Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Samen sterk voor ervaringskennis in zorg en welzijn: een (ge)PEPPER(de) samenwerking

  • 12 juni 2020
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Samen sterk voor ervaringskennis in zorg en welzijn

Ervaring is een goede leermeester. Tien organisaties slaan daarom de handen ineen om ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid binnen zorg en welzijn naar een hoger niveau te tillen. Gezamenlijk gaan ze van start met PEPPER. Want juist het delen, het bouwen op en leren van ervaringen – van jezelf en van anderen – is je kennis vermenigvuldigen. Ook én zeker in de sectoren zorg en welzijn.

‘Ervaringsdeskundigheid heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen’, vertelt Alie Weerman, lector GGZ en Samenleving bij hogeschool Windesheim en penvoerder van het nieuw te starten consortium. ‘Overal nemen zorginstellingen nu ervaringsdeskundigen aan, in allerlei rollen. Ze zijn niet meer weg te denken in de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdzorg of verslavingszorg. Waar professionele beroepsdistantie vroeger de norm was, daalt het besef dat persoonlijke ervaringen met onder meer verslaving, psychiatrie, geweld, fysieke en/of licht verstandelijke beperkingen, een belangrijke bron van kennis zijn.’

Ervaring met ervaringsdeskundigheid

Ook de overheid zet in op het versterken van ervaringsdeskundigheid. Voor veel organisaties is dit echter nog wel een zoektocht. PEPPER heeft hier al ervaring mee: het is een voortzetting van het subsidieproject RAAK! Ervaringsdeskundigheid dat in 2019 met succes werd afgerond. De implementatie van ervaringsdeskundigheid en verbetering van kwaliteit die toen is ingezet, wordt nu voortgezet in een duurzaam samenwerkingsverband tussen twee hogescholen, zeven zorg- en welzijnsinstellingen en stichting Samen Sterk zonder Stigma.

Wat gaat PEPPER doen?

Met een subsidie van Regieorgaan SIA (RAAK-publiek) kreeg de voorloper van de PEPPER-groep de kans om ervaringsdeskundigheid meer ruimte te geven. Duidelijk werd dat dit nog te veel afhangt van individuele pioniers, wat leidt tot fragmentarisering van kennis, doelen en mogelijkheden. Ervaringskennis komt pas tot haar recht als het stevig in het beleid wordt verankerd, voor alle lagen en rollen in organisaties. Dit vraagt wat van instellingen, omdat door het verankeren van ervaringsdeskundigheid de werkwijze binnen de hele organisatie verandert.

PEPPER wil nu alle kennis bundelen én richting, tools en handvatten geven aan deze verandering, zodat zowel ervaringsdeskundigen, maar ook de Zorgprofessional Met Ervaringsdeskundigheid (ZME) hun kennis én ervaring straks professioneel kunnen inzetten ten behoeve van hun cliënten, collega’s en binnen de instellingen zelf. Dat willen de leden van PEPPER doen door onder meer scholing, onderzoek en beleidsbeïnvloeding.

Van praktisch tot politiek-kritisch

PEPPER is een uniek partnerschap dat onderzoek, praktijk en onderwijs duurzaam met elkaar verbindt. Want samen sta je sterk(er) om de kwaliteit van ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn verder te ontwikkelen, te implementeren en te verankeren. Met altijd oog voor de zes kernwaarden: Praktisch, Existentieel, Politiek-kritisch, Persoonlijk, Ethisch en Relationeel. Oftewel PEPPER.

Wij zijn PEPPER

Benieuwd naar deelnemende organisaties? Dat zijn: Dimence, GGNet, Human Concern, Iriszorg, MEE, RIBW GO, Trajectum, lectoraat Participatie Zorg en Ondersteuning van Hogeschool Utrecht en Samen Sterk zonder Stigma. Penvoerder is het lectoraat GGZ en Samenleving van hogeschool Windesheim.

Het RAAK-project heeft ook tot een publicatie geleid. Bekijk hier het inkijkexemplaar(opent in nieuw tabblad).

Delen via:

Vragen?

Stel ze aan Freek Hofland
Woordvoering onderzoek

Wat zoek je?

Direct naar

Events Windesheim Informatiecentrum

Laatste nieuws

Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024