Als Finance, Tax and Advice professional adviseer je over financiën en fiscaliteit. Middels workshops en casussen leg je de basis.
Dit breng je in de praktijk door adviesrapporten te schrijven en adviesgesprekken te stimuleren. Daarnaast neem je deel aan gastcolleges van gastdocenten uit de financiële en fiscale adviespraktijk. Na de bacheloropleiding Finance, Tax and Advice in Zwolle, heb je genoeg bagage om direct het werkveld in te duiken. Bijvoorbeeld op een accountants- of een belastingadvieskantoor.
Deze opleiding is ook in voltijd te volgen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Finance, Tax and Advice
De hbo-opleiding Finance, Tax and Advice is een flexibele studie. Dit betekent dat je (mede) bepaalt wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding grotendeels zelf uit.
-
-
Inhoud studie
Tijdens de opleiding leer je de wensen van de klant in kaart te brengen. En deze te vertalen naar een (cijfermatig) onderbouwd integraal advies. In het advies houd je niet alleen rekening met financiële, maar ook met juridische, fiscale en economische aspecten.
Je verdiept je onder andere in:
- Inkomstenbelasting (IB)
- Vennootschapsbelasting (Vpb)
- Omzetbelasting (OB)
Belastingrecht is vastgelegd in wet- en regelgeving. Daarom leer je om te gaan met digitale databanken zoals Kluwer Navigator. Je leert hoe je de regels van de wet moet interpreteren. Bij interpretatie kun je denken aan jurisprudentie en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor de toekomst.
Samengevat:
- Leer je zowel particulieren als zakelijke klanten financieel en fiscaal maatwerkadvies te geven bij ingrijpende gebeurtenissen.
- Vergroot je je netwerk door vanuit verschillende invalshoeken naar je werk te kijken.
- Onderscheid je je met skills die gevraagd worden van een adviseur.
- Naast Nederlandse (fiscale) wetgeving is er ook aandacht voor internationalisering. Dit alles vanuit het oogpunt grensoverschrijdend werken en ondernemen.
Opbouw opleiding
Bij Finance, Tax and Advice volg je modules in eenheden van 5 EC. In iedere module staat een thema uit het beroep centraal. De inhoud hiervan is samen met het werkveld tot stand gekomen. Bij elke module hoort een pakket van leeractiviteiten dat je ondersteunt bij het behalen van je doelen. Het aantonen hiervan via toetsing. Denk aan:
- Het volgen van (online) lessen én begeleiding op Windesheim in Zwolle
- Online leren
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek
Ontwikkeld met en voor het werkveld
In deze opleiding staat de praktijk centraal. Daarom is het onderwijs samen met het werkveld ontwikkeld. Je werkt met casussen uit de praktijk en volgt gastcolleges van professionals uit het werkveld.
Samenwerken met andere professionals
Je trekt voor een aantal thema’s op met studenten van Accountancy en Finance & Control. Het eerste jaar van de deeltijdopleiding is voor deze opleidingen grotendeels gelijk. Zo krijg je een ruimere kijk op het werkveld. Het geeft je daarnaast de mogelijkheid tussentijds te switchen als je ontdekt dat een andere richting beter bij je past.
-
Lesdagen en studiebelasting
De studie is zo opgezet dat je werk en studie gemakkelijk en flexibel mixt.
- Je hebt één keer in de week les op donderdag van 8:30 uur tot 17:30 uur.
- De tijdsinvestering bedraagt zo'n 20 uur per week, afhankelijk van je werkplek.
- Je gaat tijdens je studie vier dagen aan de slag in de praktijk.
Ook op andere dagen ben je welkom op onze campus. Zodat je gebruik kunt maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht kunt werken.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Flexibel studeren
De opleiding Finance, Tax and Advice is modulair van opzet. Je studeert, ontwikkelt jezelf en leert bij ons straks op basis van leeruitkomsten. Het gaat daarbij om de resultaten van het leren (het doel). En niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren. Welke route past bij jou?
- De adviesroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde. Ook als je deze route volgt, kun je gemakkelijk versnellen. En je opleiding in 3,5 jaar afronden in plaats van 4 jaar.
- De flexibele route: je volgt alle modules in jouw eigen tempo en volgorde.
- De maatwerkroute: met genoeg werkervaring op zak kun je leeruitkomsten al direct bewijzen en een onderdeel dus gelijk afsluiten.
Mogelijkheden
Tijdens de opleiding kun je bovendien beslissingen nemen waardoor je het tempo kunt aanpassen. Wat mogelijk is, hangt af van jouw situatie. We bieden:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een instroomassessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
Instroomassessment
Heb je relevante werkervaring? Dan kun je ervoor kiezen om bij de start of gedurende de opleiding deel te nemen aan een instroomassessment. Hiermee kun je je opgedane werkervaring laten valideren. Dat betekent dat je leeruitkomsten, die je al hebt verworven in de praktijk kunt laten erkennen. En de daaraan verbonden EC’s ontvangt.
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiebegeleider. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je je eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen. Of worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé staat jouw begeleider voor je klaar. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Werkplek
Het is belangrijk dat je de praktijk gebruikt als leeromgeving. Daar kun je je kennis toetsen en implementeren. En heb je toegang tot actuele en relevante vraagstukken. Een relevante werkplek van minimaal 16 uur per week is daarom wenselijk in het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar is het verplicht.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met bedrijfseconomie of economie of management en organisatie én wiskunde A of wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG) met bedrijfseconomie of economie of management en organisatie
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Finance, Tax and Advice
-
-
Beroepen
Het diploma dat je uitgereikt krijgt, maakt je Bachelor of Economics. Je kunt onder andere aan de slag als:
- Financieel adviseur
- Financieringsspecialist
- Risicomanager
- Bedrijvenadviseur
- Verzekeringsspecialist
Je kunt als financieel adviseur onder andere werken bij een bank, verzekeraar of een advieskantoor. Ook kun je bij de Belastingdienst werken of bij een (grote) organisatie als bedrijfsfiscalist.
-
Vakgebied
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van finance. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Verken onze financiële opleidingen
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw X, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Highlights opleiding
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Samen zorgen we ervoor dat de opleiding goed past bij jouw kennis en (werk)ervaring.
- Opdrachten worden zoveel mogelijk uitgevoerd in de praktijk: bij je eigen organisatie of bij andere interessante partijen in het werkveld.
- De inhoud van de opleiding is samen met het werkveld tot stand gekomen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?