Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“Je leert de mensen steeds beter kennen voor je ze kunt helpen”

Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Calo Windesheim(opent in nieuw tabblad) / Je leert de mensen steeds beter kennen voor je ze kunt helpen

Psychomotorische Therapie (PMT) student Stan Weernink loopt samen met medestudente Ivona Beltman stage bij paralympisch topsporter Daniel Perez. Ze begeleiden hem van de training naar het Europees Kampioenschap. Tijdens deze stage helpen ze Daniel om te gaan met de spanning die komt kijken bij een wedstrijd waar druk op ligt. Zo gauw ze starten, is het gevoel direct goed. “Daniel zei direct na de eerste ontmoeting: ‘dit gaat leuk worden!’. En dat is geen moment anders geweest. We hebben echt met Daniel meegeleefd. Je leert elkaar steeds beter kennen tijdens de trainingen,” vertelt Stan. We blikken met hem terug op zijn stage bij Daniel.

 

Kennismakingen

“Ik wilde graag iemand individueel helpen. Ik merkte dat ik op die manier PMT het leukst vind,” begint Stan, “om die reden wilde ik graag deze stage lopen.” Zodoende komt hij samen met Ivona terecht bij Daniel Perez, een rolstoel gebonden topsporter. Daniel speelt boccia, een spel waarin mikken en tactisch gooien centraal staat. Zijn hulpvraag was om kritische feedback goed te kunnen verwoorden naar een buitenstaander die veel tijd heeft gestopt in de voorbereiding, maar eigenlijk het in Daniel zijn ogen nog niet goed doet. Hoe verwoord je dat netjes, terwijl je de persoon niet goed kent, maar hem ook niet wil kwetsen? Psychomotorische therapie is een mooie manier om daarmee om te leren gaan.

“Je begint eerst met kennis maken met elkaar. De eerste maand hebben we daarom ook vooral basisoefeningen gedaan,” zegt Stan. “Want,” voegt hij toe, “we moeten eerst een persoon leren kennen voor we trainingen op maat kunnen maken. Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat ieder mens anders in elkaar zit. Natuurlijk weet je dit, maar je wordt je er bewust van wat dit betekent wanneer je mensen individueel met een probleem helpt en merkt dat voor iedereen de oplossing anders is.” 

Experimenteren

Na de eerste maanden die vooral bestaan uit veel oefeningen, maken Stan en Ivona trainingen voor Daniel op maat om hem zo goed mogelijk verder te helpen. De hulpvragen die Daniel had, zijn moeilijk te behandelen. “Een sporter kent zijn eigen lichaam goed: alles wat Daniel doet, voelt hij. Het was daarom even puzzelen hoe we hem verder kunnen helpen. PMT helpt je dichterbij je lichaam te komen, maar hij staat al heel dichtbij door de sport,” legt Stan uit. “We zijn daarom veel aan het experimenteren geweest met film, geluid en muziek.”

Dit leidt tot mooie, nieuwe inzichten. “We hebben tijdens de periode van experimenteren veel geleerd. Juist doordat we hebben geprobeerd de trainingen zoveel mogelijk op hem af te stemmen, hebben we nieuwe dingen gedaan.” De toegepaste trainingen hebben daarnaast invloed. “De effecten waren minimaal, maar ze zijn merkbaar!” vertelt Stan. Een mooi resultaat voor een halfjaar durende stage. Daarnaast worden ze ook als team steeds hechter. “Door alles wat we samen deden, voelde het niet meer alsof wij slechts de stagelopers waren, maar werden we collega’s met een gezamenlijk doel.”

Europees kampioenschap

En dan, na wekenlang trainen en te helpen waar mogelijk, breekt het Europees Kampioenschap aan. De dag begon gespannen. Daniel speelde tegen zijn grote rivaal in de sport. “We waren aan het meeleven met elkaar. We voelden tijdens de eerste end al dat Daniel goed in de wedstrijd zat op het moment dat hij begon,” vertelt Stan, “tijdens de laatste end was het al zeker dan Daniel gewonnen had omdat hij er zo goed voorstond. Dat gevoel was fantastisch!” Deze mooie uitslag is de kers op een fijne stageperiode. “Daniel zei toen we begonnen al: ‘dit is een leuk team, dit gaat goed komen!’, en dat is helemaal gelukt.” Volgend jaar zijn de wedstrijden in Parijs. Ook dan speelt Daniel weer mee. “Ik wil heel graag daar naartoe. Het zou een mooi afsluiter zijn van een fijne periode,” vertelt Stan, “je blijft betrokken bij een team, zeker nadat je zoveel gedeeld hebt.”

Studeer jij aan de Calo en wil je ook graag naar de Paralympische Spelen in Parijs? De aanmeldingen voor de studiereis zijn vanaf 27 november geopend.