Evita Logtenberg (19) is Windesheims beste studentondernemer
Evita Logtenberg mag zich dit jaar de beste studentondernemer van Windesheim noemen. De 19-jarige derdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde won dinsdag met haar sportkledingbedrijf Fittastic(opent in nieuw tabblad) de Topondernemersbokaal van het Windesheim Centre for Entrepreneurship. Ze vertelt over hoe ze zo ver is gekomen en waar ze naartoe wil met haar bedrijf. "Ik ben blij dat ik mijn spaargeld heb geïnvesteerd in mijn bedrijf - en dus mijn toekomst - en niet in een mooie auto."
Hoe ben je begonnen?
Ik ben iemand die niet kan stilzitten. Dus toen door corona volleybal niet doorging en de lessen alleen online waren, had ik ineens heel veel tijd en energie over. Ik ben toen gaan fitnessen, maar vond fitnesskleding erg duur. Kan dit niet goedkoper, vroeg ik me af. Dus op een avond heb ik uitgerekend hoeveel het zou kosten om een eigen bedrijf te starten en wat ik in het slechtste geval moest doen om geen verlies te maken. Wat daar uitkwam viel me eigenlijk wel mee, dus toen vond ik dat ik het maar gewoon moest proberen. Ik vond het wel spannend, want het was voor mij veel geld wat ik moest investeren. Gelukkig hoefde ik niks te lenen, want ik heb vanaf mijn veertiende altijd geld gespaard, steeds de helft van mijn salaris op een spaarrekening gezet.
Het begin was wel spannend. Ik begon met leveranciers zoeken, samples bestellen en veel saai regel- en uitzoekwerk. Omdat de samples van ver moesten komen, duurde het een paar weken voordat die binnen waren, maar daarna kon ik écht beginnen. Ik ben mijn kleding direct gaan promoten op sociale media, vooral op Instagram en Tiktok, om alvast wat volgers krijgen. In het begin waren het nog vooral vrienden en familie die me volgden. Ik heb in die tijd heel erg gebruik gemaakt van de gunfactor die ik had. Bijvoorbeeld door meteen live te gaan op Tiktok elke keer als ik een nieuwe bestelling had en te vertellen hoe blij ik daarmee was.
Wat vind jij belangrijk als het om je bedrijf gaat?
Betaalbaarheid, dat is ook waarom ik hiermee ben begonnen. Maar ook service. Als je kijkt naar de grote concurrenten, dat zijn allemaal buitenlandse bedrijven. Daar is de levertijd langer en de klantenservice minder. De kwaliteit is hetzelfde, ik denk zelfs dat de grote merken dezelfde leveranciers hebben als ik heb. Wat mij dus vooral heeft geholpen is, denk ik, die persoonlijke service en de gunfactor. Mijn klanten hebben een gezicht bij het merk, door de livestreams. Daardoor vertrouwen ze mij en willen ze mij steunen.
Tekst gaat verder onder de video
Om hoeveel klanten hebben we het dan?
Ik krijg nu ongeveer zeshonderd bestellingen per maand binnen in de webshop. En sinds begin dit jaar is mijn kleding ook te koop in een fysieke winkel in Hardenberg, Prins Sport. Dus dat komt er nog bij en gaat ook heel goed trouwens. Ze vertelden me laatst dat mijn merk het best verkoopt na de voetbalkleding. Het is heel leuk om te zien dat mensen in mijn kleding rondlopen, als ik zelf in de sportschool in Hardenberg ben.
Dat klinkt alles bij elkaar wel als een fulltime baan
Ik vind het lastig te zeggen hoeveel tijd ik met mijn bedrijf bezig ben. Ik heb nog twee halve dagen in de week school, maar de minor en stage van mijn opleiding mag ik van Windesheim bij mijn eigen bedrijf doen. Dat is wel heel fijn qua tijd. Ik leer ook nog wel wat van mijn opleiding, maar om eerlijk te zijn kan ik niet wachten tot ik klaar ben en fulltime met mijn bedrijf kan bezig zijn. Tegelijkertijd heb ik ook heel veel aan school te danken. Ik heb veel tips gekregen van het Wcfe en ben bij een aantal borrels van ze geweest, waar ik over mijn bedrijf heb mogen vertellen en andere ondernemers heb leren kennen.
Naast school en werk, probeer ik natuurlijk ook nog een beetje te fitnessen, want uiteindelijk is mijn lichaam ook een beetje mijn merk. Dus ik wil het liefst twee keer in de week een hele ochtend sporten. ’s Middags ga ik eigenlijk elke dag naar kantoor en dan werk ik tot in de avond. Soms ben ik om 8 uur klaar en soms pas om 11 uur, als ik bijvoorbeeld live ga op Tiktok. Ik werk vaak ook op zaterdag en soms ook op zondag.
En dat vind je geen probleem?
Nee, ik vind het belangrijk dat ik ook een sociaal leven heb en genoeg kan sporten enzo. Ik hou er ook van om in het weekend uit te gaan met vriendinnen, leuke dingen te doen, dus dat doe ik ook gewoon. Dat is ook wat ik zo fijn vind aan een eigen bedrijf hebben, de vrijheid die je dan hebt. Ik heb ook wel bijbaantjes gehad, maar mijn motivatie werd dan na een paar maanden altijd minder. Nu ik mijn eigen baas ben, kan als ik dat wil met een vriendin afspreken om in de middag wat te doen. Dan spreek ik met mezelf af dat ik in de avond een paar uurtjes werk. Ik ben heel blij dat het goed gaat met mijn bedrijf, maar ik ben nog altijd pas 19 en wil dus niet dat ik straks 30 ben en het gemaakt heb met mijn bedrijf, maar geen sociaal leven heb gehad.
Ik heb trouwens nu ook twee mensen bij mij in dienst. Eén meisje doet de hele klantenservice. Dus de retouren en het inpakken en wegbrengen van pakketjes. Zij woont dicht bij mijn kantoor en kan dus met haar scooter langskomen en elke dag een paar uurtjes werken, dat is voor mij perfect. En ik heb een ander meisje aangenomen die het sociale mediadeel doet. Zij is zelf influencer en gaat 1-2 keer per week live en maakt Tiktokjes. Doordat zij een deel van het werk uit handen nemen, heb ik weer tijd om nieuwe dingen op te pakken.
Zoals?
Uiteindelijk wil ik marktleider in fitnesskleding worden. Binnen Nederland zijn er geen hele grote fitnessmerken. Het zou heel cool zijn als mijn kleding in elke grote stad in Nederland te koop is, bij een grote keten als JD Sports bijvoorbeeld. Maar ik ben nu ook naar het buitenland aan het kijken. Ik richt me via Amazon nu bijvoorbeeld ook op Duitsland en 10 procent van mijn bestelling komt op dit moment uit België. En als mijn kleding bij een internationale winkel als Intersport zou liggen, zou dat wel echt een mijlpaal zijn. Maar dan zou ik wel mijn kantoor uit moeten, denk ik. Maar dat regelen we dan wel even, haha.
Tekst gaat door onder afbeelding
De reis van een ondernemer
Studenten met een ondernemersdroom. Daar lopen er veel van rond op Windesheim. Maar het waarmaken van die droom is niet altijd makkelijk. Windesheim kan je daarbij helpen, bijvoorbeeld door flexibel te zijn als het gaat om je opleiding óf met hulp van ervaringsdeskundigen, via het Centre for Entrepreneurship. Evita is daardoor onderweg naar stap 4 van de ondernemersreis.
Bekijk hier de infographic van de ondernemersreis en welke ondersteuning er wordt geboden. Naar de infographic (PDF)
Tot slot, heb je nog tips voor andere studenten met een ondernemersdroom?
Nou, ik denk dat het zou helpen als studenten zouden weten wat allemaal mogelijk is bij Windesheim als het gaat om je eigen bedrijf starten. Ik wilde sowieso al een eigen bedrijf starten, maar als studenten die twijfelen zouden weten dat ze bijvoorbeeld hun stage en minor bij hun eigen bedrijf kunnen doen, zouden ze misschien sneller die stap durven zetten. Ik wist dat niet toen ik hiermee begon, dus dat mag wel iets meer onder de aandacht worden gebracht. Ik zou zelfs zeggen dat het juist beter is om al tijdens je studie met je eigen bedrijf te beginnen, omdat het risico dan maar klein is. De meeste studenten wonen nog thuis, hebben geen kinderen, geen vaste lasten. Mijn vader begon zijn eigen bedrijf toen hij al drie kinderen had, dan is het risico veel groter. Ik ben dus heel blij dat ik zo vroeg ben begonnen. Dat zou ik andere studenten wel als tip willen meegeven.
En verder zou ik willen zeggen dat als je een goed idee hebt, je er ook écht voor moet gaan. Durf dan ook écht te investeren. Het blijft natuurlijk eng om al je spaargeld in je bedrijf te steken, maar ik ben blij dat ik het in mijn bedrijf – en dus mijn toekomst - heb geïnvesteerd in plaats van in een mooie auto.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)