Met de hbo-opleiding Engineering in Almere combineer je technologie, creativiteit en ondernemen om tot slimme technische oplossingen te komen.
Raceauto’s, drones en zelfs je fiets, ze zijn allemaal bedacht door Engineers. Wil jij een duurzaam energiesysteem ontwerpen? Een levensreddende zorgrobot maken? Of ondernemer worden met je eigen vernieuwende product? Dan is Engineering iets voor jou.
De opleidingen Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde zijn in Almere samengevoegd tot de bachelor Engineering. Na een breed basisjaar kies je in jaar twee voor één van de twee leerroutes: Design Engineering of Technical Engineering. In jaar drie en vier krijg je veel ruimte om je eigen studiekeuzes te maken. Wil je een breed opgeleide engineer worden met kennis van ontwerp, techniek én ondernemen? Of juist een specialist op een interessant werkveld? Het kan binnen deze opleiding!
Studieprogramma Engineering
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van de opleiding Engineering in Almere leg je een brede technische, creatieve en bedrijfskundige basis. Technologie, ontwerpen, innovatie en ondernemen staan centraal. Zo ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Je kiest aan het eind van dit jaar een richting die bij jou past. Wat je ook kiest, praktijkervaring staat bij ons voorop. Tijdens je hele studie werk je met én voor bedrijven.
Van idee tot product op de markt
In het eerste jaar loop je het gehele ontwerpproces door: van vraag tot en met het realiseren van het product. Je wordt hierbij ondersteund met lessen die passen bij het project.
- Samen met medestudenten bedenk je een product dat bijdraagt aan het oplossen van een probleem.
- Je leert wat er allemaal bij komt kijken om van een idee een verkoopbaar product te maken.
- Je onderzoekt wat de gebruiker nodig heeft en hoe het product technisch gemaakt kan worden. Daarna maak je prototypes met onder andere 3D-printers.
- Je bevindingen werk je uit in een plan. Daarin leg je uit hoe je het product in de markt wilt zetten.
Vakken Engineering
Je bent veel bezig met ontwerpprojecten. Om tot goede oplossingen te komen, moet je als engineer kunnen rekenen. Daarom krijg je vakken als mechanica en sterkteleer. Ook moet je weten hoe je een product of machine kan maken. Je krijgt modules over bijvoorbeeld:
- Materialen en Productietechnieken
- CAD tekenen
- Werkplaatstechniek
Wanneer je een innovatief product ontwikkelt, is het belangrijk dat je het onder de aandacht brengt bij de juiste doelgroep. Je leert daarom ook marketingplannen maken en goed communiceren.
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten? Dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Jaar 2 en 3: verdieping
In het tweede jaar kies je een richting: Design Engineering of Technical Engineering.
Design Engineering
Hoe gaat een consument om met een product? Je ontwerpt een product en je kijkt goed hoe de gebruiker ermee om wil gaan. Daarbij houd je rekening met vormgeving, techniek, ergonomie en productdetaillering. Je krijgt alle ruimte om je creativiteit te gebruiken en je ontwikkelt je hand- en computertekenen. In het tweede jaar werk je ook aan een ontwerpopdracht voor een echte opdrachtgever. Voorbeelden van ontwerpopdrachten:
- Een straatpaaltje voor Almere
- Buitenspeeltoestellen
Technical Engineering
Hoe maak je een product? Hoe zitten machines in elkaar en hoe werken ze? Bij Technical Engineering leer je problemen te bekijken door de mechanische bril van een werktuigbouwer. Je verdiept je verder in mechanica, regeltechniek en energietechniek. Tijdens de ontwerpprojecten ontwikkel je passende oplossingen voor echte opdrachtgevers.
Daarnaast ga je aan de slag met: Smart Systems (het toepassen van automatisering) en Operational Excellence (het optimaliseren van productieprocessen).
Jaar 3: Stage en minor
Wat jij wilt leren is leidend. Je kiest je eigen stageplek en minor. Met een minor kun je je verdiepen of juist verbreden. Dit kan bij ons, buiten je opleiding om, of bij een andere hogeschool. Voorbeelden van minors: Composieten, Duurzaam Innoveren of De Fabriek van de Toekomst.
-
Jaar 4: afstuderen
In het vierde jaar is het tijd om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Na het volgen van een technische keuzeminor ga je aan de slag met je afstudeerproject.
Afstuderen
Dit is het moment waarop je aan ons laat zien dat je op hbo-niveau kunt:
- onderzoeken
- analyseren
- ontwerpen
- adviseren
- realiseren
- beheren
Je voert zelfstandig een opdracht uit voor een bedrijf dat goed bij je past. Onze studenten studeerden eerder af op onderwerpen als:
- Het ontwikkelen van een gevelpaneel geïnspireerd op de natuur bij BiomimicryNL.
- Het vinden van een oplossing voor een probleem met olienevel in een fabriek.
- Het ontwerpen van laadpalen met duurzamere materialen.
Bachelor of Science
Afstuderen doe je zelfstandig, maar vanuit de opleiding en opdrachtgever krijg je een begeleider met wie je kunt sparren. Na succesvolle afronding van de opleiding verdien je de titel Bachelor of Science.
-
Praktijk tijdens je opleiding
In de hbo-opleiding Engineering heb je volop keuze om je verder te specialiseren. Dat doe je door zelf te bepalen waar je je stages (Comakerships) doet. Maar ook door het kiezen van twee minors. Je volgt een minor van een halfjaar in het derde jaar en een verdiepende minor in het vierde jaar. Tijdens deze minors verdiep je je in een thema waarin jij geïnteresseerd bent. Je kunt een minor volgen bij Windesheim in Almere of Zwolle, maar ook bij andere opleidingen en hogescholen.
Stage / Comakerships
In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze. We noemen dit Comakerships, omdat je concrete opdrachten gaat uitvoeren voor deze bedrijven. Voorbeelden van Comakerships zijn:
- Het ontwerpen van een nieuwe kinderwagen
- Het ontwikkelen van een communicatierobot
- Het realiseren van tijdelijke zonnepanelen op een braakliggend terrein
- Het opzetten van een eigen bedrijf dat producten maakt en verkoopt
- Het poedercoaten van objecten van composiet die niet in een oven passen
- Het produceren van speel- en fitnesstoestellen langs het Weerwater
Studeren in het buitenland
Wij hebben afspraken met zo’n 250 hogescholen en universiteiten over de hele wereld. Zo deden studenten minors in Finland, Canada, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Ook stage in het buitenland is een optie.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke modules er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in modules uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Ontwerpenprojecten Ontwerpproject Comakership Keuzeminor Ontwerpvaardigheden: handschetsen, ontwerpmethodieken, technisch Engels, taalvaardigheid Construeren, Rapporteren, Productievoorbereiding en Duurzaam ontwikkelen Keuzeminor Afstudeercomaker Modelleren: wiskunde, mechanica, elektriciteit, sterkteleer Richting Design: Vormgeving, Service design, Visuele communicatie en Ergonomie Realiseren: materiaalkunde, productietechniek, CAD tekenen, werkplaattechnieken, prototyping Richting Technical: Mechanica, Regeltechniek, Thermodynamica en Elektrische systemen Innoveren: marketing, innovatiestrategie
-
Toelating en aanmelden
Highlights Engineering
- Voor praktische ervaring zit je hier goed. Je doet een comaker (stage), werkt aan opdrachten voor het bedrijfsleven en ontwerpt en bouwt je eigen producten.
- Je volgt een brede Engineering opleiding, waarbij je van verschillende vakgebieden dingen leert. In jaar 2 kies je een richting die bij je past: Design Engineering of Technical Engineering.
- In jaar 3 en 4 ga je je verdiepen. Je kiest dan zelf een bedrijf en opdracht voor je comaker (stage) en afstuderen. Daarnaast kies je ook twee minoren van een half jaar. Op deze manier pas je de opleiding aan op je interesses. Het is hierbij ook mogelijk om naar het buitenland te gaan.
- Regelmatig starten Engineering studenten een eigen onderneming. In de opleiding leer je hoe je (duurzaam) ondernemen en productontwikkeling slim combineert.
- De opleiding is gevestigd in Almere, op de rand van de Randstad. Engineering staat midden in de samenleving en ondernemingen zijn nauw betrokken bij de opleiding.
- Je zit in een kleine klas en werkt veel samen in verschillende projectteams. Studenten en docenten kennen elkaar. Er hangt een gezellige sfeer en er zijn regelmatig leuke activiteiten.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Engineering
Benieuwd hoe het is om Engineering te studeren in Almere? Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag! En wist je al dat je vanaf 2027 studeert in het meest duurzame pand van Nederland? We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Check hier de voortgang van de bouw.
Na je opleiding Engineering
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Engineering.
-
-
Beroepen
Er is veel vraag naar creatieve en ondernemende Engineers. Met je brede technische kennis kan je in projecten samenwerken met mensen in verschillende vakgebieden. Door jouw praktijkervaring ben je in staat om creatieve oplossingen te vinden voor uiteenlopende vraagstukken. Met het specialisme dat je in de opleiding hebt gekozen, zijn er verschillende beroepen waarin je je kunt ontwikkelen. Hieronder een aantal mogelijkheden:
- Project Engineer bij een Ingenieursbureau
- Productdesigner bij een Ontwerpbureau
- Ondernemer van jouw eigen productidee
- Mechanical Engineer of Constructeur van protheses, windmolens of fietsen
- Manager van een project, product of proces
- Sales Engineer voor de verkoop van technisch innovatieve producten
- Werkvoorbereider voor een productieafdeling
- Technisch adviseur van duurzame producten
-
Werkveld
We leiden je op tot probleemoplosser die trends herkent en verstand heeft van technisch complexe kwesties. Je bedenkt en je ontwerpt (technische) oplossingen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, vernieuwen en verbeteren van een product of proces.
Je kunt overal aan de slag: in de hightech-sector, bij een ingenieursbureau, onderzoeksbureau of in de voedselindustrie. Of heel specifiek als ontwerper van producten, zoals achtbanen, roltrappen of een e-bike. Voor hbo’ers is de kans op een baan hoog. Veel studenten gaan zelfs aan de slag bij het bedrijf waar ze zijn afgestudeerd. Of toch liever eigen baas? Ook op het zelfstandig ondernemerschap ben je goed voorbereid. Genoeg opties dus!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Engineering? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Polymer Engineering
- Master Werktuigbouwkunde
- Master Technische Bedrijfskunde
- Master Industrieel Ontwerpen
- Master Mechatronics
- Master Sustainable Business and Innovation
-
Baankans
89%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.712,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, teken- en modelmateriaal en boeken.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Circus
Stadhuisstraat 18 Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)