Als sociaal werker maak je dagelijks het verschil voor mensen. Je werkt met cliënten van verschillende achtergronden en leeftijden. Daarnaast werk je in uiteenlopende situaties, wat steeds nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. In deze online open collegereeks vergroot je jouw kennis en krijg je praktische handvatten die je direct kunt toepassen. We behandelen onderwerpen zoals ervaringsdeskundigheid, suïcidepreventie, sociaal-financiële vraagstukken en complexe zorg waarbij meerdere zorgorganisaties betrokken zijn. Meld je aan en laat je inspireren! #Windesheimdeelt
-
-
Complexe problematiek aanpakken? Begin bij de stress die eronder ligt
Datum: dinsdag 14 januari van 19.30 tot 20.30 uur
Presentator: Esther BrunsveldComplexe problematiek aanpakken? Begin bij de stress die eronder ligt
In dit online open college leer je de invloed van stress te herkennen. Bij veranderende omstandigheden, ervaren we stress. Als deze veranderingen plaatsvinden op meerdere levensgebieden en langere tijd aanhouden, dan ervaren we chronische stress. Dan gaat het brein anders reageren. Het wordt moeilijker om te plannen, organiseren en problemen op te lossen. Docent Esther Brunsveld gaat in gesprek met student Rianne Jonker. Zij is in dienst van overheidsinstantie DUO. Rianne legt uit hoe zij aan de hand van positieve gezondheid en stress-sensitieve dienstverlening met mensen stappen zet om te komen tot een stress- en schuldenvrije toekomst.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over docent
Esther Brunsveld is socioloog en docent aan de opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening van hogeschool Windesheim. Ze heeft onderzoek gedaan onder jongeren in Benin die zoeken naar toekomstperspectief. En ze heeft gewerkt met mensen die door problemen op zowel financieel, sociaal en psychisch gebied moeite hebben hun leven op orde te krijgen.
Rianne Jonker is student Sociaal Financiële Dienstverlening werkt bij DUO, de organisatie die de studiefinanciering in Nederland verzorgt. Zij werkt op de afdeling debiteuren, waar zij werkt met mensen die hun maandbedrag niet kunnen betalen. Ze zoekt naar oplossingen voor de problemen waar mensen tegenaanlopen bij het innen van de schuld. Daarnaast houdt zij zich bezig met het opleiden van collega's binnen DUO.
-
Leiderschap in complexiteit: schakelen in en tussen contexten
Datum: dinsdag 28 januari van 19.30 tot 20.30 uur
Presentatoren: Louis Celant en Paul van der CingelLeiderschap in complexiteit: schakelen in en tussen contexten
In dit online open college gaan we in op het organiseren van betere persoonsgerichte zorg en ondersteuning. We focussen daarbij vooral op het formele en informele leiderschap dat daarvoor nodig is. En hoe dat afhankelijk is van de context waarin je opereert. Hoe doe je dat: andere partijen motiveren, nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan en expertise mobiliseren? En hoe verhoudt zich dat tot jouw persoonlijk leiderschap? In dit college wisselen we korte presentaties af met vragen en opdrachten, zodat er voldoende gelegenheid is om te participeren.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over docenten
Louis Celant en Paul van der Cingel zijn allebei lid van het docententeam van de masteropleiding Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning.
-
Ervaringsdeskundigheid
Datum: dinsdag 11 februari van 19.30 tot 20.30 uur
Presentator: Leonie de QuelerijErvaringsdeskundigheid
In het werkveld kom je steeds vaker ervaringsdeskundigen tegen, zeker als het gaat om complexe problematiek. Een ervaringsdeskundige kan soms een brug slaan naar moeilijk te bereiken cliënten. En kan van binnenuit herkennen wat een cliënt doormaakt. Dat is waardevolle kennis. In het online open college onderzoeken we wat die ervaringskennis precies is, wat de betekenis daarvan is in de praktijk en hoe jij kunt samenwerken met ervaringsdeskundigen.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over docent
Leonie de Quelerij is docent, trainer, onderzoeker en ervaringsdeskundige. Ze is opgeleid als maatschappelijk werker en heeft daarna Sociaal Culturele Wetenschappen gestudeerd. Ze geeft 20 jaar les op de voltijdopleiding Social Work en is ook docent van de Master Ervaringsdeskundigheid. Leonie is gedreven om bij te dragen een gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie.
-
Suïcidepreventie
Datum: dinsdag 25 februari van 19.30 tot 20.30 uur
Presentator: Mirjam BartelsSuïcidepreventie
In dit online open college over suïcidepreventie staan we stil bij wat het inhoudt en hoe je het herkent als iemand suïcidale gedachten heeft. Hoe vaak komt dit voor? Hoe ga je het gesprek aan? En hoe handel je vervolgens? Daarnaast is het ook belangrijk om stil te staan bij persoonlijke dilemma's. Zo vinden bijvoorbeeld veel hulpverleners het lastig om in gesprek te gaan over een doodswens omdat ze bang zijn om iemand op ideeën te brengen.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over docent
Mirjam Bartels werkt als docent bij de cursus Suïcidepreventie en geeft les binnen de minor Psychiatrie, Verslaving en Samenleving. Ze is 17 jaar werkzaam geweest bij de GGZ en heeft daardoor veel expertise op dit vakgebied ontwikkeld. Ze vindt het belangrijk om de theorie te verbinden aan de praktijk. En zal je tijdens dit online open colleges handvatten geven waar jij meteen in jouw praktijk mee aan de slag kan.
-
-