Het leven van een topsporter op je 35e
Mariëtte van Maarseveen over haar deelname aan het WK Hockey Vrouwen 35+
Mariëtte van Maarseveen is naast docent en onderzoeker ook nog eens een fanatieke hockeyer. Hoe fanatiek? Nou, eind oktober staat ze in Zuid-Afrika om Nederland te vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap voor vrouwen in de categorie 35+! “Ik heb hockey al mijn hele leven een leuk spelletje gevonden,” vertelt Mariëtte enthousiast terwijl ze met een kopje koffie aan tafel schuift. Dat moge duidelijk zijn! We interviewden haar over het wereldkampioenschap en haar passie voor hockey.
Oproep voor het WK
“Ik hockey al mijn hele leven en heb er nog steeds heel veel plezier in!” vertelt Mariëtte. Toen de oproep kwam om mee te doen met het WK Hockey in de categorie vrouwen 35+ hoefde ze dan ook niet lang na te denken: ze geeft zich op! “De selectieprocedure loopt net wat anders dan bij het algemene WK hockey,” begint ze, “je moet je opgeven om mee te doen en je commitment geven. Vervolgens start de selectieprocedure pas echt.” De weg naar het WK blijkt behoorlijk wat te vragen. “Er zijn dames afgevallen omdat ze niet door de selectie kwamen, maar sommigen zijn ook zelf gestopt omdat het veel tijd vroeg. Veel vrouwen, waaronder ik, hebben werk en een gezin en dan is het intensief om alles met elkaar te combineren. Het was voor ons thuis ook wel puzzelen hoe we het allemaal moesten regelen. Toch is het ons gelukt!” Over de selectieprocedure zelf maakte Mariëtte zich minder zorgen: “Ik was niet echt bang voor de selectie. Ik heb hard getraind en voelde dat ik qua niveau goed meekon.” En dat vertrouwen is helemaal terecht: 12 oktober vliegt ze voor Oranje naar Zuid-Afrika.
In de hockeybubbel
Op het moment dat duidelijk wordt dat Mariëtte meedoet aan het WK, wordt het stevig aanpoten. “In juni is de selectie bekend geworden. Samen met één ander teamgenootje was ik geselecteerd om mee te doen. Dat is natuurlijk supergaaf!” Zo begint de aanloop naar het WK. Mariëtte traint meerdere dagen in de week. “Je merkt dat we op elkaar ingespeeld moesten raken. Het is hard werken, maar ook heel erg leuk! Zo zijn er allemaal nieuwe strategieën die we leren op het veld. We spelen ook regelmatig oefenwedstrijden tegen elkaar.” Daarnaast wordt er veel gevraagd van haar en haar teamleden op gebied van organiseren: “We moeten zelf de kosten betalen en zelf vervoer en onderdak regelen. Binnen het team hebben we daarom meerdere commissies opgesteld om zo zoveel mogelijk sponsoren bij elkaar te verzamelen.” Zo zorgt de ene commissie bijvoorbeeld voor een up to date social media kanaal waarmee ze sponsors zoeken, organiseert een groep clinics zodat het team daarmee geld ophaalt en regelt de derde groep dat de accommodatie op orde is. “Als je eenmaal meedoet, beland je echt in een hockey-bubbel: alles draait om het WK,” vat Mariëtte samen.
Bijna zover!
Mariëtte krijgt positieve reacties op het moment dat ze vertelt aan haar omgeving dat ze meedoet. “Collega’s en studenten reageren heel leuk! Natuurlijk scheelt het ook dat ik binnen de Calo werk: veel collega’s zijn hier bezig met sport en dat helpt. Zo neemt een collega in de weken dat ik in Zuid-Afrika ben mijn lessen over en denken ze met me mee. Dat is zo fijn! Iedereen die ik erover spreek wenst me heel veel succes en plezier!” Als haar gevraagd wordt waar ze het meest naar uit kijkt, is ze enthousiast: “Ik kijk er heel erg naar uit om in Oranje te spelen. Het lijkt me ook heel interessant om te merken hoe andere landen spelen: ieder land heeft natuurlijk zijn eigen strategie en speelstijl.” Mariëttes eigen speelstijl is fanatiek, dus dat moet vast helemaal goedkomen tegenover de tegenstanders: “Ik blijf gaan en blijf rennen. Voor ze bij ons doel zijn, zullen ze me eerst 36x tegenkomen!” Glunderend sluit ze het interview: “Ik vind het heel gaaf dat ik nu alsnog op latere leeftijd kan ervaren hoe het is om topsporter te zijn!”