Tijdens het 'Festival van HOOP' gaan we met allerlei inspirerende workshops en sprekers, vanuit verschillende invalshoeken, met hoop aan de slag. Je leert het concept hoop kennen en je ontdekt wat jij er morgen (in jouw praktijk) mee kunt.
Hoop is iets wat ieder mens als gevoel kan ervaren. Het lijkt een emotie die lastig te definiëren is. Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we hoe groot de impact van hoop is op ons leven, ons welzijn, ons geluk en onze prestaties. Als professioneel coach, supervisor, teamcoach, docent, intervisiebegeleider of welk ander mensgericht beroep dan ook maak je, bewust of onbewust, al gebruik van hoop.
Het festival start met een keynote van Matthijs Steeneveld, Matthijs werkt vanuit de positieve psychologie en is expert in sterke kanten en mindfulness. Er zijn lezingen van Marlies Jellema en Nanja Visser-Vos en er vinden verschillende, inspirerende workshops plaats. We zorgen voor een gezellige lunch en sluiten af met een gezamenlijke borrel waar we tijd hebben om elkaar te ontmoeten en te netwerken.
Hoop is niet zomaar wat. Het versterkt onze veerkracht, onze prestaties, ons zelfvertrouwen en onze relaties. Het heeft invloed op hoe mensen, teams (groepen) en samenlevingen en functioneren. En bovenal; hoop is een tegenwicht voor stress en tegenslag en beschermt tegen angst.
Kortom; hoop werkt! Juist in tijden van kwetsbaarheid, tegenslag en onvoorspelbaarheid. We reizen hoe dan ook naar de toekomst. Laten we dat met hoop doen.
'Hoop is de persoonlijke regenboog van de geest. Een regenboog stuurt stralen van veelkleurig licht in verschillende richtingen. Hoop tilt onze geest op en laat ons nadenken over wat mogelijk is',
Charles Snyder
Voor wie?
Een festival voor professionals in mensgerichte beroepen zoals coaches, docenten, supervisoren, leidinggevenden of teamcoaches.
Programma
9.30 - 10.00 uur |
Ontvangst met koffie/thee |
10.00 - 10.15 uur |
Welkom in auditorium |
10.15 - 12.30 uur |
Ochtendprogramma: Keynote & lezing
|
12.30 - 13.30 uur |
Lunch op festivalplein |
13.30 - 15.30 uur |
Middagprogramma deel 1: Workshops (2 uur)
|
15.45 - 16.30 uur |
Middagprogramma deel 2: Lezing & afsluiting
|
16.30 - 17.15 uur |
Napraten met een hapje en een drankje |
Programma en inhoud is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Keynote Matthijs Steeneveld
-
-
Keynote: Hoop inzetten voor een betere wereld
Als je alle hoop verloren bent of met de moed der wanhoop probeert er het beste van te maken – ondanks de klimaatcrisis, oorlogen en wat al niet meer – hoe vind je dan de hoop weer terug om de wereld een beetje mooier te maken? In deze keynote komen belangrijke vragen aan bod, zoals: waarom is hoop belangrijk? Moeten we dan altijd maar positief blijven? En hoe kunnen we onze eigen hoop én die van anderen vergroten – niet alleen voor wereldproblemen maar zeker ook voor het eigen leven.
Over Matthijs Steeneveld
Matthijs Steeneveld (opent in nieuw tabblad)is positief organisatiepsycholoog en werkt als opleider, trainer, adviseur en auteur. Hij probeert te werken aan florerende mensen in florerende organisaties op een florerende planeet. In zijn werk slaat hij de brug tussen wetenschap en praktijk en werkt hij bijvoorbeeld met sterke kanten, zelfdeterminatietheorie, appreciative inquiry en mindfulness. Hij is faculty member bij het VIA Institute (van de 'Character Strengths') en hij heeft verschillende boeken en kaartspellen geschreven, onder andere 'Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen' over psychologisch kapitaal (Boom, 2017).
-
Workshops en lezingen
-
-
Lezing: Hoop laten groeien in het gesprek, door Marlies Jellema
Over de lezing
Wie met mensen werkt, werkt met hoop. Hoop is een van de meest krachtige voorspellers van ons welzijn, onze gezondheid. Hoop maakt dat we ons kunnen ontwikkelen, dat we optimisme kunnen ervaren en dat we kunnen veranderen en nieuwe dingen, of ons nieuwe zelf, kunnen vinden.
In jouw begeleiding, in jouw gesprekken, of in de kleine interacties die je op je werk hebt met anderen, kun je hoop van anderen laten groeien. Dat geldt zowel voor individuen als teams. Hoop is de voedingsbodem voor motivatie; en laat dat nou precies hetgeen zijn wat ons drijft om in actie te komen. Of niet…
In deze lezing ontdek je wat jij kan doen om hoop te ontlokken en versterken. Met jouw manier van vragen en manier van reageren heb je namelijk veel invloed op hoop. Je ontdekt in deze lezing wat hoop is en hoe je het laat groeien. Vanuit de positieve psychologie leer je wat we weten uit onderzoek over hoop. Je krijg handvaten, onder andere vanuit motiverende gespreksvoering, waarmee je de volgende dag aan de slag kunt.
Duur lezing: 45 minuten
Over de trainer
Marlies Jellema(opent in nieuw tabblad) is projectleider en docent bij verschillende post-HBO opleidingen van Hogeschool Windesheim, zoals de leergang positieve psychologie en onze opleidingen in supervisie, coaching en teamcoaching. Daarnaast maakt ze deel uit van de redactie van het populair wetenschappelijke Tijdschrift voor Positieve Psychologie, het Tijdschrift voor Begeleidingskunde en maakt zij deel uit van het internationale MINT, Motivational Interviewing Netwerk of Trainers. Ook is zij geregistreerd coach, supervisor en docent supervisiekunde (LVSC) en bevlogen spreker over positieve psychologie wel welzijn. (LVSC).
-
Lezing: Hoop en levenskunst, door Nanja Visser-Vos
Over de lezing
Hoop en levenskunst zijn nauw met elkaar verbonden, omdat beide ons, vooral in tijden van onzekerheid of tegenslag, helpen om betekenis en richting te vinden in het leven. Hoop fungeert daarbij als een innerlijk kompas dat ons moed en vertrouwen geeft om verder te kijken dan de uitdagingen van het moment. Nanja Visser-Vos vertaalt het begrip hoop graag in een vaardigheid die we kunnen ontwikkelen en voeden. In deze laatste lezing van het festival van HOOP verkent zij met ons hoe we, zelfs in uitdagende tijden, een bron van hoop en levenskunst kunnen zijn – voor onszelf en voor anderen.
Duur lezing: 45 minuten
Over de trainer
(opent in nieuw tabblad)Nanja Visser-Vos(opent in nieuw tabblad) werkt als coach en trainer bij de post-hbo opleiding Persoonlijk Leiderschap op Windesheim. Daarnaast leidt ze coaches op en geeft ze masterclasses Systemisch werken aan professioneel begeleiders. Ze is NOBCO en STIR-gecertificeerd, Master Organisatiecoach en opgeleid als gecertificeerd trainer Persoonlijk Leiderschap bij de Franklin Covey Onderwijsgroep. Daarnaast is ze opgeleid in de Transactionele Analyse, het werken met karakterstructuren, het begeleiden van familieopstellingen en het onderzoeken van systeemdynamieken in organisaties.
-
Workshop: Functional Fluency: een hoopvolle aanpak voor het effectief inzetten van energie, door Frouk Willering
Over de workshop
Welke situaties geven je energie en welke kosten je juist energie? Soms hopen we op een bepaalde uitkomst van een gesprek en lopen we vast in patronen. In deze workshop onderzoeken we hoe je je energie effectief inzet in je communicatie.
Transactionele Analyse biedt diverse modellen die inzicht geven in je gedrag en communicatie en die je helpen om andere keuzes te maken. TA staat wat dat betreft voor een hoopvolle theorie en methode ineen.
In deze workshop staat het model van Susannah Temple, Functional Fluency centraal. Dit model geeft inzicht hoe mensen handelen en wat het effect daarvan is. Het richt zich op het inzetten van effectief gedrag ter bevordering van de onderlinge relaties én tot het behalen van gestelde doelen. We gaan er op een speelse manier mee aan de slag om te ontdekken welke mogelijkheden dit model biedt voor jou als coach en/of supervisor.
Aan het eind van deze workshop:- Heb je kennisgemaakt met het model Functional Fluency.
- Weet je waar jouw kracht en energie liggen.
- Kun je deze bewust inzetten in je werk en persoonlijke leven.
Duur workshop: 2 uur
Over de trainer
Frouk Willering (opent in nieuw tabblad)werkt bij domein Gezondheid & Welzijn als docent en supervisor. Daarnaast heeft ze haar eigen praktijk als trainer, supervisor en coach. Ze is gespecialiseerd in de TA en PTSTA (Provisional Teaching and Supervising Transactional Analyst).
-
Workshop: Hoop als actieve kracht bij keuzes, door Anton de Vries
Over de workshop
'Hoop is de kunst van mogelijkheden', Jürgen Moltmann
Hoop kan richtinggevend zijn in je (werk)leven. In deze workshop word je uitgedaagd om te ontdekken wat voor jou hoop- en zinvol is; noem het zinvinding.
In de workshop staan de volgende vragen centraal:- Welke levenslessen heeft het leven jou geleerd en wat is jouw hoop in het leven?
- Wat geef je aan je coachee mee van jouw hoop?
- Hoe help je je coachee om hoop te vinden?
De antwoorden op deze vragen helpen om richting te geven aan je (loopbaan)keuzes. Reiken naar de zin van het leven geeft motivatiekracht. Wil je ontdekken hoe je keuzes kunt begeleiden vanuit wat voor de coachee persoonlijk belangrijk is? Meld je dan aan voor deze workshop!
'Hoop is het verlangen naar een mogelijk maar onzeker doel', Aristoteles
Duur workshop: 2 uur
Over de trainer
Anton de vries(opent in nieuw tabblad) is werkzaam bij Windesheim als docent bij de post-hbo opleiding Loopbaan- en talentcoaching. Daarnaast begeleidt hij studenten en medewerkers bij studiekeuze- en loopbaanvragen. Via de Corporate Academy van Windesheim verzorgt hij trainingen Provocatief Coachen voor docenten. Vanuit zijn praktijk De Vries Coaching & Training werkt hij als team- en loopbaancoach en als freelance trainer Provocatief Coachen.
Zijn recept: humor, loopbaancoaching en zinvinding met een vleugje provocatie
-
Workshop: Creatief werken met hoop in supervisie en coaching, door Jannie Boomsma
Over de workshop
Bij het schrijven van de tekst voor deze workshop merk ik het al, er groeit hoop. Ik hoop dat deze tekst je nieuwgierigheid wekt, ik hoop dat je komt en ik ben er hoopvol over.
In ons en om ons heen is er veel aan het veranderen, iets wat onzekerheid mee zich brengt. Hoop is hierbij een cruciale krachtbron. Zo ook in supervisie en coaching. Vooruitkijken is durven hopen, het vermogen van mensen om steeds weer opnieuw te beginnen. Hoop woont in woorden, in beelden, in muziek.
Deze workshop bied ik een inspirerende en praktische verkenning over hoe hoop een sleutelrol kan spelen in begeleidingsprocessen door het inzetten van de muzen. Met de muzen kun je hoop activeren en veerkracht bevorderen, mogelijkheden laten zien en stappen laten zetten richting persoonlijke en professionele groei. Je ontdekt in deze workshop hoe je supervisanten of coachees met muzische middelen kunt begeleiden om positieve perspectieven te ontwikkelen, inspiratie te vinden en concrete stappen te zetten. En wellicht geldt dit ook voor jezelf.
Klinkt hoopvol toch?Duur workshop: 2 uur
Over de trainer
Jannie Boomsma(opent in nieuw tabblad) is docent supervisiekunde (in opleiding), geeft les bij onder andere de opleiding casemanagement dementie (op jonge leeftijd) en werkt als projectleider bij het lectoraat GGZ & Samenleving van Windesheim. Vanuit haar eigen bedrijf biedt ze coaching en verzorgt supervisie- en intervisietrajecten, aan medici en zorg- & welzijnswerkers. Haar missie in haar werk is om mensen hun kracht en kwaliteiten te laten ontdekken en verder ontwikkelen, dit vanuit het motto: "spelenderwijs leren, wie is er niet oud mee geworden". Jannie is geregistreerd als coach en supervisor bij de LVSC.
-
Workshop: Hoop en betekenis: navigeren met sensemaking, door Ivo Smit
Over de workshop
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met Weick’s theorie over sensemaking. Sensemaking gaat verder dan betekenisgeving en interpretatie. Het gaat o.a. ook over zingeving, waarbij je zelf aan zet bent. We gaan kijken of we dit concept kunnen toepassen om hoop en betekenisgeving te stimuleren bij individuen en teams.
Door praktische oefeningen maak je kennis met het concept sensemaking, leer je de belangrijkste elementen van sensemaking kennen en maak je een persoonlijk actieplan om na de workshop jouw cliënten of teams te begeleiden in het vinden van hoop en betekenis in uitdagende situaties.
Klinkt vaag? Het is maar net welke betekenis jij er zelf aan geeft. Wil je meer weten over sensemaking meld je dan aan voor deze workshop.
Duur workshop: 2 uur
Over de trainer Ivo Smit
Ivo Smit(opent in nieuw tabblad) heeft binnen Windesheim meerdere rollen. Als consultant Leven Lang Ontwikkelen adviseert hij bedrijven en organisaties bij het creëren van een actieve leercultuur. Hierbij helpt hij hen met op maat gemaakte leer- en ontwikkelinterventies om de diverse uitdagingen waar bedrijven en organisaties voor staan aan te kunnen. Daarnaast is hij projectleider van de opleiding Duurzaam Operationeel Leiderschap, actief als trainer binnen de post-hbo Duurzaam Strategisch Leiderschap en docent binnen de opleiding Ondernemerschap & Retail Management. Met zijn passie voor 'organisatiecultuur en management', gecombineerd met zijn pragmatische werkwijze, is hij in staat om op strategisch en tactisch niveau te werken en dit te vertalen naar de operationele werkvloer.
-
Workshop: Interventie ‘De irritatie-verzachter’, door Lydia ten Den
Over de workshop
Heb je wel eens een coachee getroffen die zich enorm ergert aan bijvoorbeeld een collega? Echt flinke irritatie? Natuurlijk kan je dan aan de slag met de TA of iets gaan doen met toegestane of niet toegestane delen, maar het kan ook luchtiger en wellicht effectiever. In deze workshop ga je een interventie zien en ervaren vanuit de NLP. De werkvorm komt uit de koker van het veel te weinig bekende Sociaal Panorama-werk van Lucas Derks. Met één van jullie geef ik een demonstratie, daarna is er het stappenplan, een korte toelichting en beantwoord ik vragen. Daarna is er ruim tijd om in tweetallen het zelf uit te proberen en te ervaren wat werkt. Om deel te kunnen nemen heb je verschillende vermogens nodig: open staan voor wonderlijke fenomenen, bereid zijn met weinig woorden de coachee zelf het werk te laten doen en in staat zijn om je flink te ergeren aan iemand. Als je dat meebrengt, van harte welkom om een middagje te komen spelen.
Duur workshop: 2 uur
Over de trainer:
Lydia ten Den(opent in nieuw tabblad) is als (kern)docent, coach en NLP-specialist werkzaam binnen de Opleiding tot Coach.
Opleidingen: HBO-Educatief Werk (1988), WO Arbeids- & Organisatiepsychologie (1998), WO Learning Sciences (2021), Masterpractitioner NLP (2003), Mastercoach NLP 2009, Dramatechnieken 2012. Masterpractioner bij de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO).
Werkervaring: 10 jaar management in de Volwasseneneducatie en 20 jaar training en coaching in post-HBO en HBO. Ze verzorgde o.a. Studiebegeleiding, Methodieken, Adviesvaardigheden, NLP, Coaching en Management & Intuïtie. Momenteel verzorgt ze voor de Duurzaam Strategisch Leiderschap en andere post-HBO-opleidingen Coaching, Intervisie, Zelfmanagement en Persoonlijke Ontwikkeling en is Docentopleider bij de Corporate Academy van Windesheim.
-
Parkeren & routebeschrijving
Het is druk op de campus. We adviseren je dan ook om met het openbaar vervoer te komen of wellicht op de fiets als dat mogelijk is. Kom je toch met de auto? Houd dan rekening met extra tijd voor parkeren.
Er zijn verschillende parkeermogelijkheden op en rondom de campus. Als deze al vol zijn kun je ook parkeren bij Dinoland (Willemsvaart 19, Zwolle). Vanaf Dinoland kun je lopend naar gebouw H op de campus van Windesheim (circa 15 minuten lopen).
Aan- en afmelden
Heb je vragen over je aanmelding? Laat het ons weten via onderstaand emailadres.
bmr-llo-pb@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk 21 dagen voor aanvang evenement. Wij rekenen hiervoor 25 euro annuleringskosten. Voor annuleringen binnen 21 dagen voor aanvang evenement kunnen wij geen restitutie van inschrijfgeld geven.
Meer informatie
Dit festival wordt georganiseerd vanuit de Opleidingen Professioneel begeleiden van Hogeschool Windesheim.
Voor inhoudelijke vragen over het festival kun je contact opnemen met Marlies Jellema via msj.jellema@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Voor praktische vragen kun je contact met opnemen via dit mailadres: bmr-llo-pb@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Aanmelden workshops
Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met een link om je aan te melden voor een van de vijf workshops. Elke workshop biedt plaats aan maximaal 20 deelnemers. Let op: de plekken worden toegekend op basis van volgorde van binnenkomst, dus wees er snel bij – vol is vol!
Blijf op de hoogte
Volg ons voor inspiratie en kennis over coaching en supervisie
Coaching & Supervisie | Hogeschool Windesheim(opent in nieuw tabblad)