Informatie, communicatie en technologie is waar het om draait bij HBO-ICT in Almere. Je start met een brede oriëntatie. Vanaf het tweede jaar ga je dieper in op de door jou gekozen afstudeerrichting.
HBO-ICT is perfect voor jou als je geïnteresseerd bent in (mobiele) apps, game development of opkomende technologieën. Denk aan data science, artificial intelligence en big data. Je kunt ook leren over de inzet van robots in de zorg of hoe bedrijven hun data beter kunnen beveiligen. Of bedenk jij later ICT-oplossingen die bedrijven efficiënter kunnen laten werken?
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma HBO-ICT
-
-
Jaar 1: de basis leggen
ICT is overal, we kunnen als samenleving eigenlijk geen dag meer zonder. Het is een zeer breed vakgebied waarin veel specialisaties mogelijk zijn. De opleiding HBO-ICT start daarom met een gezamenlijk studiejaar waarin je het vakgebied ICT eerst gaat verkennen. Zo krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden en kun je na dit jaar bewust een afstudeerrichting kiezen.
Vakken in het eerste jaar
In het eerste jaar start je met het bouwen van prototypes voor een fictief bedrijf. Samen met vijf studenten doorloop je het hele ontwikkelproces: van analyse en ontwerp tot realisatie, oplevering en beheer. Tegelijkertijd volg je vakken die je daarbij ondersteunen, zoals:
- programmeren
- databases
- security
- functioneel ontwerpen
- professionele ontwikkeling
Begeleiding tijdens je studie
In het eerste jaar oriënteer je je op de verschillende mogelijkheden en bereid je je voor op het maken van keuzes. Samen met je begeleider bespreek je aan het einde van het jaar welke afstudeerrichting je kiest vanaf het tweede jaar. Deze keuze kun je gedurende je studie bijstellen wanneer je interesses verschuiven naar een ander gebied. Je hebt regelmatig gesprekken met je begeleider om hierover te overleggen.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Wel moet je 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt behalen.
-
Jaar 2 en 3: afstudeerrichting kiezen en stage lopen
Vanaf het tweede jaar volg je het studieprogramma van de afstudeerrichting die jij samen met je studiebegeleider kiest. Je hebt veel opties:
Applied Data Science & AI
Met Applied Data Science & AI word jij een expert in het analyseren en toepassen van data. Je kunt daarmee innovatieve oplossingen ontwikkelen. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Lees meer over Applied Data Science & AI
Business IT & Management
Met Business IT & Management leer je hoe je bedrijfsprocessen kunt verbeteren met behulp van IT. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Lees meer over Business IT & Management
Software Engineering
Met Software Engineering leer je hoe je slimme en gebruiksvriendelijke software maakt. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Lees meer over Software Engineering
User Experience Design
Met User Experience Design leer je hoe je apps, websites en apparaten gebruiksvriendelijk maakt. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Lees meer over User Experience Design
HBO-ICT: één grote stage
Voor welke richting je ook kiest, je werkt volop samen met de praktijk. Je werkt vaak aan opdrachten van échte opdrachtgevers en er komen sprekers vanuit de praktijk langs. Eigenlijk is de opleiding HBO-ICT één grote stage waar je van anderen leert en afkijkt. Want je kunt niets alleen doen binnen de ICT. Daarom staat (leren) samenwerken met medestudenten in alle richtingen centraal. Dat betekent dat je veel op de campus bent voor projecten en lessen.
-
Jaar 4: afstuderen
Het laatste deel van de opleiding bestaat uit een meesterproef. Je voert dan een halfjaar lang een individuele opdracht uit in een organisatie. Je kunt opdrachten uitvoeren op alle gebieden die je in de loop van de opleiding hebt verkend. Natuurlijk stellen we wel wat eisen aan de complexiteit van de afstudeeropdracht.
Na succesvolle afronding mag je je Bachelor of Science noemen. Je kunt direct aan de slag, de banen liggen voor afgestudeerde ICT'ers momenteel voor het oprapen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Bij de opleiding HBO-ICT in Almere werk je intensief aan praktijkopdrachten samen met je medestudenten in je eigen community. Zo kun je bijvoorbeeld een computerprogramma ontwikkelen om het effect van een windmolenpark te demonstreren. Daarnaast biedt de opleiding Comakerships aan, waarin je bedrijven helpt met hun opdrachten en uitdagingen. Ook kun je tijdens je studie stage lopen, afgestemd op jouw gekozen richting. Als je je horizon wilt verbreden, biedt hogeschool Windesheim verschillende mogelijkheden voor studie in het buitenland.
Excursies
Excursies zijn een uitgelezen kans om meer te leren over hoe bedrijven hun bedrijfsprocessen en software ondersteunen. Tijdens deze uitstapjes kun je van alles te weten komen.
Comakerships
Tijdens de opleiding werk je aan allerlei innovatieve producten en diensten, bijvoorbeeld:
- apps
- games
- virtual reality
- security
- services
In het derde en vierde jaar presenteer je jouw ideeën aan diverse bedrijven. Ook kun je genomineerd worden voor de Comakership van het jaar verkiezing. Hier zijn medestudenten, docenten, maar ook opdrachtgevers en mensen uit het bedrijfsleven aanwezig. Een uitgelezen kans om je professionele netwerk uit te breiden.
-
Afstudeerrichtingen HBO-ICT
Met Applied Data Science & AI word jij een expert in het analyseren en toepassen van data. Je kunt daarmee innovatieve oplossingen ontwikkelen. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Met Business IT & Management leer je hoe je bedrijfsprocessen kunt verbeteren met behulp van IT. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Met Software Engineering leer je hoe je slimme en gebruiksvriendelijke software maakt. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Met User Experience Design leer je hoe je apps, websites en apparaten gebruiksvriendelijk maakt. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights HBO-ICT
- Samen met jouw studiebegeleider bepaal je eigen studieroute.
- Binnen alle afstudeerrichtingen wordt er volop samen met de praktijk gewerkt.
- We organiseren interessante excursies.
- Je kunt ook een deel van de opleiding in het buitenland doen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met deze IT-opleiding
Benieuwd hoe het is om ICT te studeren in Almere? Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag! En wist je al dat je vanaf 2027 studeert in het meest duurzame pand van Nederland? We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Check hier de voortgang van de bouw.
Na je HBO-ICT opleiding
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van een ICT-opleiding op hbo-niveau.
-
-
Beroepen
Met je hbo-diploma op zak kun je bijvoorbeeld aan de slag als ontwerper, consultant, projectleider of tester. Dit is afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest. Hieronder een greep uit beroepen die straks wellicht op je wachten:
- Software engineer
- Software architect
- Business analist
- Functioneel beheerder
- Projectleider
- Software engineer
- Consultant ICT
- CEO van jouw eigen technologie bedrijf
-
Werkveld
Je kennis is straks breed inzetbaar, want bijna alle bedrijven zoeken ICT’ers. Denk aan ICT-bedrijven, banken, zorginstellingen, overheden, reclamebureaus, internetbedrijven, multinationals en meer. Meer dan genoeg opties dus.
Meestal vind je met jouw diploma op zak snel werk. Soms zelfs al tijdens je opleiding! Is ontwerpen, bouwen en testen van software je ding? Dan is software engineer iets voor jou. Maar je kunt straks ook dé schakel vormen tussen een ICT-afdeling en de managers en afdelingen in de organisatie. Of ben jij een persoon die snel de leiding neemt? Dan kun je als Product Owner of Scrum Master aan de slag.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na HBO-ICT? Studeer door en doe een (universitaire) master of lerarenopleiding! Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje:
- Master of Informatics - Business & IT
- Master Software Engineering
- Master Artificial Intelligence
- Master Information Studies
- Master Security and Network Engineering
- Master Computer Science
- Post-hbo Data Science
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Baankans
91%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.897,-
bruto, op basis van 39 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop en boeken (€ 400,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Circus
Stadhuisstraat 18 Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)