Word de juf of meester die je altijd al wilde zijn! Haal in 2 jaar je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs.
Heb jij een hbo-diploma niveau 5 of 6 of wo-diploma en een aantal jaren werkervaring op zak, maar wil je iets anders? Word leraar in het basisonderwijs en bereid kinderen voor op hun toekomst. Tijdens deze opleiding in Almere sta je ten minste 2 à 3 dagen in de week voor én in de klas. Daarbij krijg je begeleiding van een studiecoach (vakdocent) van Windesheim en een begeleider van jouw school. In maximaal 2 jaar haal jij zo je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs! Je kunt met dit zij-instroomtraject op elk gewenst moment starten.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) via zij-instroom
De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) via Zij-instroom is zo opgezet dat je alle kennis, bagage én tools op hbo-niveau opdoet die je nodig hebt om straks in het basisonderwijs voor de klas te kunnen staan.
-
-
Inhoud studie
Met het zij-instroomtraject haal je in maximaal 2 jaar je lesbevoegdheid als leerkracht in het basisonderwijs. Na een geschiktheidsonderzoek krijg je een passend scholingstraject van ons. Je werkt dan in de praktijk in de klas en staat ongeveer 2 à 3 dagen voor de klas. Daarnaast werk je zelfstandig aan theorie.
Afhankelijk van jouw vooropleiding en werkervaring komen de volgende onderdelen uit de reguliere Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) aan bod:
- Bewegingsonderwijs
- Engels
- Geestelijke stromingen
- Handschrift
- Kunstzinnige oriëntatie en beeldend onderwijs
- Dans en drama
- Muziek
- Nederlands
- Wiskunde
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Natuur en techniek
Daarnaast doe je kennis op over het lerende en ontwikkelende kind. Je ontwikkelt een visie op onderwijs en opvoeding. En je leert hoe je jouw plek als leerkracht in de samenleving inneemt, met aandacht voor een onderzoekende houding.
Bij elke module koppelen we je aan een vakdocent die feedback geeft op alle opdrachten die je gemaakt hebt. Elke module wordt getoetst. Daarnaast heb je een studiecoach, jouw directe aanspreekpunt. De studiecoach begeleidt je tijdens je vakinhoudelijke, didactische en pedagogische ontwikkeling.
Bekwaamheidsonderzoek
Na 2 jaar lever je een visiestuk in. Twee assessoren bepalen tijdens het bekwaamheidsonderzoek op basis van jouw visiestuk of je recht hebt op je lesbevoegdheid en als leraar écht voor de klas kunt.
Deze opleiding iets voor jou?
Leerkracht is geen baan voor iedereen. Deze opleiding is iets voor jou als je:
- geïnteresseerd bent om kinderen iets te willen leren
- beschikt over geduld, creativiteit, leiderschap en een flinke portie algemene kennis
- contact kunt maken met kinderen
- kinderen in beweging en actie kunt krijgen
- organisatorische skills hebt
- in staat bent om een veilige leeromgeving te creëren
- kunt samenwerken, want lesgeven doe je niet alleen
Van aanmelding tot diploma
Is dit traject iets voor jou? Wij hebben in een infographic over het traject zij-instroom primair onderwijs(opent in nieuw tabblad) (opent in nieuw tabblad)inzichtelijk gemaakt welke stappen jij doorloopt, van aanmelding tot afronding van het traject. Via de link vind je ook meer informatie en een aantal video's.
-
Lesdagen en studiebelasting
Het zij-instroomtraject in Almere is een maatwerktraject met verschillende modules. Een studiecoach loodst je door jouw eigen scholingsprogramma heen. Je werkt zelfstandig aan online modules over vakkennis die je als leraar (nog) moet opdoen, neemt deel aan intervisie en enkele introductiebijeenkomsten die voor jou van toepassing zijn. Een studiecoach loodst je door jouw eigen scholingsprogramma heen. Je werkt zelfstandig aan online modules over vakkennis die je als leraar (nog) moet opdoen.
Studiebelasting
Dit is afhankelijk van je vooropleiding en individuele studie-ervaring. De praktijkopdrachten voer je zoveel mogelijk op je werk uit, terwijl je de theorie zelfstandig bestudeert. Je bent in ieder geval 20 uur per week kwijt aan zelfstudie. Daarnaast sta je 2 à 3 dagen per week voor én in de klas.
Intervisie
Jouw studiecoach organiseert elke maand intervisie- en studiebijeenkomsten. Dan staan er pedagogische en didactische onderwerpen centraal. Je leert hoe je jouw visie als professional ontwikkelt. Deze bijeenkomsten vinden plaats in Almere.
Maximaal 2 jaar
Het zij-instroomtraject duurt in principe maximaal 2 jaar. De opleiding voor zij-instromers met een HBO6-/ WO-diploma starten vier keer per jaar. De opleiding voor zij-instromers met een HBO5 (AD-pep, ad-dep) diploma starten twee keer per jaar (september en februari).
-
Toelating en aanmelden
Het zij-instroomtraject is een traject op maat. Neem contact op met Bureau Zij-instroom wanneer je je wilt aanmelden voor deze opleiding.
Na je opleiding Basisonderwijs via zij-instroom
-
-
Beroepen
Na je opleiding ben je bevoegd om les te geven in het:
- Basisonderwijs (primair onderwijs)
- Speciaal basisonderwijs (SBO)
- Voortgezet speciaal onderwijs (VSO)
- Praktijkonderwijs
Basisscholen hebben steeds meer moeite om nieuwe leerkrachten te vinden. Naar verwachting ligt het tekort in 2024 op 3.000 voltijdleraren (bron AOb). Met het baccalaureaat zij-instroom groeien dus jouw kansen op de arbeidsmarkt!
-
Startdatum
Je kunt twee tot vier keer per jaar starten
Studieduur
2 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw de Landdrost, Hospitaaldreef 5 in Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt voor het zij-instroomtraject geen collegegeld: jouw werkgever ontvangt subsidie voor jouw scholing en voor begeleiding. De kosten zijn afhankelijk van al de uren die je besteedt aan begeleiding, stagebezoek en evaluatiemomenten.
Highlights opleiding Pabo via zij-instroom
- Haal in maximaal twee jaar je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs.
- Jouw persoonlijke leertraject wordt opgesteld aan de hand van het geschiktheidsonderzoek.
- Je werkt 2 à 3 dagen per week op een school. Daar voer je ook je praktijkopdrachten uit.
- Vakdocenten geven feedback op alle opdrachten die maakt.
- Het zij-instroomtraject wordt afgesloten met een bekwaamheidsonderzoek.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?