Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De CSRD EU-richtlijn: kansen en uitdagingen voor jouw organisatie

Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Artikelen(opent in nieuw tabblad) /
  3. De CSRD EU-richtlijn: kansen en uitdagingen voor jouw organisatie

De Corporate Sustainability Reporting Directive richtlijn (CSRD) verplicht steeds meer bedrijven te rapporteren over de impact van hun activiteiten op natuur en maatschappij. Voor bedrijven kan het voorbereiden hierop aanvoelen als een grote uitdaging. Misschien zelfs als een saaie taak vol cijfers en gegevens. Wat houdt de CSRD precies in en hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie er klaar voor is? In dit artikel lees je over deze richtlijn en wat het betekent voor bedrijven.

Doel

De CSRD heeft als doel om de transparantie over duurzaamheidsinspanningen van bedrijven en organisaties te vergroten. En de kwaliteit van de verstrekte duurzaamheidsinformatie te verbeteren. Hierdoor kunnen consumenten bedrijven beter vergelijken op basis van hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid (bron: MVO Nederland).

Duurzaamheidsrapportage

Een duurzaamheidsrapportage richt zich op de behaalde resultaten op het gebied van duurzaamheid. Dit omvat onder andere inspanningen zoals het terugdringen van CO₂-uitstoot en andere duurzaamheidsdoelen. Deze rapportages geven inzicht in hoeverre deze doelen worden bereikt. En hoe bedrijven zich inzetten voor een duurzame toekomst.

De CSRD richt zich op vier belangrijke punten:

  • Vanuit het dubbele-materialiteitsprincipe rapporteren over:
    • materiële duurzaamheidsontwikkelingen die leiden tot mogelijke financiële risico’s voor het bedrijf. Zoals grondstoffenschaarste, extreem weer en transitierisico’s;
    • ecologische en sociale materiële impact van het bedrijf op mens en milieu. Zoals biodiversiteitsverlies en mensenrechtenschendingen in de keten;
  • het meten van lange termijn doelstellingen;
  • naast financiële informatie over immateriële zaken neemt de richtlijn ook niet-financiële indicatoren zoals sociaal kapitaal op;
  • verplichte ‘limited assurance’: een externe accountantscontrole.

 Wanneer treedt de CSRD in werking?

Belangrijke data op een rij:

  • Op 1 januari 2024 ging de CSRD van kracht voor bedrijven die nu vallen onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD);
  • Vanaf 2025 geldt de richtlijn voor grote bedrijven die momenteel niet onder de NFRD vallen;
  • Vanaf 1 januari 2026 wordt de CSRD verplicht voor beursgenoteerde mkb-bedrijven.

Bedrijven moeten zich tijdig voorbereiden op de richtlijn. Zodat ze een jaar voor de start kunnen beginnen met het verzamelen van de benodigde gegevens. En het opzetten van een passende governance-structuur.

Hulp nodig met CSRD?

Benieuwd hoe je je als mkb-bedrijf kunt voorbereiden op de CSRD? Windesheim denkt actief met je mee en doet onderzoek. Daarnaast biedt hogeschool Windesheim praktische hulpmiddelen om jou als ondernemer te helpen deze ontwikkeling onder controle te krijgen.

Trainingen Duurzaam ondernemen & CSRD

Windesheim biedt trainingen aan over Duurzaam ondernemen en CSRD. Je krijgt hierdoor onder andere inzicht in de kansen en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Je ontdekt wat er nodig is om echte verandering teweeg te brengen. En leert hier draagvlak voor te creëren. Interesse? Voor meer informatie neem je contact op met Kim Bruins (Adviseur Leven Lang Ontwikkelen) via k.bruins@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 06-27853758.

CSRD leer- en werkkring

Het Windesheim Lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie is een CSRD leer- en werkkring gestart om meer grip te krijgen op de (indirecte) impact van de CSRD op mkb-bedrijven. En om beter te begrijpen hoe hieraan een waardevolle invulling gegeven kan worden. Lees meer over de CSRD learning community.

Meld je aan voor de nieuwsbrief 

Ontvang om de maand de nieuwsbrief voor werkgevers met nieuws over Leven Lang Ontwikkelen, inspirerende verhalen uit de praktijk en tips voor jouw organisatie. Ook houden we je op de hoogte van events van Windesheim voor werkgevers, de laatste ontwikkelingen over ons opleidingsaanbod en de mogelijkheden voor maatwerk- en incompanytrajecten.

Dus ben jij in je werk bezig met de ontwikkeling of scholing van medewerkers, dan is onze nieuwsbrief voor werkgevers iets voor jou!

Meld je aan voor de nieuwsbrief voor werkgevers(opent in nieuw tabblad)