Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Onderzoeksprogramma Duurzaam Produceren

Banner image
Inleiding

Duurzaam Produceren

In de wereld van kunststoftechnologie is duurzame productie een belangrijk onderwerp. Het is één van de vier kernthema's van het lectoraat Kunststoftechnologie en het staat centraal in onze missie. Ons doel is duidelijk: de bestaande kunststof-verwerkingsprocessen, zoals extruderen en spuitgieten, optimaliseren voor een duurzame toekomst.

In ons streven naar duurzaamheid in de kunststoftechnologie hebben we sterke partners uit de industrie, onder wie Wavin en CF Kunststof Profielen. Samen zetten we ons in voor duurzame productieprocessen die zowel ons als de planeet ten goede komen.
Onze inspanningen worden versterkt door de betrokkenheid van de studenten van hogeschool Windesheim. Met deze samenwerking wordt ook de kloof tussen het onderwijs en de industrie verkleind. 

Dit alles is mede mogelijk dankzij de ondersteuning van de Centres of Expertise TechForFuture en GreenPAC. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst, waarbij we niet alleen de kunststoftechnologie verbeteren, maar ook positieve impact genereren voor ons milieu en de komende generaties.

Lees hier meer over het lectoraat Kunststoftechnologie  

Onderzoeksfocus

Dit onderzoeken wij in de praktijk

Bij het onderzoeksthema Duurzaam produceren draait het om het in de toekomst optimaliseren van de huidige kunststof-verwerkingsprocessen door aanpassingen in de machines te maken. Hoe deze aanpassingen gemaakt moeten worden, zoeken wij uit op basis van simulaties, waarna ze in de praktijk gevalideerd worden. Dit doen we door het bouwen van prototypes of door het gebruiken van intelligente meetsystemen. Hieronder vind je alle informatie rondom ons onderzoek op het gebied van Duurzaam Produceren.

Programma-manager en onderzoekers

Programma-manager Jakob Buist

Jakob Buist is afgestuurd en gepromoveerd (1991) aan de Universiteit Twente bij de faculteit Werktuigbouw binnen het vakgebied Warmte & Stromingsleer. Daarna was hij werkzaam in voornamelijk de apparatenbouw voor de energietechniek van delving tot gebruik. Sinds 2010 is hij verbonden aan hogeschool Windesheim in Zwolle en is hij verantwoordelijk voor de programmalijn ‘duurzaam produceren’ binnen het lectoraat Kunststoftechnologie.

In deze programmalijn onderzoeken we verwerkingstechnieken als spuitgieten en extruderen door middel van stroming simulaties en experimenten. Onderzoeksonderwerpen zijn bijvoorbeeld extrudate swell (die swell), mengen met een enkelschroefsextruder, ultrasoon ondersteunde extrusie en oppervlakte structuren van spuitgiet producten. 

Naast het onderzoek binnen duurzaam produceren, is Jakob verantwoordelijk voor de vakken reologie en polymerprocessing in de master Polymer Engineering van de hogescholen Windeheim en NHL-Stenden. De verbinding tussen onderzoek en onderwijs is voor hem een belangrijke drijfveer in het zoeken van geschikte projecten, waarbij de toegevoegde waarde voor de industrie gezocht en gecheckt wordt bij de partners.

Ontmoet onze onderzoekers

Teaser image

Dr. Margie Topp, lector

Margie Topp is lector Kunststoftechnologie bij Windesheim en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van composietmaterialen en polymeertechnologie.

Teaser image

Tijmen Mateboer, onderzoeker

Tijmen Mateboer heeft een brede wetenschappelijke interesse. Hij is specialist op het gebied van modellering en simulatie én is actief binnen de programmalijn duurzaam produceren.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Jordin van 't Veld, onderzoeker

Onderzoeker Jordin heeft een achtergrond in de Werktuigbouwkunde. Met simulatietechnieken wil hij de theorie en de praktijk te verbinden. Dit doet hij binnen de programmalijn 'Duurzaam Produceren'

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Contact

Meer weten?

Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!