Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hbo-studenten met beperking gaan ‘Sterk aan het Werk’

  • 15 mei 2021
Banner image

Voor studenten met een beperking is het niet vanzelfsprekend dat ze na het behalen van het hbo-diploma een mooie baan vinden die aansluit op hun studie. Om de arbeidskansen van deze groep te vergroten, is Hogeschool Windesheim gestart met het begeleidingstraject Sterk aan het Werk.

Studentendecaan Rianne Bieleman: ‘Deze afstudeerders hebben vaak meer moeite een baan te vinden, terwijl het een groep is met bijzondere kwaliteiten, die juist heel belangrijk zijn in het arbeidsproces.’
Studentendecaan Rianne Bieleman kent genoeg verhalen van afstudeerders met een functiebeperking die na hun studie geen baan kunnen vinden. Ze zitten werkloos thuis of doen werk dat niet past bij het behaalde diploma. De afstand naar werk wordt dan alleen maar groter. De student levert geen bijdrage aan de maatschappij en waardevol talent gaat verloren. Na hun diplomering vallen ze niet meer onder de zorgplicht van de hogeschool en zijn ze letterlijk uit beeld.’ 

Mind the Gap

De afgelopen jaren is het besef gegroeid dat deze situatie moet veranderen. Dat is mede versterkt door het onderzoek ‘Mind the Gap’ van het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO). Hieruit blijkt dat veel afgestudeerden met een beperking tussen wal en schip vallen. Ze worden vaker afgewezen bij sollicitaties, maar hebben vaak geen recht op een Wajong of Participatiewet omdat ze een hbo-diploma hebben.

Inclusief onderwijs

Het onderzoek zorgde ervoor dat het onderwerp ‘inclusief onderwijs’ hoger op de politieke agenda kwam te staan. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie ging erover in gesprek met studenten tijdens een werkbezoek aan Windesheim. Die gaven aan dat ze een stuk begeleiding missen, vooral tijdens en na de afstudeerperiode. Al deze ontwikkelingen samen vormden de aanleiding voor ‘Sterk aan het Werk’ dat begin 2020 werd geïnitieerd vanuit het Student Support Centrum. Hier werkt Rianne Bieleman die het traject heeft opgezet met collega-decaan Marc Hilbrands en loopbaancoaches Erik Geerds en Anton de Vries.

Boven verwachting

‘Vijftien procent van de totale Windesheim-populatie heeft een functiebeperking,’ vertelt Bieleman. ‘Het merendeel daarvan heeft dyslexie. Deze studenten weten zich vaak prima te redden op de arbeidsmarkt, maar dat geldt niet altijd voor mensen met bijvoorbeeld autisme, psychische klachten of een chronische ziekte. We zijn nu gestart met de eerste groep kandidaten. We verwachten dat deze groep groeit, naarmate de bekendheid groter wordt en de resultaten van ‘Sterk aan het Werk’ positief zijn. Die zijn vooralsnog boven verwachting. Ruim zeventig procent van alle deelnemers vond binnen drie maanden een passende baan.’

Mega-doorzetters

‘Onze begeleiding start in de afstudeerfase. Wij helpen deelnemers met het opstellen van een realistisch profi el met competenties, ambities en kwaliteiten. Het sociaal netwerk wordt in kaart gebracht en studenten krijgen training in sollicitatievaardigheden. Bij het opstellen van het zoekprofiel, zien we vaak dat kandidaten door alle tegenslag in het leven weinig zelfvertrouwen hebben en worstelen met een veel te laag zelfbeeld. Terwijl het juist een groep is met ontzettend veel kwaliteiten. Het zijn mega-doorzetters, harde werkers en plichtsgetrouwe mensen. Dankzij hun handicap hebben ze kwaliteiten ontwikkeld die juist heel belangrijk zijn in het arbeidsproces’, zegt Bieleman.

Handelingsverlegenheid

‘Deelnemers bepalen zelf de regie tijdens het begeleidingstraject. Wij ondersteunen, maar de student gaat op zoek naar vacatures en solliciteert zelfstandig. Ook het bespreekbaar maken van de beperking, is aan de student. We adviseren altijd om dit wel te doen. Het haalt vaak een stuk spanning weg bij beide partijen, want ook bij sommige werkgevers zien we ‘handelingsverlegenheid’. Niet iedereen weet even goed hoe ze moeten omgaan met iemand met autisme of psychische problemen. Terwijl het helemaal niet spannend hoeft te zijn. Maak het bespreekbaar en vraag wat er nodig is om goed te kunnen werken. Dat zit vaak in kleine dingen. Een rustige werkplek, een koptelefoon die prikkels reduceert of een oudere collega die fungeert als begeleider’, somt Bieleman op.

Structureel vervolg

‘Ik hoop dat we een mooi vervolg kunnen geven aan wat we nu doen. Samen met werkgevers zorgen we ervoor dat waardevol talent benut wordt en we een positieve bijdrage kunnen leveren, zowel financieel als maatschappelijk, maar vooral op het persoonlijke vlak.'


Meer weten? Bent u op zoek naar jong talent en wilt u meer weten over het project? Neem dan contact op met Rianne Bieleman van ‘Sterk aan het Werk’ via jej.bieleman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of kijk op de Sterk aan het Werk-pagina.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning

13 januari 2025
Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024