Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

We willen als klas echt samen die eindstreep halen en dat houdt de motivatie hoog

Silke Vermeij tweedejaars, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn
Banner image

Hoi, mijn naam is Silke. Ik ben tweedejaars student aan de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Hiervoor heb ik op het ROC Mode en Maatkleding gestudeerd. Daar heb ik als excellente student leerlingen mogen begeleiden tijdens de lessen en tijdens hun stageperiode. Dit vond ik zo leuk, dat ik besloot er mijn beroep van te maken. Windesheim biedt de beste lerarenopleidingen dus mijn keuze was snel gemaakt!

Van mbo naar hbo

Na Mode en Maatkleding heb ik ook nog een jaar de opleiding tot schoonheidsspecialiste gedaan en die cum laude afgerond. Mede hierdoor denk ik dat de brug tussen mbo en hbo voor mij goed te doen was. Het studietempo was wennen, maar met genoeg motivatie is de opleiding goed te doen.

Studielast

De studielast is zeer goed te doen. Over het algemeen gaan we tien uur in de week naar school en werk ik nog ongeveer twintig uur thuis aan mijn schoolwerk. Dit verschilt natuurlijk per week. Vlak voor de toets week ben ik over het algemeen wat meer uren met school bezig, maar vaak blijft er genoeg tijd over om leuke dingen te doen.

Ik heb er even over gedaan om mijn flow te ontdekken. Als je teveel wil doen en te hard van stapel loopt dan kom je in de knel te zitten. Als je teveel achteroverleunt dan gaat er ook niks gebeuren. Iedereen heeft een eigen balans hierin en dat kost tijd om te ontdekken. Na een jaar studeren kan ik gelukkig zeggen dat ik heb ontdekt wat goed bij mij past.

Ik werk zelf drie uur in de week als vulploegleider bij de Kruidvat. Het liefst had ik meer uren gewerkt zodat ik wat extra spaargeld had, maar dat was voor mij teveel. Het is zeer belangrijk dat je zelf leert om je grenzen te bewaken en dat je ontdekt wat voor jou ‘teveel’ is.

Theorie en praktijk

Over het algemeen vind ik mijn opleiding superleuk. De vele projecten geven genoeg mogelijkheid tot creativiteit en samenwerking. De vakken zijn afwisselend en de stage zorgt voor de mix van theorie en praktijk.

Elk half jaar krijgen we nieuwe vakken; van Onderwijskunde tot Biologie en van Welzijn tot Psychopathologie en Ethiek. Ik vind zelf de onderwijskundige vakken het allerleukste, ik wil immers docent worden. De moeilijkste vakken zijn Gezondheid en Bewegen en Welzijn. Dit zijn grote vakken met moeilijke toetsen maar gelukkig zijn het maar twee toetsen in de hele opleiding.

Natuurlijk kunnen niet alle vakken je goed liggen, dat heeft bijna niemand. Aangezien de opleiding zo breed is krijg je ook vakken die je minder leuk gaat vinden. Een van de vakken die ik echt niet leuk vond was Huishouding. Het woord zegt al genoeg, haha. Het is goed om je te beseffen dat iedereen tegen dit probleem aanloopt en dat dit helemaal niet erg is. Iedereen heeft zijn/haar eigen kwaliteiten en het is goed om je ogen gericht te houden op je einddoel.

De klas

De online lessen hebben mij een hoop reistijd gescheeld. En gelukkig bleef de begeleiding op afstand erg goed. Mijn klas is vrij klein waardoor één op één begeleiding goed mogelijk is. Als ik vragen had kon ik altijd bij mijn docenten terecht.