Je kunt gelijk iets voor bedrijven betekenen
Mijn naam is Lauranne, ik ben 23 jaar oud en volg de opleiding Bedrijfskunde. Ik zit in het vierde jaar en ben bezig met mijn afstudeerstage. Voordat ik hier begon, heb ik de mbo-opleiding Juridisch Medewerker gedaan. Daar kwam ik er tijdens mijn stages achter dat ik toch wel meer interesses had dan alleen juridisch.
Een studie kiezen vond ik niet lastig, omdat ik door mijn praktijkervaring op het mbo eigenlijk precies wist wat ik wilde. Ik wilde graag economie, de bedrijfspraktijk en recht combineren. Op basis daarvan ben ik gaan zoeken naar een opleiding waarbij ik deze componenten kon combineren en kwam toen bij Bedrijfskunde terecht. Ik heb ook naar HBO-Rechten gekeken, maar dat was voor mij veel te juridisch.
Je gebruikt je kennis gelijk in projecten
Tijdens de studie leer je alle onderdelen van een bedrijf kennen. De opleiding start algemeen. Je leert wat een organisatie is, welke kenmerken deze heeft en in welke omgeving zij opereert. Nadat de basis is gelegd, komt de focus te liggen op vakgebieden waarmee een organisatie te maken heeft. Bijvoorbeeld recht, economie, financieel management en leiderschap. De kennis die je in de vakken opdoet wordt in tentamens getoetst, maar ook in een project gebruikt. Hierdoor zie je direct de koppeling naar de praktijk. De projecten worden uitgevoerd bij echte bedrijven die je ook zelf zoekt voor de opdracht. Je hebt tijdens de projecten echt het gevoel dat je iets voor de bedrijven kan betekenen.
Kies je eigen specialisatie en combineer vakgebieden
Het leukst van mijn opleiding vond ik mijn specialisatie. Ik heb Bedrijfskundig Risicomanagement gedaan, omdat ik daar mijn juridische en bedrijfskundige kennis kon mixen. Dit vond ik super leuk! Daarnaast vind ik procesmanagement erg interessant. Ik zie door deze twee onderdelen van de studie echt goed hoeveel samenhang er is en hoeveel meerwaarde het heeft om bijvoorbeeld risicomanagement met het proces af te stemmen. Deze twee vakgebieden combineer ik nu ook in mijn afstudeerstage.
De financiële vakken binnen de opleiding vond ik lastiger en daardoor minder leuk. Mijn interesse ligt ook niet zo bij rekenen en financiële vakken, dat zal er vast ook mee te maken hebben! Gelukkig zijn de docenten inspirerend en ondersteunen zij je waar nodig. Met de ene docent heb je natuurlijk altijd meer dan met de ander, maar over het algemeen ben ik erg tevreden over de docenten.
Er wordt echt naar mijn adviezen geluisterd
Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeerstage en daar kan ik de opgedane kennis goed in praktijk brengen. Ik vind het leuk om te zien dat hetgeen je leert ook echt in de praktijk voorkomt. Verschillende bedrijfsculturen herken je bijvoorbeeld eerder, en je ziet waar gedrag van mensen vandaan komt. Ook vind ik het leuk dat ik een bedrijf verder kan helpen en er echt naar mijn adviezen wordt geluisterd.
Na de opleiding wil ik graag een adviserende rol. Hierbij zou ik het liefst de componenten risicomanagement, procesmanagement en kwaliteit samenvoegen en op basis daarvan adviezen geven en veranderingen doorvoeren.
Blijf vooral dichtbij jezelf
Ik raad de opleiding zeker aan, vooral als je interesse hebt in economie en bedrijven. Je moet wel houden van variatie. Na zeven weken les sluit je een vak af en daarna kan het zijn dat je les krijgt in een heel ander vak.
Maar, het is het allerbelangrijkst dat je dicht bij jezelf blijft. Bekijk wat je écht leuk vindt, waar je interesses liggen en praat erover met familie, vrienden en kennissen. Daarnaast zou ik, als je niet zeker weet of een opleiding iets voor je is, zeker een keer een dag meelopen! Pas dan merk je echt of de studie en onderwerpen je aanspreken.