leren
Lector Judith van Helvert blikt tevreden terug: “We hebben als lectoraat het initiatief genomen om onderzoekers en adviseurs met elkaar in gesprek te brengen. Door een praktijkcasus te combineren met actuele onderzoeksinzichten ontstond er écht dialoog. Deelnemers waren erg enthousiast en geven zelf al thema’s aan voor een eventueel vervolg. Dat gaat er zeker komen.” Onderzoeker Bart Hoogeboom benadrukt het belang van de samenwerking met het WIFU: “Het WIFU is erg praktijkgericht en stelt de kennis gratis beschikbaar voor familiebedrijven en adviseurs. De bijeenkomst vormde een mooie kans om Nederlandse specialisten kennis te laten maken met hun aanpak, maar ook met de WIFU-bibliotheek(opent in nieuw tabblad) vol bruikbare inzichten.”
Meer weten?
Of heb je suggesties voor een vervolg? Neem contact op met Bart Hoogeboom(opent in nieuw tabblad).
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)