Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

‘Passende dementiezorg moet ook voor migrantenouderen toegankelijk worden’

  • 18 juni 2019
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Passende dementiezorg moet ook voor migrantenouderen toegankelijk worden

Windesheimonderzoeker Gözde Duran start vanaf 1 september met een promotieonderzoek vanuit de doelstelling om passende dementiezorg voor migrantenouderen toegankelijker te maken.
 

Gözde Duran werkt al geruime tijd vanuit ProMemo, het Expertisecentrum Dementie van Windesheim, samen met zorgprofessionals in de praktijk aan projecten die erop zijn gericht om dementiezorg voor migranten te verbeteren. Daarnaast doet ze vanuit ProMemo onderzoek naar cultuursensitieve zorg voor ouderen met een migratie-achtergrond binnen de reguliere zorg. Voor migrantenouderen is het vaak lastig om zich thuis te voelen in een Nederlandse zorginstelling. Zorgprofessionals zoals verpleegkundigen op hun beurt ervaren dat er extra kennis en vaardigheden nodig zijn om goed met deze doelgroep te kunnen omgaan. 

Het promotieonderzoek ziet Duran als een voortzetting van haar eerdere onderzoek en werkzaamheden binnen het expertisecentrum en bovendien als een kers op de taart. Zij is één van de zesentwintig laureaten die dit jaar een dergelijke promotiebeurs ontvangen van het ministerie van Onderwijs.

Onbekend met zorgopties

Gözde Duran: ‘Gezien mijn achtergrond zie ik mezelf als een brug tussen de wereld van de migrantenouderen en de wereld van de zorg en de wetenschap. De Turkse enMarokkaanse ouderen ervaren problemen zodra zij zijn aangewezen op de Nederlandse zorg. Zij missen vaak de vaardigheid om die zorg te ontvangen. Dat heeft te maken met opvattingen over ziek zijn, de vaardigheid om passende zorg te zoeken en om deel te nemen aan de gezondheidszorg. Een ontwikkeling binnen de zorg zoals het gezamenlijk nemen van besluiten is heel mooi maar voor migrantenouderen een onbekend terrein waar zij de weg niet kunnen vinden. De opties zijn voor hen onbekend. Windesheim is op het gebied van kennis over gezamenlijke besluitvorming koploper en ik ga onder meer die kennis nu vertalen naar migrantengroepen.’

Observeren

‘Tijdens mijn onderzoek zal ik veel observeren en in contact treden met de ouderen, mantelzorgers  en zorgprofessionals. Ik bekijk de begeleiding en ga met iedereen in gesprek. Daarbij zal ik met name de vraag stellen: Wat moet er veranderen? Kennis die ik verzamel tijdens mijn onderzoek zal uiteindelijk moeten leiden naar de ontwikkeling van nieuwe wetenschappelijke inzichten en concrete hulpmiddelen voor zorgprofessionals zodat zij cultuursensitieve zorg op een professionele manier kunnen inzetten. Er is op dit moment nog geen onderzoek gedaan naar de manier waarop een zorgprofessional zoals een verpleegkundige deze zorg kan vormgeven. De focus ligt meestal op kennis over dementie of kennis over een migrantengroep maar niet op hoe je de toegankelijkheid van de zorg kunt vergroten voor Turkse en Marokkaanse ouderen.

Gözde Duran begint officieel 1 september aan haar promotieonderzoek aan de Vrije universiteit te Amsterdam en zal worden begeleid door Marjolein Broese, Hein van Hout van de VU en Carolien Smits, lector Innoveren met ouderen van Windesheim.

Delen via: