Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ouders krijgen les: kinderen mogen spelen

Banner image

Mandy van der Weijden over Speelkantveiligheid doormiddel van Fibby

Kan een kind veilig op de kant klimmen? Dat is het onderdeel waar tijdens de Fibby-les van vandaag op gefocust gaat worden. Studenten Ad-Sport Damian en Lotte bouwen in het zwembad alvast een heuse speelplaats zodat de kinderen zo direct het water in kunnen. Terwijl op de achtergrond de nodige spelmaterialen in het water worden klaargezet, schuift onderzoekster Mandy van der Weijden vanuit het lectoraat Bewegen, School en Sport bij ons aan. Zij is binnen het Jeugdsport Innovatiecentrum (JIC) degene die op basis van ‘Fibby’ een methode maakte zodat kinderen zelfredzaam zijn rondom water. De resultaten zijn gunstig. “We zien dat kinderen die nu een aantal lessen hebben gehad, van angstig op de kant naar steeds dapperder in het water rondzwemmen,” aldus Mandy. 

Nog even in het kort: Fibby

Fibby is een klein rugzakje dat kinderen makkelijk om kunnen doen. In tegenstelling tot de opblaasvleugeltjes waarmee veel kinderen leren zwemmen, belemmert Fibby de beweging niet. Dat is belangrijk: de kinderen moeten vrij bewegen. Het hulpmiddel is bedacht door Hugo van der Spek, een vader die graag wilde dat zijn kinderen veilig bij het water konden zijn, ook al konden ze niet zwemmen. Daar was Fibby: een middel waarmee kinderen blijven drijven en spelenderwijs zichzelf leren te redden in en rondom water. Mandy ontwikkelde met Fibby een lesmethode die vooral uitgaat van het plezier met water. Dit jaar is de pilot gestart op Hogeschool Windesheim. “Kinderen spelen en leren daardoor allerlei nieuwe vaardigheden aan. Ze moeten helemaal niets, plezier is belangrijker,” benadrukt ze. Dit vormt direct de basis voor de Fibbylessen: aangepast op hun eigen tempo, gaan de kinderen te water en worden ze uitgedaagd middels verschillende opstellingen in het zwembad.

“Kijk,” zegt Mandy terwijl ze naar het zwembad wijst, “hier zie je een voorbeeld van hoe we werken.” In het zwembad durft een klein meisje nog niet op de drijvende mat te klimmen. Terwijl de Fibby haar helpt boven water te blijven, zien we haar voorbij de mat bewegen. “Ze is er nog niet aan toe en vindt het nu nog te spannend. Dat maakt helemaal niet uit: we coachen ouders in hoe ze haar kunnen helpen en vertrouwen te water opbouwen. Zo komt een moment dat ze het wel durft,” legt Mandy uit.

Ouders aan het werk

Naast de twee studenten in het zwembad die de les begeleiden en Mandy die vanaf de kant toekijkt, liggen alle kinderen met hun ouders in het water. Sommige kinderen klampen zich helemaal aan hun vader of moeder vast waar de ander zich al vrij zelfstandig door het water beweegt. Mandy wijst naar een meisje dat zich stevig om haar vader vastklemt: “Daar zie je hoe een aantal kinderen bij ons binnenkomt. Ze houden zich als een aapje vast terwijl hun ouders het water in gaan. Dat heeft ermee te maken dat veel ouders het spannend vinden om hun kinderen rondom water los te laten. Veel ouders weten eigenlijk niet zo goed hoe ze kinderen veilig in het water kunnen laten spelen waardoor ze kinderen heel dichtbij zich houden en weinig ruimte geven. Dat is niet gek, want we krijgen vanaf jongs af aan te horen hoe gevaarlijk water kan zijn.”

Deze angst zorgt ervoor dat kinderen geremd worden in hun ontwikkeling en soms zelfs deze angst van hun ouders overnemen. “Wij proberen ouders te leren dat water voor hun kinderen niet eng is, maar juist heel erg leuk. Ook al zijn kinderen bang, het zijn vooral de ouders die we moeten coachen, want zij moeten hun kind tijdens de lessen steeds iets verder loslaten. Wij begeleiden hen daarin en laten zien hoe je als ouder veilig met je kind in het water kunt spelen,” vertelt Mandy, “want vanuit dat spelen leert een kind zoveel!”

Plezier met Fibby

Tijdens de lessen staat plezier met water centraal. Dit plezier begint al bij het aanmelden van het kind voor Fibby. “Kinderen krijgen een video toegestuurd waarin Fibby zich voorstelt. Vervolgens, wanneer Fibby binnenkomt, kunnen de kinderen ermee spelen. Sommigen worden er zo dol op dat ze ermee willen slapen alsof het een knuffel is,” vertelt Mandy. Het oranje beestje is ook vormgegeven om leuk gevonden te worden: grote ronde ogen, de naam en een lachend bekje zorgen ervoor dat je er direct vrolijk van wordt.

Kinderen sluiten het rugzakje direct in hun hart: Fibby wordt voor kinderen een wezentje dat hen helpt. Hier maakt Mandy tijdens haar lessen handig gebruik van: “Kinderen houden van Fibby en vertrouwen en erop dat hun vriendje hen door het water helpt.” Doordat Fibby hen ook nog eens helpt drijven, wordt dit idee alleen maar versterkt: “Het wordt een karaktertje dat gaat leven. De oefeningen die we doen, koppelen we aan Fibby waardoor we als het ware een verhaallijn maken voor de kinderen. En hoe leuk is het om Fibby mee te helpen in het grote verhaal?”

Toekomstplannen en het Jeugdsport Innovatiecentrum

Mandy is nog lang niet klaar met ontwikkeling van programma's gebouwd op spelenderwijs leren zwemmen, Fibby is slechts één van de ideeën: “We hebben nu een methode voor kinderen, maar ik ben aan het kijken of we Fibby ook kunnen introduceren bij volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een beperking of mensen die niet hebben leren zwemmen.” Vanuit het Jeugdsport Innovatiecentrum krijgt ze de ruimte om te zoeken naar mooie samenwerkingen. “Het JIC is voor mij een prachtig platform. Ik kan me hierdoor focussen op onderzoek en zoeken naar de nieuwe mogelijkheden.”

Terwijl we de toekomstplannen bespreken, neemt een kind met een Fibby op de rug een aanloopje richting het zwembad. Ze bedenkt zich geen moment en springt het water in, op naar het cijfer dat verderop in het water drijft. Terwijl het kind breeduit naar haar vader lacht, die achter haar aankomt, beweegt ze zich razendsnel naar het cijfer toe. “Zij vond het in het begin heel spannend en heeft de eerste sessies haar moeder de hele tijd vastgehouden,” vertelt Mandy, “maar kijk haar nu!” Voor dit meisje zijn de Fibby-lessen alvast helemaal geslaagd!

Ga voor meer informatie over Fibby of over de Fibby-zwemclub naar de website Fibby.org(opent in nieuw tabblad).