Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hoe laat jij emoties voor je werken?

Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Artikelen(opent in nieuw tabblad) /
  3. Hoe laat jij emoties voor je werken

Dit artikel, geschreven door docent en trainer Nanja Visser-Vos, belicht het belang van emoties.

Regelmatig hoor ik coachees klagen over heftige emoties van leidinggevenden of collega’s. Vaak wordt daarbij de zin herhaald dat emoties niet thuishoren op het werk. Hoewel ik van mening ben dat buitensporige emoties niet wenselijk zijn, pleit ik ervoor om emoties een plek te geven in je werkomgeving. Als jij je werk vooral met je hoofd doet, gebruik je namelijk maar een deel van jezelf. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je compleet de controle verliest op het werk, maar het is mogelijk om je emoties op een constructieve manier te benutten.

Wat is emotie?

Emoties zijn reacties van onze hersenen op prikkels in onze omgeving of in ons eigen hoofd. Vaak uiten emoties zich fysiek: een warm gevoel, gerommel in de buik, knikkende knieën of rode wangen. Emoties gaan sneller dan ons brein en dienen als een signaal dat er iets belangrijks speelt waarop we ons moeten voorbereiden, zonder er bewust over na te hoeven denken.

Welke emoties zijn er?

Onderzoek wijst uit dat we beschikken over een set basisemoties: schaamte, verdriet, angst, walging, boosheid, blijdschap en nieuwsgierigheid. Deze basisemoties zijn universeel en herkenbaar aan gezichtsuitdrukkingen, lichaamshouding en gedrag. Ze ontstaan plotseling, zijn aanwezig vanaf onze geboorte, duren kort en zetten aan tot actie.

Hoe lang duren emoties?

De natuurlijke cyclus van een emotie is ongeveer 90 seconden. Emoties blijven langer aanwezig als we ze voeden met gedachten of juist als we ze onderdrukken. Onze gedachten of oordelen over onze emoties kunnen er ook voor zorgen dat ze krachtiger worden. Wegblijven bij emoties Veel mensen blijven liever weg bij emoties, omdat ze nooit neutraal zijn en de neiging hebben ons uit balans te brengen. Sterke emoties kunnen zelfs verlammend werken, waardoor adequaat reageren lastig wordt. Het onderdrukken van emoties kost veel energie en kan leiden tot ongewenst gedrag als uitbarstingen en verminderde prestaties, of fysieke klachten, stress of zelfs burn-out.

Emoties zijn signalen

Emoties dienen als belangrijk signaal dat er iets aandacht nodig heeft in ons leven of op het werk. Ze brengen ons in contact met onze (vaak onbewuste) behoeften. Emoties spelen ook een rol in onze energiehuishouding: door ze niet te blokkeren, ontkennen of relativeren, blijft de energie stromen. Het luisteren naar onze emoties versterkt de emotionele signalen en bevordert de verbinding met anderen, wat een positieve invloed heeft op relaties thuis en op het werk.

Hoe laat je emoties voor je werken?

Om emoties te benutten, is het nodig om je bewust te zijn van de fysieke signalen die bij emoties horen. Ontwikkel een goed contact met je lichaam en accepteer hoe je je voelt, zelfs als je je liever anders zou voelen. Emoties bieden nuttige informatie over hoe je je verhoudt tot wat er speelt. Door emoties bewust te ervaren, kun je kiezen hoe je wilt reageren. Je integreert voelen en denken, gebruikt de energie van emoties om bewust in actie te komen en behoudt tegelijkertijd controle over je reacties.

Conclusie

Emoties zijn geen obstakel, maar eerder waardevolle signalen die ons leiden naar een beter begrip van onszelf en anderen. Bewust omgaan met emoties zorgt ervoor dat we de energie die deze emoties geven kunnen benutten, op het werk en thuis. En dat heeft weer een positieve invloed op onze relaties.

Post-hbo Persoonlijk Leiderschap

Wil jij onderzoeken op welke manier jij je emoties voor je kunt laten werken? Misschien is de opleiding Persoonlijk Leiderschap iets voor jou. De opleiding geeft je handvatten om jezelf beter te leren kennen en vat te krijgen op de belemmeringen die je mogelijk ervaart. Je ontdekt in tien dagen hoe je meer regie krijgt over je eigen gedrag, je doelen, wensen, of verlangens wel realiseert of met meer plezier kunt werken.

Meer over coaching en supervisie

De vraag naar professioneel opgeleide begeleiders groeit. Zoek jij verdieping? Windesheim biedt betrouwbare opleidingen voor professionals, teams en organisaties in begeleidingskundige beroepen, zoals coaching en supervisie.

Bekijk het aanbod

Over Nanja Visser-Vos

Nanja Visser-Vos is een ervaren coach en trainer en onder andere betrokken bij de Opleiding tot Coach, Persoonlijk Leiderschap en Systemisch coachen. Ze is NOBCO en STIR-gecertificeerd, Master Organisatiecoach en opgeleid als gecertificeerd trainer Persoonlijk Leiderschap volgens de methodiek van Covey. Daarnaast is zij opgeleid in het werken met karakterstructuren en gespecialiseerd in Systemisch werken.