Expertisecentrum jonge kind Lelystad
In het onderwijs neemt het jonge kind (0 tot 8 jaar) een belangrijke plaats in. Investeringen die we op jonge leeftijd doen betalen zich dubbel en dwars terug, terwijl achterstanden later maar moeilijk ingelopen worden. Daarom delen we in het expertisecentrum jonge kind Lelystad actuele kennis met pedagogisch medewerkers en leerkrachten.
- Lectoraat: Urban Care & Education
- Betrokken onderzoekers: Annet Tuinstra(opent in nieuw tabblad), Rianne de Wit(opent in nieuw tabblad), Lourens van der Leij(opent in nieuw tabblad), Chiel van der Veen
- Partners: Programma Jonge Kind van Samen Lelystad Oost, primair onderwijsscholen, voorscholen en kinderopvang in Lelystad Oost, netwerkpartners jonge kind Lelystad
- Opdrachtgever: Programmaburea Samen Lelystad Oost, gemeente Lelystad
Sterk netwerk voor het jonge kind
De komende twee jaar gaan we de actuele kennis over het jonge kind (0-8 jaar) die beschikbaar is binnen het Kenniscentrum maatschappelijke innovaties Flevoland en de educatieve opleidingen van Windesheim, maar ook vanuit de partner hogescholen en universiteiten, delen met de netwerkpartners jonge kind in Lelystad Oost. Vanuit het Expertisecentrum Jonge Kind geven we vorm aan scholing voor in eerste instantie de pedagogisch medewerkers van de voorscholen en de leerkrachten van de groepen 1 t/m 3 van het basisonderwijs.
Onderwerpen als interprofessioneel samenwerken in de doorgaande lijn, gedragsuitdagingen, meertaligheid/vroege taalontwikkeling, educatief partnerschap met ouders, armoede/ kansengelijkheid, executieve functies, exploratief spel en motorische ontwikkeling komen daarbij aan bod.
We hebben een actieve rol als partner in het programma Samen Lelystad Oost waarbij we naast professionalisering vanuit het Expertise Centrum onderzoek organiseren rondom de ontwikkeling van het jonge kind. We monitoren en evalueren de kennisontwikkeling, inventariseren de huidige samenwerking van de netwerkpartners jonge kind en stemmen punten van verbetering af.
Hierdoor kan Lelystad Oost in Lelystad in 2025 gebruik maken van een sterk kennisnetwerk dat gevoed wordt uit de hogescholen en universiteiten uit het land, en zorgt voor kansrijke verbinding en afstemming van de netwerkpartners jonge kind .
Kansen verbeteren
Lelystad Oost is een van de twintig gebieden in ons land waar extra activiteiten worden ingezet vanuit het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid om de kansen en ontwikkelingen in dit gebied te verbeteren. Het jonge kind is een van de speerpunten van dit programma.
Het jonge kind (0 tot 8 jaar) is belangrijk in de onderwijsketen. Vroege investeringen in deze fase leveren veel op, terwijl het inhalen van achterstanden op latere leeftijd vaak een grote uitdaging is.
Het lectoraat Urban Care & Education van Windesheim in Almere is nauw betrokken bij de ontwikkeling en doorontwikkeling van de 2-jarige associate degree Pedagogisch Educatief Professional. Deze educatieve professionals leren onder meer hoe ze een rijke en betekenisvolle leeromgeving kunnen ontwerpen en inrichten voor het jonge kind. Na het afronden van de associate degree hebben ze oog voor de betekenis van spelend leren. Ze zijn in staat om effectieve interactie te organiseren die zich richt op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen. Zo wordt er een bijdrage geleverd aan de vroeg- en voorschoolse Educatie (VVE) en het onderwijsachterstandenbeleid. Maar ook, op de langere termijn, aan de hele schoolloopbaan, de participatie in de maatschappij en succes op de arbeidsmarkt.
Publicaties
- Bewegen, kijken en doen. Zo verkennen de allerkleinsten de wereld om hen heen (opent in nieuw tabblad)- Urban Care & Education magazine
Meer weten?
Neem contact op met Annet Tuinstra,(opent in nieuw tabblad) onderzoeker.