Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hoe je generatieve AI slim inzet: drie do’s en drie don’ts

  • 2 december 2024
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Hoe je generatieve AI slim inzet: drie do’s en drie don’ts

AI is overal: van teksten die zichzelf schrijven tot kunstwerken gemaakt door algoritmes. Hoe maak je AI jouw bondgenoot en vermijd je valkuilen? Tijdens de AI Doe Week leer je meer, maar hier alvast een paar experttips van Erik Fledderus, de lector van het lectoraat Digital Business & Society.

Wil je AI ontdekken en direct leren hoe je het verantwoord kunt gebruiken? Doe dan mee aan de AI-doe-week(opent in nieuw tabblad) van Windesheim in de week van 2 tot 6 december 2024 en download de vernieuwde Windesheim.ai-app (beschikbaar op Android (opent in nieuw tabblad)en Apple(opent in nieuw tabblad)).

Do’s: Wat je wél moet doen met AI

1. Maak een proefrit

De beste manier om te leren omgaan met generatieve AI (zoals ChatGPT of afbeeldingsgenerators), is door het te gebruiken! De AI doe-week biedt de ideale setting om in een veilige omgeving te experimenteren. “Je hoeft niet direct alle details te begrijpen; het is belangrijker om een gevoel te krijgen voor hoe AI werkt. Het is net als fietsen,’ zegt Erik Fledderus. “Je leert niet fietsen door erover na te denken, maar door het te doen. Maak een proefrit met AI en ontdek binnen een uur hoe het werkt.”

2. Wees precies in je formuleringen

Voor organisaties die AI willen implementeren, is het cruciaal om de data op orde te hebben én goede vragen te stellen. Dat wil zeggen dat je begint bij bijvoorbeeld een specifiek proces dat je wil verbeteren. Vraag jezelf af: Welke data is er al? Welke ontbreekt? Is de data correct beschreven en consistent verzameld? “Zie dit proces als het afpellen van een ui,” aldus Erik. “En als je klantgegevens gebruikt, dan moeten klanten we toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens in zo’n systeem.”

3. Verken lokale AI-oplossingen

Overweeg, als je een AI maakt om deze lokaal te draaien in plaats van via de cloud van grote techbedrijven. Lokale oplossingen biedt het voordeel dat je data in jouw eigen beheer blijft, wat privacyrisico’s beperkt. Daardoor kan het ook niet worden gebruikt door anderen voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden. Erik waarschuwt: “Veel gratis AI-tools zijn verleidelijk, maar onthoud: Is het gratis? Dan ben jíj het product.”

Don’ts: Wat je níet moet doen met AI

1. Werk niet alleen

Begrip over AI krijg je niet alleen door te lezen en te oefenen, maar vooral door gesprekken te voeren en ervaringen uit te wisselen. “Zoek mensen die andere perspectieven hebben dan jij, zelfs als dat confronterend is. Diversiteit versnelt je leerproces en voorkomt blinde vlekken.”

2. Overschat AI niet

AI is niet een oplossing voor alle bedrijfsproblemen en het zal niet zomaar je baan inpikken. Of sterker nog: AI is ook niet het einde van de wereld is. “Het maakt surveillance door middel van gezichtsherkenning kinderlijk makkelijk en dat kan worden misbruikt. En erger: autonome drones in oorlogssituaties. Angst is begrijpelijk en kan zelfs nuttig zijn, omdat het je bewust maakt van de impact. En daarmee gaan de juiste mensen zich druk maken over wet- en regelgeving. Net zoals we veiligheidsgordels en een rijbewijs verplicht zijn gaan stellen in auto’s. Zo’n rijbewijs maken we nu ook al voor AI(opent in nieuw tabblad).”

3. Onderschat AI niet

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Wie vandaag denkt dat AI slechts een tool is, kan morgen worden verrast door een systeem dat kunstenaar, docent of zelfs vriend wordt. “Het is te makkelijk om te zeggen dat het je mening over kunst, onderwijs en vriendschap niet zal veranderen, maar dat gaat het wel doen,” zegt Erik. "Net zoals het internet relaties op afstand mogelijk maakte en de boekdrukkunst ons onderwijs radicaal veranderde, gaat AI ons leven beïnvloeden op onverwachte manieren. Je ziet nu al dat we het zielig vinden als een robotstofzuiger ergens vastzit. Moet je nagaan als er een mensachtige robot op je bank zit straks. Misschien zit er over tien jaar wel een AI in je vriendengroep!”

Windesheim en kunstmatige intelligentie

Op 29 november is Windesheim officieel gecertificeerd als ELSA Lab door de Nederlandse AI Coalitie(opent in nieuw tabblad). Het is een keurmerk van kwaliteit en opent toegang tot een netwerk van vergelijkbare labs. Met de ELSA-lab-certificering zet Windesheim zich in voor verantwoordelijke en ethische AI-toepassingen.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024