Bij de opleiding Bouwkunde leer je alles over bouwmaterialen, het ontwerpen en uitvoeren van gebouwen en het berekenen van constructies.
Je leert ook rekening houden met de omgeving waarin een gebouw staat; altijd door een duurzame bril. Dat leer je niet alleen vanuit de boeken. Daarom ga je op excursies en werk je regelmatig in de praktijkruimte op de campus. We hebben een laboratorium voor hout en beton en een maquetteatelier waarbij je met de nieuwste technieken werkt. Stroop je mouwen maar op!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma hbo Bouwkunde
Bij Bouwkunde lever je een bijdrage aan het ontwerpen én uitvoeren van nieuwe of bestaande gebouwen. Je werkt veel aan opdrachten afkomstig uit het werkveld, die maatschappelijk belangrijk zijn. Dat kan op verschillende vlakken. Na je tweede jaar kies je zelf het vervolg van je opleiding. Waar ligt jouw interesse? Bij het ontwerpen, uitvoeren of juist dat het technisch helemaal klopt?
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Als je start met een studie, leg je eerst het fundament. Hierop kun jij tijdens jouw hbo-opleiding én daarna weer teruggrijpen en voortbouwen. Tijdens colleges maak je kennis met:
- Bouwtechniek
- Constructief ontwerpen
- Architectuur
- Bouwmanagement
- Materiaalkunde
- Digitaal modelleren
- Handtekenen
Hoor- en werkcolleges
Je volgt hoor- en werkcolleges en je werkt veel in projectgroepen aan projecten en opdrachten. Dit kan bijvoorbeeld een practicumopdracht in een laboratorium zijn waar je onderzoekt hoe beton wordt gemaakt. Of wat denk je van het ontwerpen van een woonproject? In je projectgroep leer je niet alleen over het vak, maar je leert ook hoe je goed samenwerkt.
Bouwprojecten
Elke periode werk je met aan interessante en actuele projecten. Je analyseert bijvoorbeeld je eigen huis. Welke vorm heeft het? En welke constructie en materialen zijn er gebruikt? In een ander project in dit eerste studiejaar verdiep je je in het verduurzamen van een rijtjeshuis. Je analyseert hoe zo’n huis technisch is opgebouwd en hoe je het huis kan verduurzamen.
Ook werk je met je projectgroep aan een woning voor een BN’er. Je maakt daar een maquette en 3D-tekeningen voor. Je analyseert, ontwerpt, berekent en plant met je projectgroep de bouw van deze woning. Dit deelproject sluit je af met een presentatie die bestaat uit renders, maquettes en panelen.
Bouwkundige presentatietechnieken
Je leert in dit allereerste jaar van de hbo-opleiding Bouwkunde ook veel over presentatietechnieken. Nuttige skills voor een bouwkundige en altijd handig als je straks jouw project moet presenteren aan een organisatie of gemeente!
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten? Dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Jaar 2 en 3: van basis naar gevorderd
In het tweede jaar bouw je verder op de kennis en vaardigheden uit jouw eerste jaar. Je gaat verder met:
- grotere complexere bouwprojecten
- meer zelfstandigheid
- specifieke rollen die ook in het werkveld voorkomen
- als doel te achterhalen welke bouwkundige richting jouw voorkeur heeft
Projecten voor echte opdrachtgevers
Het tweede jaar werk je aan verschillende projecten, zoals:
- het ontwerpen en uitwerken van een utiliteitsgebouw
- een transformatieproject van een kantoorgebouw naar woningen
- een project in de uitvoeringsfase.
Voor concrete opdrachtgevers maak je bijvoorbeeld een ontwerp voor een utiliteitsgebouw in de omgeving van Zwolle. Je gaat op zoek naar verschillen tussen verschillende tekeningen (installatie-, constructieve-en ontwerptekeningen). Ook hier gaat het om een actueel vraagstuk voor een concrete opdrachtgever.
Verdieping via je minor
Tijdens de opleiding Bouwkunde krijg je volop de ruimte om je te profileren. Zo geef jij zelf vorm aan je studie. In het derde jaar van de opleiding Bouwkunde heb je de keuze uit verschillende verdiepende minors in uiteenlopende onderwerpen. Voorbeelden van deze minors zijn:
- Building realisation and lifecycle. Herbestemmen, duurzaam bouwen, werkvoorbereiding en energiezuinige concepten zijn daarbij kernwoorden.
- Architectuur en/of stedenbouw. Je gaat met onderwerpen aan de slag als: vormstudie, architectuur, (steden)bouwkundig ontwerp en bouwtechniek.
- Duurzame constructies en/of bouwconstructies. Van onderzoek naar constructies als aquaducten en constructies in beton, hout of kunststof tot de draagconstructie voor een stadion.
- Circulair housing waarin duurzaamheid en circulariteit de focus hebben.
- Verschillende multidisciplinaire minors waarin je samenwerkt met studenten uit de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling of Civiele Techniek. Zoals bijvoorbeeld in de minor Future Cities.
- Bedrijfskunde.
Stage
Je gaat in het derde jaar ook de praktijk in! Je loopt een halfjaar stage bij een bouwkundig bedrijf wat je zelf hebt uitgekozen. Dit mag ook in het buitenland. Bijvoorbeeld ergens anders in Europa, in Japan of Zuid-Korea.
-
Jaar 4: vrije keuze en afstuderen
Vrije invulling van een half jaar
De eerste helft van jaar 4 kun je vrij invullen. Hierbij kijk je vooral naar wat je nog wilt bereiken in je opleiding. Zo kun je één van de minors kiezen die ook in jaar 3 worden aangeboden. Maar je kunt ook kiezen uit een extra stage of je kiest voor een heel ander soort minor. Denk aan: International Sustainable Development (in het buitenland), minors bij andere hogescholen of een premaster aan een universiteit.
Afstuderen
In het tweede halfjaar ga je dan echt afstuderen. Met het afstudeeronderzoek laat jij zien waaraan je vier jaar lang gebouwd hebt. Je werkt een halfjaar aan een complexe opdracht voor een bedrijf of instantie. Denk aan een bouwbedrijf of woningbouwcorporatie. Alles wat je geleerd hebt, breng je direct in de praktijk. Dit doe je in duo’s, maar jullie staan er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Een aantal voorbeelden:
- Onderzoek naar herontwikkeling van leegstaande kantoorgebouwen
- Onderzoek naar de toepassing van het houtbouwsysteem voor meerlaagse verdiepingsbouw
- Het ontwerpen en/of technisch uitwerken van een gebouw
- Onderzoek naar het aardbevingsbestendig ontwerpen in de provincie Groningen
Diploma
Na 4 jaar studeren ben jij klaar voor het echte werk. Je mag je vanaf nu een Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Je werkt veel aan projecten en praktijkopdrachten. In het tweede jaar werk je bijvoorbeeld aan het project 'Ontwerp en uitwerking utiliteitsgebouw'. Je maakt dan voor een opdrachtgever een ontwerp voor een utiliteitsgebouw in de omgeving van Zwolle. In de tweede helft van jaar 2 werk je aan het project 'Ontwerp en uitwerking Campus 2.0'. Hier maak je een ontwerp voor het transformeren van een campusgebouw of een gebouw in de spoorzone van Zwolle.
Duurzaam bouwen
Studenten Bouwkunde gingen eerder aan de slag met het Schellepoortgebouw aan het Lübeckplein in Zwolle. Dit project past in het transformatieplan van het stationsgebied waarbij de gemeente bestaande gebouwen slim wil hergebruiken. De studenten besteedden veel aandacht aan duurzaamheid en energieneutraal bouwen. Denk aan:
- Pergola’s bedekt met zonnepanelen.
- Wintertuinen waarvan de warme lucht via warmtewisselaars wordt gebruikt voor de verwarming van de woningen.
- Groene gevels die zorgen voor CO2-opname en een prettige uitstraling.
Stage (in het buitenland)
In het derde jaar loop je een halfjaar stage op een plek die aansluit bij jouw uitstroomprofiel. Dit mag ook in het buitenland. Bijvoorbeeld elders in Europa, in Japan of Zuid-Korea?
Afstuderen bij een opdrachtgever
Ook je afstudeeronderzoek heeft direct met de praktijk te maken. Het afstudeerproject betreft het onderzoeken van een praktijkvraagstuk, het maken van een ontwerp of het schrijven van een advies.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Projecten:
- Analyse eigen huis
- Bouwplaatsbezoek
- Revitalisatie en realisatie rijwoning
- Ontwerp en uitwerking kleine woning
Projecten: - Van VO naar DO
- Van DO naar TO
- Uitbreidingen en herbestemmingen
- Utiliteitsgebouw
- Clashcontroles
Stage Keuze: 2e minor, studeren in het buitenland, 2e stage of premaster Architectuur Architectuur Minor Afstuderen Bouwtechniek Bouwtechniek Bouwmanagement Bouwmanagement Handtekenen Handtekenen Mechanica en wiskunde Mechanica Nederlands en Engels Nederlands Presentatietechnieken Presentatietechnieken Bouwfysica Bouwfysica BIM-modelleren BIM-modelleren
-
Toelating en aanmelden
Highlights Bouwkunde
- Tijdens de opleiding Bouwkunde van Windesheim Zwolle staat praktijkervaring voorop.
- Je gaat de bouwplaats op, analyseert je eigen woning en werkt aan projecten van begin tot eind.
- Na het tweede jaar kies je je eigen verdieping.
- Je kunt tijdens de opleiding al een premaster doen. Daarna kun je direct een master doen op de universiteit. Hier zijn wel toelatingseisen aan verbonden.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Bouwkunde
Benieuwd waar jij straks je lessen Bouwkunde gaat volgen? En, hoe is het om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle. Kom een dagje meelopen, bezoek een open dag of neem eens een kijkje op het instagramaccount van de opleiding! Of neem alvast een kijkje in gebouw T, de thuisbasis van de opleiding.
Studentenstad Zwolle Meelopen/proefles Instagram Bouwkunde(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je opleiding Bouwkunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Bouwkunde.
-
-
Beroepen
De bouwsector biedt jou veel kansen na je studie. Ga jij bijvoorbeeld voor een (management)baan om duurzaam te kunnen bouwen? Kies je de kant van de architectuur? Of ga jij aan de slag met het ontwerpen van bouwkundige constructies? Dit zou zo maar eens jouw baan kunnen worden:
- Bouwkundig tekenaar
- Constructief tekenaar
- Projectleider
- Bouwfysisch adviseur
- BIM-modelleur/BIM-manager
- Werkvoorbereider of calculator
-
Werkveld
Jij kunt met je hbo-diploma Bouwkunde op zak aan de slag bij uitvoerende bouwbedrijven, architecten- en stedenbouwkundige bureaus. Maar ook bij adviesbureaus voor constructies of bouwfysica en bureaus voor bouwmanagement. Denk ook eens aan woningbouwcorporaties of aan projectontwikkelaars. En bij gemeentelijke diensten, in de bouwmaterialenhandel en bij toeleverende bedrijven liggen ook nog volop kansen voor na je studie.
De bouwsector zit weer in de lift en dat is positief voor jouw toekomst! Zeker met jouw oog voor kwaliteit en duurzaamheid. Je kansen op een baan met een goed salaris en mooie doorgroeimogelijkheden zijn dan ook groot.
-
Doorstuderen
Je kunt tijdens of na je studie een premaster volgen om bij de TU Delft, TU Eindhoven of Universiteit Twente te starten. Of ga naar de Academie van Bouwkunst in Groningen, Rotterdam, Amsterdam of Arnhem. Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) voor alle mogelijkheden. Een paar voorbeelden:
- Master Architecture, Urbanism and Building Sciences
- Master Architecture, Building and Planning
- Master Construction Management and Engineering
Wil je lesgeven in jouw vakgebied? Met de Lerarenopleiding via Kopopleiding kun je in één jaar je tweedegraads lesbevoegdheid halen.
-
Baankans
83%
vond een baan binnen het vakgebied
Startsalaris
€ 2.839,-
bruto, op basis van 40 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken, maquettes, excursies (€ 1.800,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)