Er valt nog veel te digitaliseren en automatiseren in de bouw
Ik ben Daan en ik heb Bouwkunde gestudeerd bij Windesheim in Almere. Mijn Comakership heb ik bij DGMR gedaan. Daar kreeg ik de vrijheid om iets geheel nieuws voor het bedrijf te ontwikkelen. En met succes! Met mijn Comakership was ik een van de genomineerden voor de Windesheim Flevopenning 2020.
Ik houd me graag bezig met innovatie en digitalisering in de bouwsector en dat kon in mijn Comakership bij DGMR. DGMR is een adviesbureau voor bouw, milieu en software en zij adviseren bouwteams over de eisen voor onder andere brandveiligheid, geluidsisolatie, veiligheid en duurzaamheid. Samen met de architect, de constructeur en installateur zorgen ze dat een gebouw voldoet aan het bouwbesluit.
Met beide handen aangegrepen
Ik koos voor deze opdracht, omdat ik kans zag te innoveren binnen dit adviesbureau. De mogelijkheid een nieuwe tool te ontwikkelen en deze samen met medewerkers te testen binnen bouwprojecten, greep ik met beide handen aan. Ik heb een softwaretool (een model met de bouweisen) ontworpen voor de adviserende partijen van een bouwproject. Met deze tool communiceren de adviseurs digitaal met het bouwteam over alle eisen voor de constructie van een gebouw. Denk aan de brandveiligheids- en veiligheidseisen en akoestische eisen. In de bouw werken bijvoorbeeld bouwbedrijven en architecten samen middels het Building Information Model (BIM), een 3D-informatiemodel. Veel adviesbureaus werken daar niet mee. De softwaretool die ik voor het adviesbureau heb ontwikkeld, sluit aan op BIM.
Elke partij werkt met zijn eigen tool
In een bouwtekening selecteert de tool verticale vlakken en de adviseur voert in deze vlakken de eisen in. Dit gebeurt met een aparte kleurcode of parameter. Zo weet het bouwteam wat ze moeten doen met de constructie van een gebouw. Het risico dat een adviseur de invoer van een architect wijzigt of verwijdert, is er niet. De adviseur kan namelijk niet in het model waar de architect mee werkt. Elke partij werkt met zijn eigen tool binnen het BIM.
Voorheen werkten adviseurs met pdf-bestanden met kleurtjes, terwijl de rest van het bouwteam met 3D-modellen werkt. DGMR is een van de weinige adviesbureaus in Nederland die nu met BIM werkt en dat geeft hen een betere marktpositie.
Overtuigen met workshops en presentaties
Sommige medewerkers vonden het lastig om met deze vernieuwing om te gaan, maar ik heb de meeste van hen kunnen overtuigen door workshops en presentaties te geven. Daarnaast ontdekte ik dat er nog erg veel mogelijk is om te digitaliseren en automatiseren in de bouw. Ik hoop bij mijn toekomstige Comakerships weer te kunnen bijdragen aan digitaliseren. Oh ja, het viel me op dat meerdere adviesbureaus bezig zijn met digitaliseren, maar elk bedrijf pakt het op een andere manier aan.
De tool wordt al bij een aantal projecten gebruikt. DGMR wil er zelfs hun standaardmethode van maken. Ik verzorg nu nog het onderhoud en bug fixing voor de tool. Ook geef ik workshops aan medewerkers en coach ik hen in het gebruik van de eisentool. Ik ben er dus nog nauw bij betrokken en dat vind ik super!