De training Zin in Lesgeven is een driedaagse onderdompeling in het onderwijs. Je maakt kennis met de ins en outs van het leraarschap.
Na afloop kun jij de vragen beantwoorden: of je ‘het moet doen', of je er gelukkig van wordt, en of je het in je hebt. Tweede, minstens zo belangrijke doel van de training is het enthousiasmeren en motiveren van degenen die het 'in zich' hebben. We bieden deze training op diverse locaties in het land aan.
Weten of deze cursus bij je past?
Programma Zin in Lesgeven
-
-
Inhoud training
Tijdens de training staat het primaire proces centraal. We gaan aan de slag met de volgende onderwerpen:
- De les voorbereiden
- De les uitvoeren
- De docent
- De (lastige) klas
- De leerling aan het werk
- Met leerlingen omgaan
Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Jouw motieven om het onderwijs in te gaan, gekoppeld aan wetenschappelijke inzichten.
- Jouw persoonlijke achtergrond in relatie tot het leraarschap.
- Welke doelgroep het beste bij je past en welke vervolgopleidingen voor jou geschikt zijn.
Je reflecteert daarbij voortdurend op de vraag: In hoeverre past het leraarschap bij mij? Na afloop kun je beantwoorden of dit de juiste keuze voor je is, of het je gelukkig maakt en of je het in je hebt.
Trainers
Onze ervaren trainers weten waar ze het over hebben en zijn enthousiast over het onderwijs. Ze nemen geen blad voor de mond bij hun advies aan de deelnemers en ondersteunen bij eventuele vervolgtrajecten. Tijdens de training hanteren ze het principe 'Teach-As-You-Preach'.
Landelijke samenwerking
De training Zin in Lesgeven wordt op dit moment onder de naam Ontdek Je Talent Als Docent uitgevoerd in de regio Zuid-Kennemerland en Groot-Amsterdam.
Er is een duurzame samenwerking tussen de trainers van beide programma's. Deze samenwerking richt zich op het delen van nieuwe inzichten en de optimalisatie van de trainingsinhoud.
-
Planning trainingen
De training bestaat uit drie aaneengesloten dagen.
De fysieke lesdagen zijn van 9.00 tot - 18.00 uur.
De online lesdagen zijn van 10.00 - 17.00 uur.Planning 2024-2025
Onderstaande trainingen zijn de eerste planning voor schooljaar 2024-2025. Er komen dus nog meer trainingen, maar we zijn momenteel nog in gesprek met diverse projecten en partners. Houd deze pagina in gaten voor aanvullende data.
Plaats Data Vorm (fysiek, online, combinatie) Inschrijving (collectief, individueel) Extra informatie Tilburg 29 t/m 31 januari 2025 Fysiek Onderwijsloket Midden-Brabant Locatie volgt Zwolle 10 t/m 12 februari 2025 Fysiek Hatseklas Locatie volgt Nijmegen 12 t/m 14 maart 2025 Fysiek Leraar in Nijmegen Locatie volgt Zwijndrecht 24 t/m 26 maart 2025 Fysiek Leraar van Buiten Locatie volgt Achterhoek 8 t/m 10 april 2025 Fysiek Onderwijsregio Achterhoek Locatie volgt Zwolle 14 t/m 16 april 2025 Fysiek Hatseklas Locatie volgt Gouda 14 t/m 16 april 2025 Fysiek Leraar van Buiten Locatie volgt Noorden (Gr, Fr of Dr) 21 t/m 23 mei 2025 Fysiek Schoolplein Noord Locatie volgt Voorburg 14 t/m 16 mei 2025 Fysiek Leraar van Buiten Locatie volgt Tilburg 21 t/m 23 mei 2025 Fysiek Onderwijsloket Midden-Brabant Locatie volgt Nijmegen 11 t/m 13 juni 2025 Fysiek Leraar in Nijmegen Locatie volgt Zwolle 25 t/m 27 juni 2025 Fysiek Hatseklas Locatie volgt Zwolle 25 t/m 27 juni 2025 Fysiek Losse aanmelding Locatie volgt Tilburg 5 t/m 7 november 2025 Fysiek OR Midden-Brabant Locatie volgt -
Iets voor jou?
Overweeg je een carrière in het onderwijs? De training Zin in Lesgeven is interessant als je:
- In het bedrijfsleven werkt en op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs.
- Noodgedwongen ander werk moet zoeken en het onderwijs je aanspreekt.
- Als herintreder wilt ontdekken of het onderwijs bij je past.
- Al jaren een droom koestert en nu eindelijk de stap wilt zetten.
- Bevestiging zoekt voor jouw keuze om leraar te worden.
Collectieve deelname
Het is voor bedrijven, instellingen en projecten mogelijk om groepen mensen in te schrijven. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
-
Aanmelden
Je kunt je op verschillende manieren aanmelden:
- Via door de overheid gefinancierde trajecten (RAP-projecten, projecten in grote gemeenten, etc.).
- Via banken en verzekeraars. Die hebben zich verenigd in een onderwijsconvenant met de overheid en het onderwijsveld. Werknemers van banken en verzekeraars die de stap naar onderwijs overwegen mogen dus deelnemen aan de training Zin in Lesgeven.
- Via Randstad Uitzendbureau. Mensen die via Randstad in het onderwijs willen werken volgen ter oriëntatie onder andere de training Zin in Lesgeven.
- Via individuele inschrijving via de website of via de open avonden van Windesheim.
Op dit moment doen de meeste mensen mee via de collectieve inschrijvingen. Daarvoor plannen we trainingen waar meestal nog enkele mensen via losse aanmelding aan mee kunnen doen. We weten pas twee, soms pas één week vóór de start van de training zeker hoeveel deelnemers vanuit de losse aanmeldingen aan kunnen sluiten. Wees je hiervan bewust. Daarnaast plannen we, als er voldoende animo is, aparte trainingen voor individuele inschrijvingen. Onder het kopje Studieduur en lesdagen vind je de huidige planning.
Bij elke training is aangeven of het om een fysieke training, online training of een combinatie (1e dag online, 2e en 3e dag fysiek) gaat.
Online kan heel goed!
Uit de evaluaties blijkt dat deelnemers de online training significant hoger waarderen dan de fysieke versie. Vooral vanwege de impact die het heeft op hun keuzeproces voor het leraarschap. En dat zegt veel, want de fysieke training scoort gemiddeld al tussen de 5 en 6 op een zespuntsschaal. Online vormen we wel wat kleinere groep (maximaal 12 deelnemers) en hanteren iets korter tijden (van 10 – 17 uur).
-
Podcast en media
Volg ons op LinkedIn(opent in nieuw tabblad) voor het laatste nieuws en de planning.
Podcast
Arend Jan Zwarteveen en Peter van der Zwaal maken de podcast Zin in Lesgeven, over zij-instromen in het onderwijs. Peter is docent en programmaleider Leraar van Buiten en Arend Jan is docent en onderzoeker bij de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim.
Ze ontvangen in de podcast verschillende zij-instromers, schooldirecteuren, (school)opleiders, beleidsmakers en andere sleutelfiguren die betrokken zijn bij de overstap naar het onderwijs. Centraal staan telkens de vragen: hoe komen de juiste mensen voor de klas en worden zij er gelukkig van?Beluister de podcast(opent in nieuw tabblad)
We ontvangen graag reacties, feedback en vragen. Of schuif een keer aan als gast! Stuur een mail naar peter.vanderzwaal@leraarvanbuiten.nl(opent in nieuw tabblad) of aj.zwarteveen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Of reageer op LinkedIn, X of andere socials.
In de media
Op 30 oktober 2023 schoof trainer Arend Jan aan bij Natasja Gibbs, De Nieuws BV op Radio 1. Hij ging in gesprek over het lerarentekort en de bijdrage die second-career teachers daaraan kunnen leveren. Luister het fragment terug(opent in nieuw tabblad).
Op zaterdag 28 mei 2022 was Arend Jan aanwezig bij het programma Spijkers met Koppen op Radio 2. Daar sprak hij over lerarentekorten, de benodigde aanwas én over de noodzaak om goed te oriënteren; dat niet iedereen moet overstappen. Bovenal sprak Arend Jan dat leraar zijn een fantastisch beroep is! Luister het fragment terug(opent in nieuw tabblad).
-
Docentontwikkeling bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van school- en docentontwikkeling. We bieden scholingsprogramma's die perfect passen bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Wil je deze training incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Arend Jan Zwarteveen, trainer en projectleider Zin in Lesgeven.
Na je training
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na de training Zin in Lesgeven heb jij een compleet en realistisch beeld van het beroep van docent. Je weet of je ‘het moet doen', of je er gelukkig van wordt, en of je het in je hebt. Je krijgt na afloop van de training van een bewijs van deelname. Ook kunnen we straks een referentie zijn bij latere sollicitaties. Vooral in deze tijd van enorme lerarentekorten is het van extra groot belang dat de juiste mensen voor de klas komen. Wetenschappelijk publicaties in binnen- en buitenland ondersteunen dit belang. In met name de internationale literatuur zijn diverse aanknopingspunten te vinden voor succesvolle criteria en procedures om te matchen en te selecteren.
-
Doorstuderen
Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om leraar te worden. Welke bevoegdheid je nodig hebt en welke opleiding bij je past, hangt af van het type onderwijs waarin je wilt werken. Afhankelijk van jouw plannen en wensen zijn er na de training allerlei mogelijkheden:
- Een adviesgesprek over de opleidingen die voor jou mogelijk zijn.
- Hulp bij oriënterende activiteiten als een meeloopdag of een gesprek met een docent.
- Referentie bij sollicitaties.
-
Kosten
De training kost € 1.040,-. Voor individuele inschrijvers inschrijven die de training zelf moeten bekostigen is er in overleg een gereduceerd tarief mogelijk.
Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
De training wordt gegeven op meerdere plaatsen in Nederland. Check Planning trainingen voor de actuele planning.
Diploma
Bewijs van deelname