Teachers College in Zwolle is dé hbo-lerarenopleiding waar je de praktijk induikt en samen onderwijs vormgeeft. Je leert alles over lesgeven door samen te werken met medestudenten, docenten en educatieve organisaties.
Bij ons krijg je de vrijheid om creatief te zijn in je lessen en volop te experimenteren. Geen enkele klas of leerling is hetzelfde, en dat geldt ook voor jou als leraar in opleiding. Je leert inspelen op wat jij, je leerlingen en je team nodig hebben voor goed onderwijs. Samen ontwikkel je een eigen visie, zet deze om in lesontwerpen en test ze direct in de praktijk. Of je nu voor het basis- of voortgezet onderwijs kiest, na deze opleiding ben je een echte Teacher Artist: klaar om te onderzoeken, creëren, vernieuwen en inspireren!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Teachers College
Het Teachers College is anders dan andere lerarenopleidingen. In het eerste jaar, de Freshman Fase, staan het ontdekken van jouw interesses, het ontwikkelen van creativiteit en nieuwsgierigheid centraal. Je krijgt de kans om verschillende plekken in het onderwijs te verkennen.
-
-
Jaar 1: kennismaken met het onderwijs (Freshman Fase)
Bij het Teachers College leer je in de Freshman Fase meer dan alleen hoe je een goede docent wordt. In deze fase ontdek je wie je bent, wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. Je maakt kennis met verschillende onderwijsvormen, zoals het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Daarnaast volg je vakgerichte keuzemodules, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde of biologie. Het zou zomaar kunnen dat je in het begin dacht dat je leraar op de havo wilde worden, maar na deze periode ontdekt dat je liever lesgeeft aan jonge kinderen. Aan het eind van het eerste jaar kies je de richting die écht bij jou past.
Leren in een community
We bieden je allerlei onderwerpen en projecten aan. Volop keuzevrijheid dus, maar je staat er nooit alleen voor. We helpen je op weg en houden samen met jou je voortgang in de gaten. Je vormt een leerteam met je medestudenten, waarin jullie elkaar ondersteunen in je ontwikkeling. Bij het Teachers College draait alles om community. Of je nu met docenten spart over vakinhoudelijke dingen of met ouderejaars samenwerkt aan je ontwikkeling, je leert altijd van elkaar en hebt de steun van je omgeving.
Opdrachten uit het werkveld
Je werkt zoveel mogelijk aan vraagstukken uit de ‘echte wereld’. Gedurende de hele opleiding werk je aan ‘professional challenges’, waarbij je samen met scholen, musea of andere geïnteresseerden (zoals gemeenten) werkt aan vraagstukken rondom leren en ontwikkelen. Zo hebben studenten:
- Een escaperoom ontworpen voor een school, waar kinderen spelenderwijs en snel kunnen leren.
- Meegewerkt aan het opzetten van de Now School, een vernieuwend schoolconcept.
- Een digitale didactiek ontwikkeld voor het praktijkonderwijs met een skill tree.
- Een digitaal leerspel ontworpen.
- Het onderwijsfestival Woest mede-georganiseerd.
- Onderzoek gedaan naar studentenwelzijn tijdens corona, wat resulteerde in de Comfort Zone op Windesheim(opent in nieuw tabblad).
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na vier jaar succesvol afstudeert. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Is dit positief? Dan kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies en moet je helaas stoppen met de opleiding. Je kunt dan wel kiezen voor een andere studie bij Windesheim of dezelfde opleiding elders volgen.
-
Jaar 2, 3 en 4: specialiseren in een vakgebied (Craftsman Fase)
Vanaf het tweede jaar ga je de diepte in met jouw specialisatie. Dit noemen we de Craftsman Fase. De komende drie jaar leg je de focus volledig op jouw vakgebied. Je kunt kiezen uit:
- Lerarenopleiding Aardrijkskunde
- Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)
- Lerarenopleiding Biologie
- Lerarenopleiding Duits
- Lerarenopleiding Economie
- Lerarenopleiding Engels
- Lerarenopleiding Frans
- Lerarenopleiding Geschiedenis
- Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn
- Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing
- Lerarenopleiding Natuurkunde
- Lerarenopleiding Nederlands
- Lerarenopleiding Scheikunde
- Lerarenopleiding Wiskunde
- Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs
Zo leer je bij het Teachers College
Je volgt vakinhoudelijke lessen bij een van de lerarenopleidingen, maar elke vrijdag kom je terug naar het Teachers College voor inspirerende colleges over het leraarschap en onderwijsvernieuwing. Bij ons draait het om jouw persoonlijke ontwikkeling. Wat jij leuk vindt en wie je bent, kun je gebruiken in hoe je lesgeeft en onderwijs ontwerpt. Houd je bijvoorbeeld van gamen? Dan kun je gamification inzetten in je lessen. Hetzelfde geldt voor je andere hobby’s en interesses.
We leren samen door artikelen te bespreken en aan gezamenlijke leervragen te werken. Daarnaast bezoek je bijzondere scholen en musea, en verdiep je je in maandthema’s zoals: "Hoe maak ik een goede start?" en "Hoe kan ik differentiëren?".
Jouw persoonlijke doelen
Zodra je je richting hebt gekozen, maken we samen afspraken om jouw doelen te bereiken. Welke route je ook kiest, in deze fase groei je uit tot een zelfstandige en creatieve (vak)docent. Met de kennis die je opdoet, draag jij straks bij aan het onderwijs van de toekomst.
Benieuwd hoe het onderwijs er in het buitenland uitziet? Ga studeren of loop stage in het buitenland! Een waardevolle ervaring. Dankzij ons brede netwerk van partneruniversiteiten en scholen heb je volop mogelijkheden.
Afstuderen in jaar 4
In je laatste jaar loop je zelfstandig stage en maak je de landelijke kennistoetsen. Dit bereidt je perfect voor op de laatste stap: je afstudeerproject. Na succesvolle afronding ontvang je een hbo-diploma (Bachelor of Education) in de door jou gekozen specialisatie, plus een certificaat van het Teachers College.
Meerdere diploma’s halen?
Je kunt ook een dubbele specialisatie doen en meerdere diploma’s halen, zoals Geschiedenis en Nederlands, of basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Houd er wel rekening mee dat dit extra tijd kost, omdat je voor twee bevoegdheden werkt in plaats van één.
-
Praktijk tijdens je opleiding
De inspiratie en uitdaging vind je niet alleen in de klas, maar juist daarbuiten. Op allerlei manieren ontdek je hoe het onderwijs nog beter kan:
- Je ontdekt het onderwijs van de toekomst op innovatieve scholen.
- Je laat je inspireren in musea zoals het Onderwijsmuseum en Beeld & Geluid.
- Je bezoekt congressen (zoals Staat van het Onderwijs), festivals en lezingen.
- Je werkt aan professional challenges.
Heb je zelf een leuk evenement of tentoonstelling op het oog? Deel het met de groep, we staan open voor jouw ideeën!
Voor de klas staan
Al vanaf het eerste jaar sta je voor de klas: één dag per week op een basisschool en één dag op een middelbare school. Deze stages noemen we @Practice. Zo ontdek je welke doelgroep het best bij jou past. Vanaf het tweede jaar loop je stage op een school die aansluit bij jouw gekozen lerarenopleiding.
Zet je interesse om in een leerzaam project
Je gaat veel doen en maken! Doorlopend werk je, alleen of samen met anderen, aan je eigen leervragen, zoals beter techniekonderwijs, duurzaamheid of culturele diversiteit. De Lerarenopleiding Teachers College is samen met het werkveld opgezet, waardoor de inhoud altijd aansluit op de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Zo sta je meteen met één been in de praktijk.
-
Rooster en vakken
Elke periode werken we samen aan één of twee thema’s, terwijl je daarnaast voortdurend aan je eigen leerdoelen blijft werken. Jouw input is belangrijk: als student kun je meedenken over het rooster voor de volgende periode. Ideeën zijn altijd welkom! Wil je nog actiever betrokken zijn? Dat kan ook. Je kunt bijvoorbeeld een periode lang samen met docenten de lessen voorbereiden of helpen bij het vormgeven van het onderwijs voor het komende jaar.
Hieronder vind je de leerclusters en wat ze inhouden:
Leercluster Wat houdt het in? Diversity Burgerschap, jij & de maatschappij, geschiedenis Language Arts
Literatuur, Nederlands Art Based Learning Kunst & cultuur als leermiddel, documentaires, visie op muziek en toneel Guest Lectures Sprekers binnen en buiten het onderwijs met veel expertise Professional Skills & Identity Wie ben ik als persoon? Wie ben ik als docent? Pedagogy Pedagogiek & Didactiek, omgaan met leerlingen, lesgeven, leefwereld van kinderen & jongeren Math Rekenen Reading the News Verdiepen in de actualiteit Professional challenge Een opdracht uit het werkveld uitvoeren in teamverband Change Leren innoveren -
Wat maakt Teachers College uniek?
Het Teachers College onderscheidt zich van de Pabo en andere lerarenopleidingen op verschillende manieren.
Werkvormen
Leren doe je op een super afwisselende manier. Denk aan excursies, creatieve werkvormen, wandelend leren, samen leren in de gymzaal en werken in het kunstlokaal. Toetsen? In plaats van tentamens werk je met portfolio’s en multimediale presentaties. Hoe je dat aanpakt, bepaal je helemaal zelf!
Kennismaken met alle onderwijsvormen
Je kiest niet meteen een vakrichting, maar ervaart eerst verschillende onderwijsvormen. Dit is handig als je nog twijfelt tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Maar dat is niet de enige reden om voor het Teachers College te kiezen. Door beide te ervaren, krijg je een breder perspectief op het onderwijs en ontdek je welke doelgroep het beste bij jou past. Je leert hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe je daarop kunt inspelen. Dit maakt je veelzijdiger en helpt je met meer zelfvertrouwen je keuze te maken.
Inspiratie uit de wereld
De wereld zit vol inspiratie als het gaat om creatief denken en jezelf uitdagen. Game designers gebruiken spelprincipes die je ook kunt toepassen in het onderwijs. Sporters laten ons zien hoe bewegen en samenwerken een rol kunnen spelen in de klas. Kunstenaars staan bekend om hun gedurfde ideeën en experimenten. Je wordt aangemoedigd om anders naar dingen te kijken en nieuwe ideeën uit te proberen.
Actief meedenken over de opleiding
Bij het Teachers College ben je niet zomaar een student die kennis krijgt voorgeschoteld, maar een actieve partner in je eigen leerproces. Je werkt samen met docenten en hebt invloed op hoe en wat je leert. Deze gelijkwaardige samenwerking zorgt ervoor dat je meer betrokken bent en meer eigenaarschap neemt over je eigen ontwikkeling. Je denkt mee over de inhoud van de lessen, ontwerpt opdrachten, kiest thema's en helpt soms zelfs met het ontwikkelen van lesmateriaal. Zo creëer je samen kennis!
Voor wie?
Het Teachers College is perfect voor creatieve geesten die de wereld met een kritische blik willen bekijken. Je hebt een passie voor vernieuwing, laat je inspireren door kunst en cultuur, en werkt graag hands-on. Je bent klaar om je horizon te verbreden en nog ruimdenkender te worden!
-
Toelating en aanmelden
Het Teachers College is een interdisciplinaire variant op alle lerarenopleidingen. Via Studielink schrijf je je in voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo), maar je hebt uiteindelijk de keuze uit alle lerarenopleidingen die zijn opgesomd onder het tabblad van jaar 2, 3 en 4.
Highlights opleiding
- Bij het Teachers College sta je in het eerste jaar voor de klas in zowel het basis- als voortgezet onderwijs.
- In jaar 2 kies je voor het basisonderwijs of voortgezet onderwijs – of investeer wat extra tijd en haal beide bevoegdheden.
- We pakken het anders aan met frisse, vernieuwende leervormen. Je stelt je eigen leerdoelen en laat met portfolio’s en creatieve presentaties zien wat je in huis hebt.
- Je ontwikkelt de vaardigheden die je nodig hebt om als docent creatief, kritisch en out-of-the-box te denken.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Teachers College
Dat het Teachers College niet zomaar een lerarenopleiding is, is wel duidelijk. Maar hoe is het om hier te studeren? Check de campusvideo(opent in nieuw tabblad) of bezoek een open dag. Of neem kijkje op onze Instagram(opent in nieuw tabblad)! Daar zijn we makkelijk te benaderen voor al je vragen of toffe ideeën. En neem ook alvast een kijkje in gebouw B, de thuisbasis van het Teachers College!
Studentenstad Zwolle Bekijk opleidingsvideo(opent in nieuw tabblad)
Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je Lerarenopleiding Teachers College
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de Lerarenopleiding Teachers College.
-
-
Beroepen
Als je afstudeert bij het Teachers College, heb je niet alleen een lesbevoegdheid in jouw gekozen richting, maar ook de vaardigheden om als educatief professional te werken bij verschillende organisaties en bedrijven. Afhankelijk van je specialisatie kun je lesgeven in:
- Het basisonderwijs (groep 1 t/m 8)
- Het voortgezet onderwijs (vmbo of onderbouw havo/vwo)
- Het mbo
- Het speciaal onderwijs
Maar er is meer! Wil je liever buiten de schoolmuren aan de slag? Denk aan een rol als educatief medewerker in een museum, waar jij de creatieve kracht bent die het team inspireert met nieuwe ideeën. Of misschien wil je meedenken over onderwijsvernieuwing en beleid. Ook daarvoor geeft het Teachers College je een goede basis.
-
Werkveld
Met jouw diploma en ervaring in zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs heb je een voorsprong. Dit is vooral handig in scholen waar leerlingen tussen de 10 en 14 jaar soepel overstappen van basisschool naar vervolgonderwijs. Bovendien is er volop werk in het Nederlandse onderwijs, van openbare basisscholen tot montessorischolen. Als Teacher Artist met een frisse blik op de toekomst heb je straks uitstekende kansen op de arbeidsmarkt!
-
Doorstuderen
Smaak te pakken na het Teachers College? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Educational Needs
- Master Learning and Innovation
- Master Pedagogische wetenschappen
- Master Orthopedagogiek
- Master Onderwijskunde
-
Jij denkt
kritisch
na over de wereld
Jij wilt
ontdekken
wat bij je past
Jij wilt
vernieuwen
binnen het onderwijs
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken, excursies, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)