NT2 Docentenopleiding (voor po, vo, mbo en volwassenenonderwijs)
Met de NT2 Docentenopleiding in Zwolle verbeter jij straks de Nederlandse taalvaardigheid van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.
In Nederland wonen mensen die het Nederlands niet of (nog) niet goed beheersen. Hiervoor zijn gespecialiseerde leraren nodig. Ook wel NT2-docenten. In onze post-hbo NT2 Docentenopleiding (voor po, vo, mbo en volwassenenonderwijs) besteden we daarnaast nadrukkelijk aandacht aan culturele diversiteit.
VOL! Startmoment februari 2025 zit vol
Weten of deze post hbo bij je past?
Studieprogramma NT2 Docentenopleiding
-
-
Inhoud opleiding
De post-hbo NT2 Docentenopleiding bestaat uit drie stromen die we parallel aan elkaar aanbieden. Taal, culturele diversiteit en werk of stage.
Taal
In de eerste stroom (A) volg je lessen over Nederlands als tweede taal. Thema’s zijn:
- Taalontwikkeling, taalverwerving en meertaligheid
- Visie op leren en NT2-onderwijs
- Een krachtige taalomgeving
- Scaffolding
- Visie op taal- en toetsbeleid
- Kritisch kijken naar NT2-didactieken en technologie
- Praten over interessante contexten
- Schrijven en spellen met nieuwkomers
- Leren lezen in een nieuwe taal
- Luisteren en begrijpen
- De NT2-leraar als professional
- Beeldvorming
- Sociaal-emotioneel leren
- Trauma en veerkracht
- (Interculturele) communicatie
- Intervisie visievorming en algemene didactiek
- Beroepspraktijk (stage)
Je rondt alle activiteiten binnen de opleiding af met een portfolio.
Culturele diversiteit
In de tweede stroom (B) volg je lessen over culturele diversiteit. Om goed onderwijs te kunnen geven aan nieuwkomers is het belangrijk dat je je bewust bent van je eigen achtergrond. Want je eigen achtergrond beïnvloedt de ontmoeting met nieuwkomers uit een andere cultuur. Daarnaast werk je aan visievorming, intervisie en algemene didactiek. Dat doe je in lessen en in leerteams, dat zijn kleine groepen studenten.
Werk of stage
In de derde stroom (C) werk je of loop je stage als NT2-docent, in een onderwijssituatie waarin nieuwkomers worden opgeleid. Je wordt uitgedaagd kritisch te kijken naar het NT2-onderwijs in je praktijksituatie.
Uitgangspunten
In de opleiding gaan we uit van:
- Een sociaal-culturele visie op het leren van taal
- Een positieve houding ten opzichte van de eigen taal
- Het principe van hoge verwachtingen en 'scaffolding'
- Een opvatting van inclusiviteit die gericht is op het belang van diversiteit én gemeenschappelijkheid
Masterniveau
Wil je alvast onderdelen van de opleiding op masterniveau afronden? Dan is er de mogelijkheid extra literatuur te bestuderen en de thema’s Nederlands als tweede taal af te ronden. Je doet dit met opdrachten op masterniveau. Zo kun je alvast 10 EC van de master Expert NT2, nieuwkomers en culturele diversiteit behalen. Dit is een leerroute van de Master Educational Needs.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn. Volg Professionaliseren in het Onderwijs op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Studieduur en lesdagen
Studietijd en studielast
De opleiding duurt een jaar. Voorafgaand aan de opleiding vindt een intakegesprek plaats. Pas daarna kan de inschrijving definitief gemaakt worden.
Je hebt les op dinsdagmiddag. De totale studiebelasting bedraagt 650 uur. De uren bestaan uit:
- Contacturen (circa 25 bijeenkomsten van ongeveer 3 uur): 100 uur
- Zelfstudie, leerteams en portfolio opbouwen: 310 uur
- Stage/werk in het onderwijs: 240 uur
De groepen bestaan uit ongeveer 20 deelnemers.
Lesdagen
De opleiding start 4 februari 2025, deze groep zit vol.
Aanmelden voor de start september 2025 zal vanaf voorjaar 2025 mogelijk zijn. Meld je aan voor de houd-me-op-de-hoogte-lijst en je ontvangt van ons een mailing zodra aanmelden mogelijk is.Voortraject
Het voortraject is voor kandidaten die nog niet voldoende pedagogisch didactisch onderlegd zijn. Er zijn kosten aan dit traject verbonden die boven op de kosten voor de opleiding komen.
Het voortraject start de maand voorafgaand aan de start van post-hbo.
Voortraject Februari 2025 Lesdag 1 14 januari 2025 (13:30 - 16:30) Lesdag 2 21 januari 2025 (13:30 - 16:30) Lesdag 3 28 januari 2025 (13:30 - 16:30) Hoofdtraject
Voorafgaand aan de opleiding heb je een intakegesprek. Pas na deze intake ben je definitief ingeschreven voor de NT2 docentenopleiding.
Startdatum Lesdag Lestijden 4 februari 2025 dinsdagmiddag 13:30 - 16:45 -
Toelating
De NT2 Docentenopleiding is voor leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Je hebt minimaal een afgeronde hbo-bachelor nodig om toegelaten te worden. Verder heb je minimaal C1 taalniveau nodig om de opleiding succesvol te kunnen afronden.
We hebben met alle studenten een uitgebreide intake. Zo bepalen we hoe de leerroute er voor jou uit zal zien.
Met een onderwijsbevoegdheid krijg je vrijstelling voor het onderdeel algemene didactiek.
Voortraject
Heb je geen onderwijsbevoegdheid? Dan kun je toch deelnemen. Je bent dan wel verplicht deel te nemen aan het voortraject algemene didactiek (3x3 uur). Hiervoor worden aanvullende kosten in rekening gebracht.
Beroepspraktijk of stage
Je zorgt zelf voor een stageplaats in een onderwijssituatie waarin nieuwkomers worden opgeleid. De stageplaats moet worden goedgekeurd door de opleiding. Mogelijke stageplaatsen zijn taalklassen in het beroepsonderwijs, inburgeringsonderwijs en participatietrajecten. Het is ook mogelijk in een reguliere (niet specifiek NT2-) setting te werken. Minstens 75% van de leerlingen met wie je werkt, heeft dan een niet-Nederlandstalige achtergrond.
-
Wanneer kun je starten?
De post-hbo NT2 Docentenopleiding heeft een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Je kunt je vrijblijvend aanmelden voor de 'houd-mij-op-de-hoogtelijst'. Wanneer je je aanmeldt voor deze lijst, ontvang je een e-mail zodra inschrijving mogelijk is. De opleiding gaat twee keer per jaar van start, in september en februari. Soms duurt het even voordat je bericht van ons ontvangt.
Meld je aan voor de houd-mij-op-de-hoogtelijst NT2 docentenopleiding(opent in nieuw tabblad)
Maatwerk
Wil je deze post-hbo-opleiding straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Jannie Lensen, accountmanager Educatie.
Na je opleiding NT2 docent
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Jij doet kennis en vaardigheden op om Nederlandse les te mogen geven aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Je bent straks niet alleen dé expert in NT2-taalonderwijs die weet hoe je jouw lessen boeiend en actueel maakt. Maar je hebt ook praktische kennis over diversiteit en interculturele communicatie. En door je stage of werkervaring in het veld sta jij straks zelfverzekerd voor groepen in het volwassenenonderwijs.
-
Certificering
Als je de opleiding met een voldoende beoordeling afrondt, krijg je het certificaat van de post-bacheloropleiding Docent NT2. Dit is een landelijk erkend bewijs voor de bekwaamheid van NT2-docenten.
-
Verder studeren
Je kunt vanuit deze opleiding doorstromen naar de Master Expert in NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit. Dit is een leerroute binnen de Master Educational Needs.
-
Kosten
De post-hbo kost € 4.600,-. De kosten van het voortraject zijn € 390,-. Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal zoals verplichte literatuur.
Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat NT2 Docent