Kom bij ons afstuderen en stage lopen
Er is met regelmaat plek voor studenten die willen afstuderen of stagelopen binnen het lectoraat! Kom onderzoek doen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen.
Bekijk hieronder de opdrachten die worden aangeboden.
1. Afstudeeropdracht ‘Samenwerken voor duurzame productinnovatie’
Ben je geïnteresseerd in (duurzame) productinnovatie en hoe bedrijven daarvoor samenwerken met anderen? En lijkt het je leuk om in de praktijk uit te zoeken hoe dit in een familiebedrijf in zijn werk gaat?
De lectoraten ‘Familiebedrijven’ en ‘Netwerken in een Circulaire Economie’ doen onderzoek naar de manier waarop bedrijven samenwerken om productinnovaties tot stand te brengen die bijdragen aan duurzaamheid. Door interviews te houden met ondernemers die met elkaar samenwerken voor productinnovatie, brengen we in beeld hoe het innovatieproces verloopt, hoe partijen met elkaar samenwerken en wat hierin de kritische succesfactoren zijn. We zijn voor het tweede semester van schooljaar 24/25 op zoek naar afstudeerders die aan dit onderzoek willen bijdragen. Het onderzoek moet resulteren in aanbevelingen over het samenwerken tussen de bedrijven bij productinnovaties die bijdragen aan duurzaamheid.
Wat vragen we?
Studierichting is minder belangrijk dan interesse en inzet. Als jij het leuk vindt om zelfstandig ondernemers te interviewen en deze interviews uit te werken en te analyseren om zodoende tot een adviesrapport te komen, én als je belangstelling hebt voor duurzaamheid en innovatie, dan ben je bij onze lectoraten aan het juiste adres.
Praktisch
Bij het lectoraat Familiebedrijven hebben we in het tweede semester een groepje afstudeerders van verschillende opleidingen, die we groepsgewijs ondersteunen bij het doen van onderzoek. Naast de individuele begeleiding op de werkplek organiseren we intervisie en geven we enkele colleges over het doen van onderzoek.
Startdatum: periode 3 (feb. 2025)
Interesse?
Neem contact op met Claudia van Orden, lector Familiebedrijven (cyd.van.orden@windesheim.n(opent in nieuw tabblad)), of met Marcus Popkema, associate lector Netwerken in een Circulaire Economie (MR.Popkema@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)), zij kunnen je meer vertellen over deze opdracht.
2. Stagevacature: Onderzoek naar Circulaire Praktijken op Bedrijventerrein
Het bedrijventerrein in de gemeente Elburg heeft al initiatieven lopen waarbij ondernemers afvalstromen benutten om nieuwe producten te maken. Denk bijvoorbeeld aan houten pallets die worden hergebruikt door andere ondernemers. Het parkmanagement wil deze circulaire praktijken verder ontwikkelen en professionaliseren. De gemeente Elburg ondersteunt dit initiatief en wil actief bijdragen. Positieve resultaten uit dit onderzoek kunnen ook worden toegepast op andere bedrijventerreinen.
Doel van de opdracht
Je gaat onderzoeken hoe circulaire praktijken binnen het bedrijventerrein verder ontwikkeld kunnen worden. Dit doe je door:
- Het in kaart brengen van afval- en grondstofstromen.
- Het identificeren van sleutelondernemers en hun motivatie om circulair te werken.
- Het bepalen van quick wins, mogelijke oplossingen en samenwerkingskansen.
Jouw taken en verantwoordelijkheden
Tijdens deze stage werk je nauw samen met de parkmanager en de ondernemers op het bedrijventerrein. Een belangrijke taak is het ter plaatse aanwezig zijn om inzichten te verzamelen en contact te onderhouden met de betrokken partijen. Je bent verantwoordelijk voor:
- Het verzamelen en analyseren van data over afval- en grondstofstromen.
- Het voeren van gesprekken met ondernemers om hun visie en bereidheid voor circulariteit te onderzoeken.
- Het opstellen van een plan met concrete verbeterpunten en samenwerkingsmogelijkheden.
Wat wij bieden
- Een unieke kans om praktijkervaring op te doen met duurzaamheidsvraagstukken en circulaire economie.
- Begeleiding door de parkmanager en betrokken ondernemers.
- Een inspirerende werkomgeving waarin jouw onderzoek bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
- Mogelijkheid om een verschil te maken op lokaal niveau én breder.
Wie zoeken wij?
Wij zoeken een gemotiveerde student die:
- Geïnteresseerd is in duurzaamheid, circulariteit en bedrijfsprocessen.
- Sterk is in analyseren en communiceren.
- Zelfstandig en proactief te werk gaat.
- Een dag per week op locatie aanwezig kan zijn.
Praktisch
Locatie: Cooperatie Parkmanagement Kruismaten, Elburg
Stageperiode: jan/feb - mei/juni 2025
Interesse?
Neem contact op met Rik Berbé, docent GPCM en onderzoeker lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie, voor meer informatie: r.berbe@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
3. Stagevacature: Monitoring resultaten programma Duurzaam Kampen
In het voorjaar van 2024 heeft de gemeente Kampen het Programmaplan Duurzaam(opent in nieuw tabblad) Kampen vastgesteld.
Kampen heeft de ambitie om:
- In 2035 een energie neutrale gemeente te zijn door energiebesparing, het afbouwen van fossiele energie en door schone energie op te wekken.
- In 2050 een klimaatbestendig Kampen te zijn, bestand tegen wateroverlast, overstromingen, toenemende hitte en droogte.
- In 2050 een circulaire samenleving te zijn, waarin grondstoffen hun waarde behouden en kringlopen zo kort mogelijk zijn
Deze ambities zijn vertaald in doelstellingen en een programma van projecten en activiteiten die we de komende jaren uitvoeren.
Doel van de opdracht
We willen volgen of dat wat we doen ook echt bijdraagt aan de doelen die we hebben gesteld. Er zijn verschillende databronnen, maar we hebben nog geen samenhangend monitoringsplan.
Het resultaat van de stage- afstudeeropdracht is een (aanzet tot) een monitoringsplan voor het programma.
Jouw taken en verantwoordelijkheden
Om daartoe te komen denken we voor de opdracht aan:
- Een verkenning van beschikbare databronnen
- Onderzoek naar geschikte monitoringssystemen
- Een vergelijk met andere gemeenten
Dit is in overleg met de student nader in te vullen.
Praktisch
Locatie: Gemeente Kampen
Stageperiode: start in februari 2025
Interesse?
Informatie is te verkrijgen bij: Rutger Ekhart, programmamanager Duurzaamheid, r.ekhart@kampen.nl(opent in nieuw tabblad), 06-15612612.
4. Afstudeeropdracht: Implementatie van de CSRD bij Van der Graaf BV
Van der Graaf heeft wereldwijd naam gemaakt als een betrouwbare leverancier van aandrijftechniek door haar vakmanschap, inzet, uitstekende service en de kwaliteit van haar producten. Ons product -de trommelmotor- wordt wereldwijde toegepast. Wij hebben vestigingen in Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Canada en de Verenigde Staten. In onze vestiging in Vollenhove wordt met behulp van onze 140 medewerkers staal getransformeerd tot een trommelmotor van uitstekende kwaliteit.
Per 1 jan 2025 moeten wij voldoen aan de richtlijnen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Om dit in goede banen te leiden zijn wij gestart met een CSRD project, voor de verdere implementatie hiervan kunnen wij jouw hulp goed gebruiken!
Doel van de opdracht
De CSRD is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen (naast de financiële rapportages). Wat er in dit rapport moet komen te staan, wordt beschreven in een aantal standaarden: de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Om hiertoe te komen, moeten verschillende analyses uitgevoerd worden waaronder een ketenanalyse, een stakeholderanalyse, inzicht in meervoudige waarde creatie en een dubbele materialiteitsanalyse. Nadat in gezamenlijkheid bepaald is over welke onderwerpen het bedrijf gaat rapporteren (bv. CO2 uitstoot en circulaire economie), moet in de ESRS-en gekeken worden welke exacte data hierover beschikbaar gesteld moet worden. De laatste stap van deze opdracht is om een zogeheten GAP-analyse uit te voeren, waarin wordt bepaald welk van deze data al beschikbaar is binnen ons bedrijf en welke data nog verzameld moet worden.
Naast het uitvoeren van deze opdracht kan je beperkt meewerken bij ons op de financiële afdeling. Dit omhelst maximaal 20% van de afstudeerperiode. Werkzaamheden waarbij we hulp kunnen gebruiken zijn dan vooral gericht op de inbedding van CSRD vereisten (data meetpunten) in de reguliere bedrijfsprocessen.
Praktisch
Locatie: Van der Graaf BV, Vollenhove
Stageperiode: start in februari 2025
Extra ondersteuning: Omdat de CSRD mogelijk nieuw materie voor je is, word je ondersteund door het lectoraat Netwerken in de Circulaire Economie van Hogeschool Windesheim. Zij verzorgen verschillende sessies waarin informatie uitgewisseld wordt, zodat je met een gedegen basis de opdracht bij ons kan uitvoeren. Het lectoraat analyseert aan het einde de resultaten van de verschillende afstudeerscripties, zodat hiermee de wetenschap en het onderwijs verrijkt kan worden.
Interesse?
Neem contact op met René Waterham, projectleider, rwaterham@vandergraafpte.nl(opent in nieuw tabblad)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief(opent in nieuw tabblad) om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen het lectoraat.
Volg ons op LinkedIn(opent in nieuw tabblad).