Ben je statushouder en wil je graag wiskunde, natuurkunde of scheikunde lesgeven op het mbo of in het voortgezet onderwijs? Dan is dit oriëntatietraject perfect voor jou.
Er is veel behoefte aan docenten in de exacte vakken. Met dit traject vergroot je jouw kans om als zij-instromer aan de slag te gaan. Je wordt voorbereid op drie mogelijke lerarenopleidingen: de reguliere zij-instroom, de Kopopleiding of de afstandslerenvariant. Als je in je land van herkomst al bevoegd was, vergroot dit traject jouw kansen om in Nederland als docent aan het werk te gaan.
Studieprogramma oriëntatietraject
-
-
Inhoud opleiding
Van september 2024 tot en met januari 2025 volg je een intensieve NT2-taaltraining en bereid je je voor op het Nederlands Staatsexamen (als je dit nog niet hebt gehaald).
Vanaf januari 2025 tot en met januari 2026 heb je één lesdag per week op Windesheim. Daarnaast loop je twee tot drie dagen stage op een school. Als het nodig is, kun je de NT2-taallessen verlengen.
Op Windesheim leer je:
- Vaktaal voor wiskunde, natuurkunde & scheikunde
- Vakdidactiek: hoe bied je als docent de stof hier in Nederland aan?
- Pedagogiek: hoe is het met de opvoeding en ontwikkeling van de leerling hier in Nederland?
- Assertiviteit in het onderwijs
- Communiceren met verschillende culturen
- Communiceren op de werkvloer
- Sollicitatievaardigheden
- Intervisiegesprekken met andere deelnemers en je leraren
Je mag ook de lessen van verschillende lerarenopleidingen op Windesheim volgen. Zo kun je je alvast oriënteren op een eventuele vervolgopleiding.
-
Toelating
Je hebt een passie voor onderwijs en vindt het leuk om les te geven. Je bent ook gemotiveerd om dit traject te doen, want het is best pittig. Gemiddeld ben je 40 uur per week bezig met de lessen en je stage.
Toelatingseisen
- Je bent beschikbaar vanaf september 2024
- Je hebt een diploma behaald in wiskunde, informatica, natuurkunde of scheikunde en je diploma is geëvalueerd door IDW als een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Ook een WO-technische opleiding voldoet.
- Je beheerst het Nederlands op B1-niveau en kunt dit aantonen
- Je woont in de buurt van Zwolle (maximaal 1,5 uur reistijd)
-
Aanmelden
Meld je uiterlijk voor 7 juni 2024 aan door een mail te sturen naar i.hukic@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad).
Je wordt uitgenodigd voor een toelatingsgesprek tussen 10 en 21 juni 2024.Stuur bij aanmelding het volgende mee:
- CV
- Huidige taalniveau en bewijs daarvan
- Kopie verblijfsvergunning
- Kopie diplomawaardering van je opleiding in het land van herkomst
- Heb je al ervaring in het onderwijs? Zo ja, welke?
- Ben je al aangemeld bij het UAF? Zo ja, wat is je, referentienummer?
-
Kosten
Dit oriëntatietraject is gratis. Het wordt gesubsidieerd door de overheid en Windesheim. Reiskosten en boeken worden bekostigd door het UAF.