In gesprek met de koning over AI en ChatGPT
Voor docent-onderzoeker Wieger van Dalen en student Yannick Bruintjes kreeg het bezoek aan het jaarcongres van de Stichting ECP, platform voor de informatiesamenleving, een bijzonder tintje. Ze kregen de gelegenheid om in gesprek te gaan met koning Willem-Alexander om met hem van gedachten te wisselen over de digitalisering van de samenleving.
Het jaarcongres van Stichting ECP stond dit jaar onder meer in het teken van haar 25-jarige jubileum. Koning Willem-Alexander was als oud-lid van de Raad van Advies (RvA) aanwezig en ging met bezoekers in gesprek. Met Yannick en Wieger praatte hij onder meer over het gebruik van generatieve AI en ChatGPT in het onderwijs en over de ethische vraagstukken die in het kielzog daarvan meekomen.
Zowel Yannick als Wieger waren onder de indruk van de kennis van de koning over dit onderwerp. Dat hangt ongetwijfeld samen met het feit dat hij vele werkbezoeken heeft gebracht vanuit zijn lidmaatschap van de RvA aan bedrijven en organisaties waar nieuwe digitale toepassingen werden ontwikkeld en toegepast.Yannick vertelt dat een applicatie als ChatGPT een grote rol speelt in zijn studie en dat hij er bij vrijwel elk vak gebruik van maakt: om te oefenen, ideeën te genereren en voor een taalcheck.
Volgens Wieger zijn de ethische vraagstukken een verrijking: ‘Ethiek is eindelijk uit zijn ivoren toren gestapt en gaat weer over wat er écht speelt in de samenleving en op de werkvloer.’
Yannick: ‘Ik vond het een geweldige kans om met de koning te spreken en was echt onder de indruk van wat hij allemaal wist.’
Wieger van Dalen is verbonden aan het lectoraat Digital Business & Society als onderzoeker. Yannick Bruintjes is student HBO ICT, developer en student-assistent.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)