Zet online de stap richting het leraarschap! De Lerarenopleiding Natuurkunde via afstandsleren volg je thuis en af en toe op locatie.
Je vergaart diepgaande kennis over de natuurwetten die onze wereld sturen. Van atoom- en kernfysica tot thermodynamica. Als toekomstig natuurkundeleraar ontwikkel je geleidelijk de vaardigheden om deze concepten begrijpelijk en boeiend over te brengen, en om practica voor te bereiden en uit te voeren.
Bij deze lerarenopleiding volg je het voltijdprogramma, maar dan op afstand. Wekelijks ben je ongeveer 30 à 40 uren bezig met studeren, inclusief 1 à 2 dagen stage.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Natuurkunde
Een leraar weet alles over zijn vak. Als aanstaande leraar natuurkunde leer je hoe je natuurkundige begrippen uitlegt en practica voorbereidt en uitvoert. Maar je krijgt ook vakken als onderwijskunde, didactiek, drama en levensbeschouwelijke vorming. Zo heb jij straks de tools in handen om boeiende lessen te geven!
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar beginnen we met practica waarin je jezelf traint om natuurkundige begrippen in de praktijk te herkennen en uit te leggen. Ook leer je hoe je experimenten voorbereidt en uitvoert.
Het eerste studiejaar is identiek voor de Lerarenopleidingen Natuurkunde en Scheikunde. In de schooltypen waarin je met een tweedegraadsbevoegdheid mag lesgeven wordt namelijk vaak het vak NaSk aangeboden. Je hebt dus ook basiskennis van scheikunde nodig. Met je bachelordiploma ben je bevoegd om het vak NaSk te geven.
Stage in het eerste jaar
In het eerste jaar loop je al snel stage, 1 dag per week. Dit is een oriënterende stage van 10 dagen. Dus wat je leert pas je al snel toe.
Onderwerpen en vakken in het eerste jaar
Het startniveau van de natuurkundige, scheikundige en wiskundige vakken is havo-eindexamenniveau.
- Voor natuurkunde behandelen we de onderwerpen mechanica, elektriciteit, magnetisme, warmte, energie en gassen.
- Voor scheikunde de onderwerpen chemische concepten, zuren, basen en redoxreacties.
In de praktijk leer je omgaan met een klas vol met leerlingen, maar online krijg je van ons het gereedschap aangereikt in de vorm van didactische vakken zoals:
- onderwijskunde
- didactiek
- drama
- levensbeschouwelijke vorming
Je denkt na over vragen als: Hoe leren leerlingen het beste? Hoe bouw ik een les op? Welke problemen kan ik tegenkomen en hoe ga ik daarmee om? En wat voor docent wil ik eigenlijk zijn?
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
jaar 2 en 3: verdieping en stage
Jaar 2
In het tweede jaar staan verbreding en verdieping van de natuurkunde centraal. We behandelen onderwerpen als:
- licht en geluid
- fysische informatica
- thermodynamica
Je doet veel experimenten. Je moet dan ook bereid zijn om thuis kleine experimenten uit te voeren. De voorschriften van die experimenten zijn speciaal ontworpen voor thuiswerken. Maar toch zul je vaak moeten improviseren of even op zoek moeten naar iets simpels als een plankje.
Daarnaast heb je een school in de buurt nodig waar je gedurende het jaar enkele experimenten mag uitvoeren. Dat kan de school zijn waar je stage loopt. Maar je bent ook altijd welkom op de dinsdag om jouw experimenten op onze campus in Zwolle uit te voeren. Ook staat er op een aantal (verplichte) dagen een practicum op het programma.
Stage in het tweede jaar
In het tweede studiejaar loop je 1 à 2 dagen stage per week. Na iedere stage willen we graag zien dat je alle leerdoelen die bij de stage horen ook beheerst. Daarna start je met de volgende stage. Je wordt hier natuurlijk goed bij begeleid!
Jaar 3
In het derde jaar staat de praktijk centraal: je loopt stage en kiest een minor. En we besteden veel aandacht aan je communicatieve skills: de didactische en pedagogische vaardigheden. Je geeft straks niet alleen maar les, je begeleidt jouw leerlingen ook en bent aanspreekpunt voor ouders. Daarom leer je vaardigheden die je nodig hebt om goed te communiceren, voorlichting te geven en te presenteren. Je leert ook kritisch naar jezelf te kijken, zodat je je straks als leraar kunt blijven ontwikkelen.
Stage in het derde jaar
In de eerste helft van het derde jaar loop je 2 dagen in de week stage.
Minor
In de tweede helft van het derde jaar kies je een minor die past bij jouw interesses. Een minor is een onderwijspakket van een halfjaar. Tijdens een minor kun je je gaan specialiseren in een bepaald aspect van het leraarschap of je juist verbreden. Zo geef je zelf invulling en kleur aan je studie. Voorbeelden van minors zijn:
- Communicatie
- Cultuureducatie
- Onderwijskundig leiderschap
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt het leraarschap bijna in de vingers. Dus tijd om af te gaan studeren! Dit doe je tijdens een stage op school die je combineert met een afstudeeronderzoek.
Stage in het vierde jaar
Je staat een aantal dagen in de week zelfstandig voor de klas. Je bent nu écht lid van het schoolteam. Onder begeleiding op afstand neem je een aantal klassen onder je hoede en geef je zelfstandig les. Maar je doet nog veel meer dan dat: ook oudergesprekken en buitenschoolse activiteiten staan op het programma. Je documenteert alles in je eindportfolio en toont zo aan ons aan dat jij voor de klas hoort te staan.
Afstudeeronderzoek
In het vierde jaar voer je ook een onderzoek uit naar een aspect van jouw functioneren als leraar. Bijvoorbeeld: hoe kan ik als docent een digitaal schoolbord zó in een les gebruiken dat het bijdraagt aan betekenisvol onderwijs voor leerlingen?
Kennistoets
Aan het eind van het vierde jaar maak je een kennistoets waarvoor je moet slagen. Deze toets gaat over je kennis van het vak en vakdidactiek. Deze landelijke kennistoets wordt door alle lerarenopleidingen in Nederland afgenomen. Heb je alle onderdelen met succes afgerond? Dan mag je jezelf Bachelor of Education noemen!
-
Lesdagen en studiebelasting
Je bent straks circa 30 à 40 uur per week aan je bacheloropleiding kwijt, inclusief stages. Je werkt vanuit huis, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt studiebegeleiding en via de elektronische leeromgeving communiceer je met jouw docenten en met je medestudenten.
Zelfstandig én samen online studeren
Je werkt zelfstandig aan opdrachten en aan het bestuderen van de theorie, maar je volgt ook online modules in groepen en krijgt groepsbegeleiding. Digitale discussie en gezamenlijke online opdrachten zijn dus belangrijke én verplichte onderdelen van de opleiding. Denk aan: online discussies, digitale studentportfolio’s, gesproken PowerPoint-presentaties en andere ’e-tivities’. Hoeveel tijd deze studie je straks echt kost, hangt af van je werkervaring, flexibiliteit en leervermogen.
Studieperiode
Iedere studieperiode duurt 9 weken. Je gaat 7 weken lang met leerstof uit een module aan de slag. Daarna volgen 2 tentamenweken.
Tentamenperiodes
Je sluit elke periode af met een schriftelijk tentamen, een presentatie of met een verslag. De toetslocatie is in Zwolle. De toets vindt meestal overdag op een werkdag plaats.
Contactmomenten op locatie
Voor practica kom je regelmatig op de dinsdag naar de campus in Zwolle: in het eerste jaar 4 tot 6 keer per jaar. Dit kan oplopen tot 12 keer per jaar naarmate je studie vordert. Ook loop je per week rond de 1 à 2 dagen stage op een school. Tijdens je afstudeerstage 4 keer per week.
Afstandsleren iets voor jou?
We willen dat je met plezier studeert en natuurlijk ook dat je straks je hbo-diploma behaalt. Daarom is het belangrijk dat je je afvraagt of afstandsleren bij jou past. Belangrijke competenties en vaardigheden zijn bijvoorbeeld:
- Doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en goed kunnen plannen
- Online sociale vaardigheid (netiquette)
- Internetskills en skills (of ondersteuning) om software te installeren en issues met je computer op te lossen
- Goede concentratie voor het zelfstandig bestuderen van literatuur
- Handigheid met de digitale camera en met het uploaden van filmpjes
Je hebt een aantal technische voorzieningen nodig om straks op afstand te leren:
- Moderne, snelle computer
- Snelle internetverbinding
- Digitale videocamera
Studiebegeleiding
Onze docent begeleidt je en jouw studiegroep, stuurt aan op studietempo en helpt je bij de online (groeps)opdrachten via het discussieforum of per e-mail. Als je werkt aan een module, kun je hier ook je vragen stellen aan je medestudenten of aan je docent. Onze docent bezoekt het forum iedere week. Je kunt een module ook buiten het vaste rooster om volgen, maar dan heb je geen standaardbegeleiding.
Startzaterdag
Deze opleiding start altijd begin september met een startdag in Zwolle. Je ontmoet dan jouw medestudenten, jouw e-coach (studiebegeleider) en al een aantal van je docenten. Je krijgt direct een goede indruk van de manier waarop het studeren via afstandsleren verloopt. De startzaterdag is dus een belangrijk moment van de studie, waarbij je geacht wordt te komen.
-
Werkplek
Lesgeven leer je het best in de praktijk. Je loopt daarom gedurende de opleiding stages. Voor de stages dien je zelf een stageplek te zoeken. Bij de start van de studie is het nog niet noodzakelijk om een stageplaats te hebben, maar wacht er daarna niet te lang mee om zo'n plaats te regelen. De eerste stage (WPL2) maakt namelijk onderdeel uit van het bindend studieadvies, wat betekent dat je binnen een jaar na aanvang van de studie die eerste stage met een voldoende moet hebben afgerond.
Als je een stageschool hebt gevonden, geef je het praktijkbureau Bewegen en Educatie via het aanmeldformulier de noodzakelijke gegevens. Dit kan uiterlijk vier weken voor de start van je stageperiode. Je krijgt nadat je je hebt ingeschreven voor deze opleiding toegang tot het aanmeldformulier. Ondervind je grote problemen bij het vinden van een stageplaats, dan kan het praktijkbureau eventueel bemiddelen.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen én Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen
- Natuur en Gezondheid (NG) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen én Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen
- Natuur en Gezondheid (NG) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen
- Natuur en Techniek (NT)
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen. Let op! Via Studielink schrijf je je in voor de voltijdopleiding Lerarenopleiding Natuurkunde. Kies daarna voor de variant afstandsleren.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je Lerarenopleiding Natuurkunde
-
-
Beroepen
Je wordt opgeleid tot tweedegraadsleraar. Je mag dan lesgeven als:
- Leraar Natuurkunde in het vmbo
- Leraar Natuurkunde in de onderbouw van havo en vwo
- Leraar Natuurkunde in het mbo
- Leraar Natuurkunde in het volwassenenonderwijs
In het voortgezet onderwijs kun je na een tijdje zeker doorgroeien, bijvoorbeeld naar decaan, mentor of zelfs directeur. Maar de vaardigheden die je ontwikkelt kun je straks ook prima inzetten in een andere functie waarin al jouw vakkennis of communicatieve vaardigheden van pas komen. Denk aan beleidsmedewerker bij een gemeente of educatief medewerker bij een natuurkundig museum.
-
Vakgebied
Maak kennis met het werkveld van het basis-, voortgezet, speciaal en beroepsonderwijs. Jij kiest een werkveld. Wij helpen je bij het vinden van een opleiding die daarbij past. Met een relevante vooropleiding of met relevante werkervaring kun je mogelijk een versneld traject volgen.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar
Locatie
Thuis, online en een paar keer per jaar op locatie in Zwolle of Utrecht
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Faciliteiten
Docent worden
Opleidingsvormen
Startersinformatie
Highlights opleiding
- De Lerarenopleiding Natuurkunde is een fulltime thuisstudie: 30 à 40 uur studie per week, inclusief 1 à 2 dagen stage. De stageschool regel je zelf.
- Een paar keer per jaar kom je naar de campus in Zwolle voor practica.
- Begeleiding door een mentor (schoolopleider) en je opleidingscoach van Windesheim.
- Via de elektronische leeromgeving communiceer je met docenten en medestudenten.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?