Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Makersfestival wil met vo-dagen ook 12+ jongeren inspireren

  • 21 maart 2024
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Makersfestival wil met vo-dagen ook 12+ jongeren inspireren

Plezier hebben in het maken van dingen kent geen leeftijd en is populair gezien de 3600 kinderen en volwassenen die op zaterdag de workshops van het Makersfestival bezochten op het oude Philipsterrein in Zwolle. De derde editie werd dit jaar vooraf gegaan door een tweedaagse voor scholen uit het voortgezet onderwijs. Met deze uitbreiding hopen de organisatoren ook leerlingen uit de eerste twee jaren van het voortgezet onderwijs te inspireren om met hun handen aan de slag te gaan. 

Wat is het Makersfestival?

Tijdens het Makersfestival kunnen volwassenen, kinderen en ouders kiezen uit een rijk aanbod van workhops waarin ze kunnen ervaren hoe leuk het is om met je eigen handen mooie dingen te maken. Verschillende onderwijspartijen onder wie Hogeschool Windesheim, Sterk Techniek Onderwijs, Breman en Breinn slaan sinds enkele jaren samen met bedrijven uit de regio Zwolle de handen ineen om deze mooie ervaring aan kinderen en hun ouders aan te bieden. Het thema van de derde editie stond in het teken van ‘Meesterschap’. Dit staat voor leren, oefenen door te doen, doorzetten, maar ook voor vakmanschap en rentmeesterschap. Tijdens de vo-dagen werden twintig workshops aangeboden zoals smeden, theaterdecors ontwerpen en maken, glasblazen, het bouwen van een kartonnen stad, insectenhotel, een knikkerbaan aanleggen en het componeren van muziek met sensoren. Eén van de leerlingen van Greijdanus vertelt: 'Ik vind het maken van marmerimitatie met verf erg leuk. Het lijkt op het marmeren blad in de keuken bij mij thuis'. 

Jantina en Valery in actie

Ook kinderen van 12- 16 inspireren

Dat vo-scholen zich konden inschrijven voor een eigen programma was dit jaar voor het eerst. Op donderdagmiddag konden leerlingen van Greijdanus ervaren hoe het is gesteld met hun talent om te ontwerpen en te creëren. Valery Geurtsen (Sterk Techniek Onderwijs) en Jantina Bremer (Hogeschool Windesheim) zijn blij met deze uitbreiding en willen met het programma een doelgroep bereiken die tot nu toe buiten beeld bleef.  
‘De vorige twee edities waren alleen op zaterdag en voor iedereen toegankelijk. We merkten echter dat we voornamelijk kinderen tot 12 jaar en hun ouders aantrokken. Vorig jaar was slechts 13% van de bezoekers tussen de 12 en 16 jaar oud. We willen juist ook jongeren uit deze leeftijdscategorie aanspreken en laten meegenieten van het festival. Zo ontstond het idee om een specifieke vo-tweedaagse te organiseren. Ook vanuit de wens om deze groep tijdens deze dagen te inspireren zodat ze bij het kiezen van een opleiding weten hoe leuk het is om met je handen én je hoofd te werken.’  

Behoefte aan buitenschoolse leermogelijkheden

De vraag naar dit soort events is vanuit het voortgezet onderwijs erg groot. Jantina en Valery schatten dat er op donderdag en vrijdag zo’n 900 leerlingen van verschillende middelbare scholen uit de regio Zwolle aanwezig zijn. Brenda Huisman, docent beeldende kunst en vormgeving van Greijdanus in Zwolle, beaamt dat er behoefte is aan dit soort buitenschoolse leeractiviteiten. ‘Onze docent techniek kwam met het idee om naar dit evenement te gaan. Het is fantastisch om zoveel te leren over techniek en om simpelweg mooie dingen te maken. Het is belangrijk dat leerlingen niet alleen in de klas leren, maar ook zoals hier, leren van professionals met veel vakkennis uit de praktijk. Deze vakmensen gaan op een leuke en leerzame manier met de kinderen om en het lukt hen ook goed om iedereen aan het werk zetten. Kijk bijvoorbeeld naar de workshop smeden, dat is gewoon gaaf. Wanneer krijgt een leerling nou de kans om met een hamer op heet metaal te slaan? De workshops zijn ook heel divers. Al mijn leerlingen zijn vmbo-leerlingen die de praktijkrichting opgaan. De activiteiten die ze hier krijgen aangeboden leveren hen een ervaring die wij ze tijdens onze lessen en reguliere stage niet kunnen geven. Het is voor hen een ervaring die van toegevoegde waarde kan zijn voor hun ontwikkeling en hen de ogen kan openen voor de verschillende mogelijkheden in de techniek’.  

'Bezig zijn met je handen, daar leer je zo veel van' 

Het Makersfestival drijft op een groot aantal vrijwilligers en vakmensen die tijd vrij maken om met de kinderen bezig te zijn. Eén van die vakmensen is Coen Bouwstra. Hij is beeldmaker, vormgever en fotograaf uit Zwolle en is sinds een aantal jaren als workshopdocent verbonden aan het Makersfestival. Ook dit jaar is hij weer van de partij en staat hij in de hoek van een van de gebouwen op het oude Philipsterrein goedkeurend naar zijn groepje kinderen kijken. Hij observeert hoe ze snijden, plakken en ontwerpen met karton en staat ze bij met advies en ideeën. De kinderen krijgen de opdracht gebouwen en locaties te ontwerpen en zijn verder volledig vrij hoe ze die opdracht invullen.  De workshop Cardboard CityCoen is zoals hij zegt langs de zijkant deze vorm van onderwijs ingerold. Hij herkent in de kinderen de drang om te ontdekken, te maken en te doen. De creatieve drang die hij zelf ook heeft. Hij stimuleert de kinderen in hun creativiteit en leert zelf ook van de kinderen. ‘Het blijft een wisselwerking.’ De vraag of hij deze bezigheden voor kinderen belangrijk vindt antwoordt hij volmondig met ja: ‘Je leert er zo veel van. Het is een kwestie van doen en reageren op wat er gebeurt. Terwijl je bezig bent stel je jezelf continu de vraag hoe het anders of beter kan. Heel wat anders dan de hele dag rijtjes sommen maken of informatie in je kop stampen. Bezig zijn met je handen daar leer je zo veel van.’ 

Toekomst van het Makersfestival en de vo-2daagse 

Valery Geurtsen en Jantina Bremer vertellen dat er vanuit de regio voldoende vraag is om het festival nog groter te maken. Deze editie was snel uitverkocht en er zijn steeds meer bedrijven die enthousiast zijn en aangeven dat ze graag een workshop voor hun rekening nemen. Ze benadrukken dat er op het Philipsterrein nog voldoende ruimte is om op te schalen maar dat de prioriteit vooral ligt bij het verhogen van de kwaliteit van het Makersfestival.

‘De ervaring die de bezoekers op het Makersfestival hebben, blijft het allerbelangrijkste. Het belangrijkste is dat iedereen zich kan bezighouden met het allerbelangrijkste: met je eigen handen mooie dingen maken zonder dat je hoeft te wachten of in de rij te staan. Vanuit Sterk Techniek Onderwijs en Hogeschool Windesheim zijn we trots op alle medeorganisatoren, bedrijven en onderwijsinstellingen die samenkomen op het Makersfestival en de vo-2daagse. Het voelt echt als een gezamenlijke prestatie. Jongeren inspireren en laten ervaren hoe leuk het is om dingen te maken, dat moet je echt met z'n allen doen.’ 
 
Het Makersfestival en de vo-2daagse zitten er weer op en waren absoluut geslaagd. Wil jij als docent jouw kinderen uit het voortgezet onderwijs ook zo'n leuke ervaring geven? Hou de website van het Makersfestival(opent in nieuw tabblad) in de gaten voor het nieuwe inschrijfmoment en wie weet tot volgend jaar!

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning

13 januari 2025
Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024