Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / De buurtsportcoach/clubkadercoach als begeleider van de transitie naar het Klimaat van Aandacht op d

De buurtsportcoach/clubkadercoach als begeleider van de transitie naar het Klimaat van Aandacht op de sportclub

  •   Sportpedagogiek
  •   1 januari 2024 - 30 juni 2024

De subsidie is bedoeld voor het identificeren van de context-specifieke succesfactoren en tegenkrachten om de transitie van een sportclub naar een klimaat van aandacht bij een sportclub te begeleiden.

  • Lectoraat: Sportpedagogiek
  • Betrokken onderzoekers: Dr. Irene Faber, senior onderzoeker
  • Partners: Stichting Het Vergeten Kind
    Sportbedrijf Leef! Geldrop-Mierlo
    Gemeente ’s-Hertogenbosch (afdeling Sport en Recreatie)
    Gemeente Eindhoven
  • Subsidie: ZonMw - Sportinnovatievoucher 

Klimaat van aandacht

Het Klimaat van Aandacht heeft inmiddels een vaste plek gekregen in de servicelijst van NOC*NSF; dit is een eerste stap van deze sociale innovatie in de jeugdsport. Buurtsportcoaches/clubkadercoaches kunnen een significante rol vervullen bij het begeleiden van sportclubs naar een klimaat van aandacht en daarmee een duurzaam pedagogisch sportklimaat. De vraag is op welke wijze de buurtsportcoach/clubkadercoach de aanpak Klimaat van Aandacht kan implementeren en welke veranderingen dit teweeg brengt om de transitie naar een pedagogisch sportklimaat te versterken?

Transitie naar een pedagogisch sportklimaat

Na 6 maanden hebben we inzicht in hoe een buurtsportcoach/clubkadercoach het Klimaat van Aandacht kan implementeren op de sportclub om de transitie naar een pedagogisch sportklimaat te versterken. Hierbij vergaren we context-specifieke inzichten die ons helpen succesfactoren en tegenkrachten te identificeren om zodoende in de toekomst maatwerk te kunnen leveren in de lokale jeugdsport.

Publicaties en opbrengsten

  • Onderzoeksrapportage en infographic
  • Richtlijnen voor implementatietraject voor het klimaat van aandacht

Meer weten? 

Neem contact op met: dr. Irene Faber, senior onderzoeker
E-mail: i.r.faber@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)