Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

3 miljoen naar dementie-onderzoek: Windesheim dicht de kloof tussen theorie en praktijk

  • 10 november 2022
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. 3 miljoen naar dementie-onderzoek

Een op de vijf mensen krijgt het: dementie. Mensen met dementie en hun naasten kunnen niet zonder hulp en ondersteuning. Toch vinden weinig producten en diensten hun weg naar de persoon met dementie en zijn of haar naasten, dit gaat ten koste van de levenskwaliteit. Daarom doet samenwerkingsverband SPREAD+ de komende jaren onderzoek naar praktische ondersteuning bij dementie. Simone de Bruin, lector van het lectoraat Goed Leven met Dementie vertaalt binnen dit project wetenschappelijke resultaten naar de praktijk.

Er zijn nu ruim 290.000 mensen met dementie én zorgkosten lopen op tot meer dan 10 miljard per jaar en binnen 30 jaar tijd zal het aantal mensen met dementie meer dan verdubbelen. Na zo'n diagnose verandert er veel. En bij iedereen verloopt dementie weer anders. Zo kun je eerst vaak zelf nog beslissingen maken of autorijden. Maar uiteindelijk nemen de geestelijke en fysieke vermogens af, terwijl onbegrepen gedrag en bijkomende aandoeningen kunnen toenemen. Dit heeft een enorme invloed op de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving.

Oplossingen op maat

Het lastige bij dementie is dat verschillen tussen personen groot zijn en dus ook de behoeften. En die kunnen ook nog van dag tot dag verschillen. Marjolein de Vugt, projectleider SPREAD+ en directeur Alzheimer Centrum Limburg benadrukt daarom het belang van het project: “Mensen met dementie hebben na de diagnose vaak nog heel wat jaren te leven. Er valt dus veel winst te behalen in levenskwaliteit door oplossingen te bedenken die op maat zijn en toepasbaar in de praktijk. Daarom staan mensen met dementie en hun behoeften in ons onderzoek centraal, net als zorgprofessionals die we intensief betrekken en opleiden. Het is uniek dat we met dit consortium de krachten in Nederland bundelen om écht een verschil te maken in het leven van mensen met dementie en hun naasten.”

Onderzoek met én voor praktijk en onderwijs

En dit verschil wordt onder andere bereikt door het inzetten van praktijkgericht onderzoek, precies de kracht van hogescholen zoals Windesheim. In deze samenwerking gaat het om de vraag: hoe kunnen we de resultaten van dementieonderzoek in zorg(onderwijs), de maatschappij en het bedrijfsleven toepassen? Lector Simone de Bruin: “Zo willen we ervoor zorgen dat nieuwe kennis direct een plek krijgt én benut wordt in onderwijs en praktijk. Nu is het vaak zo dat er wel kennis is, maar dat de vertaalslag theorie-praktijk nog niet altijd lukt. Maar ook andersom: te ontwikkelen kennis sluit niet altijd aan op vragen vanuit onderwijs en praktijk.” Kortom, Simone en haar collega Gili Yaron gaan binnen SPREAD+ daarom werken aan het verbeteren van de afstemming tussen onderwijs, praktijk en wetenschap.

Nationale Dementiestrategie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de komende jaren onderzoek naar dementie stimuleren. In totaal is er 140 miljoen aan onderzoeksfinanciering beschikbaar. SPREAD+ (Sustainable and PeRsonalisEd Advances in Dementia care) start als tweede project en staat onder leiding van het Alzheimer Centrum Limburg van het MUMC+ (prof. dr. Marjolein de Vugt), Radboudumc Alzheimer Centrum/UKON (prof. dr. Debby Gerritsen), Universitair Netwerk Ouderenzorg UMC Groningen (prof. dr. Sytse Zuidema) en hogeschool Windesheim (dr. ir. Simone de Bruin). Ook maken Tilburg University, Trimbos-instituut, het Alzheimercentrum Amsterdam, UNO Amsterdam, Expertisecentrum Pharos, Erasmus Alzheimer Centrum en de hogescholen Zuyd, Utrecht en Inholland deel uit van het samenwerkingsproject. Met hulp van Health~Holland sluiten in 2023 ook diverse praktijkorganisaties en bedrijven aan.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning

13 januari 2025
Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024